Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

00:01 - 29/08/16

Euroworking Group

Ξεκινώντας με την επικαιρότητα, τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα το αργότερο έως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου αναμένεται να προσδιορίσει το σημερινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, οι εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ θα κάνουν μια αποτίμηση της προόδου της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των προαπαιτούμενων από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα και θα υποδείξουν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη τα μέτωπα στα οποία θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος ώστε να εκταμιευτεί εγκαίρως η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι θεσμοί θέλουν τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αρχίσει χωρίς προβλήματα η δεύτερη αξιολόγηση στις 17 Οκτωβρίου. Τέλος και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου για επαφές με την κυβέρνηση.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση Μοσκοβισί με Τσακαλώτο, Σταθάκη και Χουλιαράκη, ενόψει πάντα του Eurogroup.

 
 

Υπόθεση Γεωργίου: Άλλο ένα  μεγάλο ατόπημα της κυβέρνησης

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η όλη ιστορία Γεωργίου και της παραποίησης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ένα μεγάλο ατόπημα της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι η όλη ιστορία έχει εκνευρίσει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Και όπως όλα δείχνουν, αν γρήγορα και πειστικά η κυβέρνηση δεν κλείσει το όλο ζήτημα, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν σημαντικές επιπλοκές στη διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Πάντως για ακόμη μια φορά φάνηκε σε αυτήν την ιστορία ότι κανείς δε μπορεί να έχει εμπιστοσύνη την ελληνική κυβέρνηση. Εκεί που κάποιος πηγαίνει να πει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, η κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό λάθος και ρισκάρει να βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

 
 

Αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά

Βέβαια παρά τα όσα αναφέρουμε παραπάνω και όπως εδώ και καιρό, η ελληνική πλευρά και το οικονομικό επιτελείο παραμένει αρκετά αισιόδοξο ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα κλείσει στο χρόνο της. Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, αυτή η διαπραγμάτευση δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη, αφού τα προηγούμενα ζητήματα ήταν εξαιρετικά πιο πολύπλοκα και δύσκολα. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε αυτή η αισιοδοξία να επιβεβαιωθεί και να μην πάμε σε ακόμη μια διαπραγμάτευση που θα κρατήσει μήνες, με θύμα για ακόμη μια φορά την ελληνική οικονομία.

 
 

Μετά την περιμένει κανείς από τη Γερμανία

Μια ενδιαφέρουσα είδηση υπήρχε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Γερμανία είχε πλεόνασμα 18,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Μια οικονομική επίδοση πολύ μεγαλύτερη των προσδοκιών και το υψηλότερο από την εποχή της επανένωσης. Το πλεόνασμα επετεύχθη μάλιστα παρά το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται για τη Γερμανία η προσφυγική κρίση.

Και πάμε στο ακόμη πιο ενδιαφέρον. Τα σχόλια που έκαναν σε ΜΜΕ, γνωστοί γερμανοί οικονομολόγοι. Ότι επιτέλους ήλθε η ώρα των φορολογικών ελαφρύνσεων ….  «Πολίτες με ένα μέσο εισόδημα αντιμετωπίζονται σήμερα σαν πλούσιοι και τιμωρούνται με τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή. Για ένα μέσο εισόδημα κάποιος πληρώνει σήμερα 50% φόρους. Υπάρχουν όμως και οι ‘κρυφές’ εισφορές (…). Για παράδειγμα ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κοστίζει στους πολίτες 25 δις ευρώ. (…) Κάποιος με ένα μέσο εισόδημα, άγαμος και άτεκνος πληρώνει σήμερα περίπου 60% σε φόρους για κάθε ευρώ που βγάζει. Είναι πάρα πολλά. Και δεν μιλάω για πλούσιους, αλλά για τα μεσαία εισοδήματα» ήταν τα σχόλια γνωστού γερμανού οικονομολόγου στη DW.

Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Συνεχίζουμε να περιμένουμε στην Ευρώπη το τέλος της λιτότητας.

 
 

Οι ταλαντούχοι της Ενημέρωσης

Όπως σχολίαζε ο «Βηματοδότης» …  Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει με την άκρατη επιθυμία της κυβέρνησης να ελέγχει πλήρως τη ροή της επίσημης πληροφόρησης, αλλά ακούστε τι έμαθα: πλέον, ακόμη και οι επισκοπήσεις Τύπου από τα γραφεία Τύπου των ελληνικών πρεσβειών κρίνονται ως... «απαγορευμένος καρπός». Για χρόνια, οι διπλωματικοί (αλλά όχι μόνο) συντάκτες ελάμβαναν επισκοπήσεις Τύπου από σημαντικές πρωτεύουσες (για παράδειγμα από την Αγκυρα) για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Υπήρχε επίσης και πρόσβαση σε αυτές μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Αυτά πλέον φαίνεται ότι έχουν κοπεί. Θα ήταν χρήσιμο αν οι αρμόδιοι έχουν κάποια εξήγηση. Διαφορετικά, μάλλον εξυπηρετούνται αλλότριοι σκοποί...

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....