Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 27/10/16

Ανασχηματισμός

Στις τελευταίες πληροφορίες και τον ανασχηματισμό όλα δείχνουν ότι πάμε για αυτό το οποίο έχουμε γράψει εδώ και μήνες, για μια από τα ίδια, με ανακύκλωση προσώπων και ισορροπίες για να μην διαταραχθούν οι εσωτερικές - μικροκομματικές - ισορροπίες (χωρίς δηλαδή καμία ουσία για την πραγματικά οικονομία και χωρίς τεχνοκράτες).

Αναφορικά με το χρόνο των ανακοινώσεων, όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν  το Σαββατοκύριακο και οι ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα – Τρίτη.

Στα πρόσωπα που ακούγονται, στους εκτός κυβέρνησης και όπως αναμενόταν, θέση στο νέο σχήμα θα έχει ο κ. Κουβέλης, με άγνωστο όμως προς στιγμήν σε πιο υπουργείο θα βρεθεί. Στα υπόλοιπα πρόσωπα, σίγουρος θεωρείται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού), με μεγάλες πιθανότητες να πάρει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την Όλγα Γεροβασίλη να μετακινείται σε άλλο υπουργείο.

Ο Π. Σκουρλέτης φεύγει από το Ενέργειας και πηγαίνει σε άλλο υπουργείο, αλλά άγνωστο που, αν και το υπουργείο εσωτερικών φαίνεται πιθανό.

Όπως διαβάσαμε και εμείς (γιατί το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν το γνωρίζουμε), ο πρωθυπουργός έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τα προσόντα και τη δουλειά που κάνει η Έφη Αχτσίογλου στο υπουργείο Εργασίας καθώς θεωρείται το πρόσωπο που «τρέχει» τη διαπραγμάτευση. Επιπλέον, πρόθεση είναι να αξιοποιηθούν και άλλοι 35άρηδες όπως ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος  ο οποίος θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Καλογήρου. 

Τέλος, ερωτηματικά υπάρχουν για τους κ. Φίλη με τον κ. Πολάκη, με την αίσθηση μας να είναι ότι ο πρώτος θα παραμείνει στη θέση του στο υπουργείο παιδείας και ο δεύτερος θα αντικατασταθεί (πιθανό να βρεθεί και εκτός σχήματος).

 
 
 

Άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση …

Δε μπορούμε να πούμε ότι άκρως ενδιαφέρουσα βρήκαμε την «ανάλυση - πρόταση» του IFO και την άποψη του Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ,  διευθυντή του τμήματος εξωτερικής οικονομίας του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Λάιπνιτς (Ifο) ο οποίος είπε ότι πρέπει «να πείτε πάμε πίσω στο εθνικό νόμισμα προσωρινά, διαγράψτε το χρέος μας άνευ όρων και θα εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης».

Και εννοείται ότι όσον αφορά το σκέλος της διαγραφής του χρέους, μια τέτοια απόφαση θα ήταν ένα θαύμα για τη χωρά μας. Έχουμε όμως και μια απορία. Για ποιόν λόγο, εφόσον διαγράφονταν το χρέος, οι ευρωπαίοι θα είχαν λόγο να μας διώξουν από το ευρώ και η Ελλάδα να επιστρέψει προσωρινά στη δραχμή;

Δε βλέπουμε ότι θα υπήρχε κάποιο τόσο μεγάλο όφελος. Και αυτό γιατί δεν πιστεύουμε ότι μια χώρα χωρίς χρέος και με εξυγιασμένα τα μακροοικονομικά της (με πλεονάσματα για παράδειγμα) δε θα είχε ένα τόσο υποτιμημένο νόμισμα για να βοηθήσει στην είσοδο των κλασσικών επενδυτών που κυνηγάνε τις υποτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως το πρόβλημα είναι άλλο. Προσωπικά δε μπορούμε να φανταστούμε μια ευρωζώνη στην οποία όποτε θέλει μια χώρα θα μπορεί να μπει ή να βγει.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Ευρωζώνη ή θα επιδιώξει να γίνει ΗΠΑ, με πλήρη ενοποίηση (σε βάθος χρόνου) ή αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί. Και επειδή πιστεύουμε ότι στο τέλος δε θα ενοποιηθεί, θεωρούμε ως πιθανότερο σενάριο ότι κάποια στιγμή η ευρωζώνη θα διαλυθεί ή τουλάχιστον θα μεταλλαχθεί με λιγότερα μέλη (φυσικά όλα αυτά όχι άμεσα – αλλά σε βάθος πολύ χρόνου).

 
 

Και το μεγάλο ερώτημα για όλους εμάς τους έλληνες

Βέβαια στα παραπάνω θα θέσουμε και ένα μεγάλο ερώτημα. Φιλοσοφικό!! Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή μας διέγραφαν όλο το χρέος … Εμείς ως χώρα τι θα κάναμε; Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι θα κάναμε ακριβώς ότι κάναμε εδώ και δεκαετίες. Διορισμούς στο δημόσιο, υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και φοροδιαφυγή  etc …. Και σε περίπου 10 χρόνια θα είχαμε και πάλι χρέος περίπου 80 – 100% του ΑΕΠ. Και το γράφουμε αυτό γιατί καθημερινά διαπιστώνουμε ότι ασχέτως της κρίσης και των όσων ζούμε όλα αυτά χρόνια, επί της ουσίας σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν αλλάζει.

 
 
 

Τσίπρας – Ολάντ – Πούτιν

Ανάμεσα σε άλλα, τα παρακάτω είπε χθες στη δημοσιογράφο Μαρία Καρχιλάκη, ο δημοσιογράφος  Φαμπρίς Λομ, μαζί με τον Νταβέ οι συγγραφεί του βιβλίου «Ένας Πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο...» (αναφορικά πάντα με την απόφαση του Α. Τσίπρα να προχωρήσει στο δημοψήφισμα) …

 

Έλεγε “δεν έπρεπε να το κάνει αυτό, αλλά δε βαριέσαι είναι νέος, κάνει απερισκεψίες”. Στο τέλος της συνάντησής μας, ο Φρανσουά Ολάντ -το θυμάμαι πολύ καλά- μας είπε ξαφνικά “θα σας εξομολογηθώ κάτι, θα σας δώσω ένα δημοσιογραφικό λαβράκι. Μου συνέβη κάτι εκπληκτικό: λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από το Βλαντιμίρ Πούτιν”. Και μας διηγείται τη συνομιλία τους. Ο Πούτιν και ο Ολάντ έχουν καλές, αρκετά ειλικρινείς σχέσεις, μιλάνε στον ενικό και -μας λέει ο Ολάντ- ο Πούτιν του λέει “Άκου, Φρανσουά, έχω μια σημαντική πληροφορία να σου δώσω. Η ελληνική κυβέρνηση μας ζήτησε αν θα μπορούσαμε να τυπώσουμε κι εμείς δραχμές, γιατί δεν έχουν τα υλικά μέσα -δεν ξέρω το γιατί- να τυπώσουν το νόμισμα που θα χρειαστούν, άρα αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζονται να βγουν από την Ευρώπη, να επανέλθουν στο εθνικό τους νόμισμα και θα πρέπει επομένως να βρουν χαρτονομίσματα και να τα τυπώσουν”. Ο Φρανσουά Ολάντ μένει εμβρόντητος και αναρωτιέται “γιατί οι Έλληνες να θέλουν να το κάνουν αυτό και κυρίως γιατί μου τα λέει ο Πούτιν όλα αυτά;” Γνωρίζει τον Πούτιν, ξέρει ότι δεν κάνει ποτέ τίποτα κατά τύχη. Είναι ένας πολιτικός πολύ ικανός, χειριστικός. Ο Ολάντ τον σέβεται, αλλά είναι επιφυλακτικός απέναντί του. Γιατί λοιπόν θέλει να του τα πει όλα αυτά; Ο Ολάντ προσπαθεί να κερδίσει λίγο χρόνο και του λέει “Μα γιατί μου τα λες όλα αυτά;” και ο Πούτιν του λέει “Ήθελα απλώς να σε ενημερώσω, γιατί αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην Ευρώπη και άρα είναι σημαντικό και επίσης ήθελα να βεβαιωθώ ότι αν ποτέ το έκανα αυτό, δεν θα ήταν πρόβλημα για σένα, ότι εσύ και η Ευρώπη δε θα ενοχληθείτε που εμείς, η Ρωσία, κάναμε αυτή τη διευκόλυνση στην Ελλάδα, βοηθώντας την έτσι, κατά κάποιον τρόπο, να φύγει από την Ευρώπη.” Ο Φρανσουά Ολάντ πάντα έκπληκτος του λέει “η Ρωσία είναι ανεξάρτητο κράτος, το ίδιο και η Ελλάδα. Αν η Ελλάδα ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει τα χαρτονομίσματά της, δεν θα πω κάτι κακό. Θα λυπόμουν αν γινόταν κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι.” “Ναι, βέβαια, πολύ καλά” λέει ο Πούτιν, “αυτό είναι όλο, θα δούμε τι θα γίνει, ήθελα απλώς να σου το πω.” “Τότε,” μας λέει ο Ολάντ, “το έκλεισα και έμεινα έτσι για μερικά λεπτά στην πολυθρόνα μου να αναρωτιέμαι «τι σημαίνει αυτό το μήνυμα; Έχουν πραγματικά οι Έλληνες την πρόθεση να βγουν από το ευρώ και ο Πούτιν με ενημέρωσε απλώς από καλοσύνη; Μήπως οι Έλληνες θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα που λέει «Προσοχή! Αν δεν είστε καλοί μαζί μας, θα βγούμε από την ευρωζώνη» και το περνούν μέσω του Πούτιν που αποτελεί ιστορικό τους σύμμαχο; Ή μήπως ο Πούτιν επινόησε ή τέλος πάντων διαστρέβλωσε τα λόγια του Τσίπρα ως εκπροσώπου των Ελλήνων για να τον δει με καλό μάτι η Γαλλία ή για να πει στη Γαλλία «Προσοχή! Αν συνεχίσετε έτσι, η Ελλάδα θα φύγει»;».” Πολύ ειλικρινά μας είπε ότι το θέμα δεν ξανασυζητήθηκε έκτοτε και μετά ξέρουμε τι έγινε. Ο Ολάντ παρόλα αυτά είναι βέβαιος ότι ο Πούτιν δεν επινόησε όλη αυτή την ιστορία.

 
 
 

Κυριάκος και Αμφίπολη

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε για τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη κάπως ανορθόδοξα. Βρισκόταν στο γραφείο του μαζί με περιφερειάρχες, όταν ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και μπήκε ο στενός συνεργάτης του κ. Μπεκίρης. Κάτι του ψιθύρισε στο αφτί και αμέσως άλλαξε... διάθεση. Φαινόταν οργισμένος και λέει στον κ. Μπεκίρη «καλά, τώρα δεν μπορώ, θα το δούμε αργότερα, ίσως να κάνει μια δήλωση ο Αδωνις...». Και όλα αυτά σε μια προσπάθεια που κάνει ο κ. Μητσοτάκης να φέρει την ομόνοια και τη συναδέλφωση μέσα στο κόμμα. Συναντήθηκε με τον Ευ. Μειμαράκη (που είχε καιρό να τον συναντήσει) και συζήτησε μαζί του για την κενή θέση που έμεινε στην περιφέρεια. Εν συνεχεία εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αμφίπολη (την οποία έχει απαξιώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως όπως ειπώθηκε), ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει τον δικό του ανασχηματισμό. Μου λένε ότι σχεδόν τον έχει έτοιμο, απλώς περιμένει πρώτα τον Αλ. Τσίπρα να τον ανακοινώσει και εν συνεχεία να ανακοινώσει και αυτός τον δικό του. Θα έχει ενδιαφέρον τι θα γίνει με τον Αδωνι.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....