Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 
 

 

00:01 - 29/03/16

Στη βουλή … τα σκάνδαλα

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες – διαρροές, στη σημερινή συζήτηση στη βουλή για θέματα διαφθοράς, αναμένεται να γίνει ο «κακός χαμός» και να ανέβουν επικίνδυνα οι τόνοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις, στη βάση των δικογραφιών που υπάρχουν στη βουλή (στις οποίες εμπλέκονται πολλά ξακουστά ονόματα του κοινοβουλίου και των προηγούμενων κυβερνήσεων), κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει σάλο (πάντα όπως διαρρέεται). Πάντως, προσωπικά κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο ισχύουν αυτές οι πληροφορίες ισχύουν.  «Κυριακή κοντή γιορτή» όπως λέει και ο λαός.

 
 

Ανασχηματισμός

Συνεχίζοντας με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα τώρα, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για διευρυμένο ανασχηματισμό ο οποίος είναι προ των πυλών, με φόντο τις εξελίξεις στο ζήτημα Μουζάλα. Και δεν κρύβουμε ότι και για αυτές τις πληροφορίες κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις, αφού ακόμη και αν υπάρξει αντικατάσταση Μουζάλα (μην το θεωρούμε δεδομένο), πιστεύουμε ότι οι υπόλοιπες αλλαγές θα είναι ελάχιστες (αν όχι μηδενικές), ειδικά όσον αφορά τα κρίσιμα υπουργεία.

 
 

Πολιτική – Social Media

Σύμφωνα με μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρείας About People, σχετικά με την παρουσία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των ηγετών τους στα social media, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει τα περισσότερα likes στη σελίδα του στο Facebook, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης τα περισσότερα reactions. Το Ποτάμι «ανεβάζει» τα περισσότερα posts, αλλά έχει το μικρότερο μερίδιο σε σχόλια, ενώ στο Twitter η Φώφη Γεννηματά είναι η πιο δραστήρια πολιτική αρχηγός, αλλά με τους λιγότερους followers. Το ΚΚΕ και ο Δ. Κουτσούμπας, πάντως, διατηρούν με έναν τρόπο «συνεπή» στάση: δεν διατηρούν προφίλ ούτε στο Facebook ούτε στο Twitter.

Φυσικά όπως σημειώνεται και στην έρευνα, η δημοφιλία ενός κόμματος στις κοινωνικές πλατφόρμες δεν παραπέμπει ευθέως στη δυναμική του στο εκλογικό σώμα, τα likes και οι followers δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε ψήφους, ενώ από τα πιο σταθερά εκλογικά ποσοστά διατηρούν όσοι απέχουν εντελώς από την online κοινότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη την περίοδο 16/2-16/3, ο λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook μετρά τα περισσότερα likes (111.973), έναντι 74.784 της Ν.Δ., 35.313 του ΠΑΣΟΚ, 35.655 του Ποταμιού, 8.920 των ΑΝΕΛ και... 23.656 της Ενωσης Κεντρώων. Ταχύτερα «αναπτυσσόμενος», πάντως, εμφανίστηκε ο λογαριασμός της Ν.Δ., που την εβδομάδα 10-17 Μαρτίου μέτρησε 240 νέα likes, έναντι 174 του ΣΥΡΙΖΑ. Τις περισσότερες αναρτήσεις κάνει το Ποτάμι (261 σε ένα μήνα, 8,7 την ημέρα κατά μέσο όρο), με την Ενωση Κεντρώων να ακολουθεί με 184 posts (6,13 την ημέρα). Τις λιγότερες αναρτήσεις κάνει η Νέα Δημοκρατία (μόλις 36 τον τελευταίο μήνα), ωστόσο συγκεντρώνει τα περισσότερα reactions, σχόλια και shares (508,47 ανά post), έναντι 154,58 του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τους ηγέτες των κομμάτων, τα περισσότερα likes συγκεντρώνει και πάλι ο λογαριασμός του πρωθυπουργού (451.962), που ωστόσο ακολουθείται από αυτόν του Π. Καμμένου (109.321). Ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 74.125 likes, η κ. Γεννηματά μετρά 17.594 likes, ενώ ο κ. Λεβέντης, που δεν διατηρεί σελίδα αλλά προφίλ, έχει περίπου 5.000 φίλους και 2.500 followers (οι Ν. Μιχαλολιάκος, Δ. Κουτσούμπας και Στ. Θεοδωράκης δεν διατηρούν επίσημη σελίδα στο Facebook). Και εδώ, περισσότερα reactions διατηρεί ο λογαριασμός του προέδρου της Ν.Δ. (2.566 ανά post), έναντι 1.661 του Αλ. Τσίπρα. Εντυπωσιακό είναι ότι το προφίλ του Π. Καμμένου δεν σημείωσε καμία ανάρτηση τη συγκεκριμένη περίοδο της έρευνας. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε δημιουργηθεί μέσω Facebook.

Στο Twitter, περισσότερους followers έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιο δραστήριος (περισσότερα tweets) είναι ο λογαριασμός της Χ.Α. και αμέσως μετά ακολουθούν το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Περισσότερα retweets και hearts, πάντως, συγκεντρώνουν οι λογαριασμοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στους ηγέτες, περισσότερους followers διατηρεί ο κ. Τσίπρας, ενώ πολύ κοντά στη δεύτερη και τρίτη θέση έρχονται οι κ. Μητσοτάκης και Καμμένος. Πιο δραστήρια είναι η Φώφη Γεννηματά, αλλά τα περισσότερα retweets παίρνουν τα «τιτιβίσματα» του Π. Καμμένου. Περισσότερα hearts και εδώ μαζεύει ο λογαριασμός του Κ. Μητσοτάκη.

 
 

Εσωκομματικό «μπάχαλο» στη ΝΔ

Όπως σχολίαζε το γνωστό για τις θέσεις του υπέρ της ΝΔ, Antinews, μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στη βάση της Ν.Δ. ενόψει του συνεδρίου και σε πολλές νομαρχιακές επιτροπές το κλίμα είναι πολύ βαρύ, ενώ σε μερικές έχουν «ανάψει τα αίματα» και κατεγράφησαν διαπληκτισμοί, αλλά και μπουνιές! Όπως έγραφαν τα «Παραπολιτικά» … Οι κινήσεις της ηγετικής ομάδας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να ελέγξουν το συνέδριο και να εκλέξουν στα όργανα τους εκλεκτούς πυροδοτεί εντάσεις σε πολλά επίπεδα και κυρίως στη βάση του κόμματος, όπου και τα νεύρα είναι τεντωμένα.

 

Το κακό κλίμα που υπάρχει στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και δεν αποτυπώνεται από τους βουλευτές στις δημόσιες εμφανίσεις τους, αλλά μόνο στις παρασκηνιακές, έχει επηρεάσει και τα στελέχη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

Στις νομαρχιακές επιτροπές διεξάγεται ο πόλεμος με παρότρυνση και βουλευτών που κεντρικά εμφανίζονται νομοταγείς, αλλά στη βάση ρίχνουν λάδι στη φωτιά!

 

Το «πρώτο αίμα» αναμένεται να χυθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, οπότε και έχουν οριστεί οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων προέδρων στις τοπικές οργανώσεις και στις νομαρχιακές.

 

Είναι τέτοια η ένταση που ακόμα και αθώες και καθ’ όλα φυσιολογικές συναντήσεις, όπως προ ημερών του Αντώνη Σαμαρά στην ταβέρνα «Βασίλης» στην Κηφισιά με στελέχη της ΝΔ με τα οποία έχει διαχρονικές σχέσεις, «βαπτίστηκε» από την «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ως «δείπνο συνωμοσίας» δια…«καραμανλικής γραφίδος»!

 

Μεγάλη ένταση καταγράφεται και για την πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να μειώσει τα μέλη στα κομματικά όργανα και κυρίως στην Πολιτική Επιτροπή. Ο στόχος του είναι να καταργηθούν τα ex officio μέλη της Π.Ε. και να περιοριστούν σε 100-150 αιρετά, καθώς θέλει να έχει υπό τον έλεγχο του το ανώτερο κομματικό όργανο.

 

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει τα μέλη του Συνεδρίου να αυτοκαταργηθούν, ψηφίζοντας τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μπορεί να γίνει αυτό από τους κομματικούς; Δύσκολο. Γι’ αυτό και σχεδιάζεται από τη σημερινή ηγετική ομάδα να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των αιρετών που θα μετέχουν στο Συνέδριο.

 

Ήδη, έχει εκδοθεί εγκύκλιος για το συνέδριο, σύμφωνα με την οποία κάθε Νομαρχιακή εκλέγει το σύνολο των συνέδρων που προβλέπεται για κάθε εκλογική περιφέρεια.

 

Τα…«μαγειρέματα» έχουν γίνει στη Β΄ Αθήνας (5 νομαρχιακές), Α΄ Αθήνας (2 ΝΟΔΕ), Αττική και Α΄ Θεσσαλονίκης (από 3 οργανώσεις) με πολλαπλασιασμό των συνέδρων. Π.χ. στη Β’ Αθηνών, όπου έχει τον έλεγχο ο Κυρ. Μητσοτάκης, οι σύνεδροι, αν και το καταστατικό προβλέπει 136, αυξήθηκαν κατά 544 (!) και θα εκλεγούν 680! Συνολικά η νέα ηγεσία με τα εκλογομαγειρέματα θα έχει στη δύναμή της επιπλέον 803 αιρετούς συνέδρους.

 

Ο Φίλιππος Ταυρής, επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για την εκλογή των συνέδρων, διαμαρτυρόμενος έστειλε επιστολή στον Κυρ. Μητσοτάκη και στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, επισημαίνοντας ότι οι σύνεδροι αυξήθηκαν παρατύπως.

 
 

Ο κ. Δραγασάκης και η «μπέμπα»

Όπως σχολίαζε ο «Βηματοδότης» …. Την ώρα της μαθητικής παρέλασης την Πέμπτη και ενώ η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη σε αυτήν και η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας είχε διακοπεί, μια μαύρη «Μπέμπα» έμπαινε στο γκαράζ της Τράπεζας της Ελλάδος. Ηταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, ο οποίος επισκέφθηκε (μου λένε «εκτάκτως») τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν ήθελε να αποκαλύψει το αντικείμενο της έκτακτης συνάντησης. Είπε μόνον ότι «συζητήσαμε τραπεζικά». Μας φώτισε! Στην τράπεζα τι θα συζητήσουν; Πράκτορές μου όμως που έχουν «καλά αφτιά» στην τραπεζική πιάτσα, με πληροφόρησαν ότι η επίσκεψη ούτε εθιμοτυπική ήταν, ούτε γενικότερου ενδιαφέροντος, π.χ. τα capital controls και το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσής τους. Οπως επέμειναν, το θέμα ήταν ένα και συγκεκριμένο. Παρά τις πολλές αντιρρήσεις, έμαθα τελικά ότι αντικείμενο αυτής της «έκτακτης» σύσκεψης ήταν οι τράπεζες. Ολες οι τράπεζες και βεβαίως η Attica Bank...

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....