Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 29/11/16

Με καθυστέρηση μεν αλλά η συμφωνία θα έλθει …

Ξεκινώντας με ένα σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και φόντο και το χθεσινό Euro Working Group, θα λέγαμε και πάλι σήμερα ότι όλα εξελίσσονται όπως αναμενόταν.  Πιθανόν και κάπως καλύτερα σε σχέση τουλάχιστον με αυτό που περιμέναμε, θυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε αποκλείσει μια συμφωνία στις 05/12. Με βάση λοιπόν τις τελευταίες ενδείξεις λοιπόν που υπάρχουν, η συνολική συμφωνία σίγουρα δε θα έλθει στις αρχές Δεκεμβρίου (χωρίς αυτό να είναι καταστροφή όπως αρκετές φορές έχουμε γράψει), αλλά όλα δείχνουν ότι θα έλθει με μικρές καθυστερήσεις και αυτό είναι που μετράει. Βέβαια με τις ελληνικές κυβερνήσεις  και ειδικά το Σύριζα ποτέ κανείς δεν είναι βέβαιος, αλλά όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου μάλλον θα έχει κλείσει …… και θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ….

 
 
 

Προς έκτακτο Eurgroup;

Στα πλαίσια και των παραπάνω και σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, πιθανόν  στις 19 Δεκεμβρίου προσανατολίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση.  Με τη συμφωνία μέχρι τις 05/12 να είναι πολύ δύσκολο να έλθει, το ελληνικό ζήτημα είναι πιθανό να μην συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (δεν αποκλείεται το κύριο ζήτημα να είναι η Ιταλία και η εξελίξεις μετά από ένα πιθανό όχι) και να πάει για ένα έκτακτο Eurogroup κάπου στα μέσα Δεκεμβρίου.

 
 
 

Συμφωνούμε απόλυτα

Ο κ. Λιαργκόβας (επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της βουλής, με αρκετά σοβαρές εκθέσεις κατά καιρούς) επισήμανε χθες ότι στόχοι για πλεονάσματα πάνω από 2% δεν είναι εφικτοί και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κρατούν την χώρα δέσμια σε ύφεση. Τέτοιες απαιτήσεις είναι καταστροφικές ακόμη και για τους δανειστές είπε, εκτιμώντας ότι απαιτούνται αλλαγές στο μείγμα πολιτικής. Και είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο πολύ συμφωνούμε, όπως έτσι και αλλιώς έχουμε γράψει για την ανάγκη μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και δεν κρύβουμε την έκπληξη μας ότι ακούσαμε χθες τον κ. Τσακαλάτο να μιλάει χθες για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%, σίγουρα ένα μικρότερο στόχο από το 3,5%, αλλά και πάλι κατά την άποψη μας εξαιρετικά μεγάλο.

 
 
 

Η κόκκινη χούντα και ο πρωθυπουργός …

Και με αφορμή τη σημερινή ημέρα, εμείς δεν κρύβουμε ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε αυτή τη λατρεία για τον Φ. Κάστρο. Αδυνατούμε να καταλάβουμε τα τόσο θετικά σχόλια για έναν άνθρωπο που εδώ και 50 με 60χρόνια έχει επιβάλει στη χώρα του μια χούντα. Γιατί μια χώρα που εδώ και περίπου 60 χρόνια δεν έχει κάνει πραγματικές εκλογές, δεν έχει ελευθερία τύπου, με εξόριστους πολίτες και όλες τις επιχειρήσεις κρατικές …. Εμείς αυτή τη χαρακτηρίζουμε ως μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς χούντας. Και λίγο μας ενδιαφέρει αν η χούντα είναι αριστερή – κουμουνιστική ή δεξιά. Είναι χούντα …. Και οι πολίτες κατά μέσο όρο περνάνε άσχημα …

Και κυρίως αυτό το σχόλιο γίνεται με αφορμή το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργό στην Κούβα, εν μέσω μιας ομολογουμένως πολύ κρίσιμης εβδομάδας για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Βέβαια θα μας πείτε, μπορεί να υποδεχόμαστε τον Μ. Ομπάμα («φονιάδες των λαών αμερικάνοι») με λατρεία (και καλά κάνουμε κατά την άποψη μας). Χαρακτηριζόμαστε από τους δανειστές (όπως είπε πριν από μερικές ημέρες ο Ντάισεμπλουμ) ως η καλύτερη μνημονιακή κυβέρνηση. Αλλά πάνω από όλα είμαστε αριστεροί. Και κάπου, κάπου αυτό πρέπει να το θυμόμαστε. Έτσι και αλλιώς ένα ταξιδάκι αυτήν την εποχή στην Κούβα είναι ότι πρέπει.

 
 
 

Ρέντσι

Στην τελική ευθεία έχει μπει το ιταλικό δημοψήφισμα, με τις τελευταίες δηλώσεις του Ρέντσι να παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον αφού από το δε «συμμετέχω σε κυβέρνηση τεχνοκρατών»,  τώρα ο ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει: «Εγώ δεν μπορώ να αποφύγω τη σύσταση κυβέρνησης τεχνοκρατών», με αναφορά στο συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

O Ρέντσι πρόσθεσε ότι αν οι πολίτες δεν θέλουν να δημιουργηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, πρέπει να ψηφίσουν «ναι» στις μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε, δε, ότι «το δημοψήφισμα δεν αφορά τον ίδιο ή την κυβέρνηση», αλλά «είναι ένα ντέρμπι ανάμεσα στην απλότητα και στην πολυπλοκότητα» και ότι «οι πολίτες έχουν μια μεγάλη ευκαιρία για να απλοποιήσουν το πολιτικό σύστημα».

Πάντως όλα δείχνουν ότι αν και η κατάσταση είναι εξαιρετικά οριακή στην Ευρώπη, ακόμη και αν επικρατήσει το όχι (προς στιγμήν φαντάζει το πιθανότερο), είναι υπερβολικό κάποιοι να προεξοφλούν την καταστροφή την Ευρώπη ή τέλος πάντως μια τόσο μεγάλη κρίση όπως οι περιγράφουν.

Επαναλαμβάνουμε ότι η κατάσταση στην Ε.Ε. – ευρωζώνη είναι σίγουρα οριακή, αλλά και η Ιταλία το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια χώρα συνηθισμένη σε πολιτικές κρίσεις.  

 
 
 

Οράματα στο Μαξίμου

Τα παρακάτω έγραφε ο «Βηματοδότης» …. Σήμερα θα σας μεταφέρω ορισμένους από τους σχεδιασμούς που γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, στις ατέλειωτες συνεδριάσεις του λεγόμενου «πρωινού καφέ», στον οποίο μετέχουν οι πλέον έμπιστοι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα. Το καινούργιο που υπάρχει είναι το όραμα, όπως το ονομάζουν, του κ. Τσίπρα πώς θα κυβερνήσει όσο χρόνο μπορεί περισσότερο, εξορκίζοντας τις πρόωρες εκλογές και δημιουργώντας ένα νέο δίπολο του ΣΥΡΙΖΑ (ή της Κεντροαριστεράς - όπως θα δούμε παρακάτω) με τη Νέα Δημοκρατία του Κυρ. Μητσοτάκη. Πρώτα απ' όλα στο Μαξίμου λένε πλέον ευθέως ότι η Κεντροαριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ο Αλ. Τσίπρας. Οτι έχει καλύψει με τις κινήσεις του τον χώρο, τη στιγμή που τα παραδοσιακά κεντροαριστερά σχήματα ή φυλλορροούν ή δεν συνεννοούνται μεταξύ τους όχι μόνο για το ποιος θα ηγηθεί, αλλά και στις προγραμματικές τους συγκλίσεις...

nnn

Μαθαίνω συγκεκριμένα ότι αυτή η σιγουριά (την οποία ορισμένοι ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν «μετέωρο βήμα» ή άγνοια πραγματικότητας) βασίζεται στις μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες (όπως τις αναγιγνώσκει ο κ. Τσίπρας) τα περισσότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν πιάνουν καν το εκλογικό όριο ώστε να εισέλθουν στη Βουλή. Τόσο σίγουρος είναι για αυτό που, όπως μου λένε, δεν άκουσε καν τις εισηγήσεις συνεργατών του κατά τον ανασχηματισμό να κάνει περαιτέρω άνοιγμα προς το ΠαΣοΚ (αρνήθηκε να υπουργοποιήσει, για παράδειγμα, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) και «εξεδίωξε» όλους τους πασοκογενείς υπουργούς του από την κυβέρνηση, πλην των Π. Κουρουμπλή, τον οποίο υποβάθμισε, και Χρ. Σπίρτζη, που είναι φίλος του.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....