Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

00:01 - 31/08/16

«Έχει βάση η αισι0δοξία» …..

Με ενδιαφέρον ακούσαμε την απάντηση που έδωσε ευρωπαίος αξιωματούχος σε σχετική ερώτηση αν η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για σύντομο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει βάση. Η απάντηση λοιπόν ήταν ότι τα πράγματα στη διαπραγμάτευση πηγαίνουν καλύτερα από ότι γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Ναι μεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις (όπως πάντα συμβαίνει θα σχολιάζαμε εμείς), αλλά η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από μερικούς μήνες. «Θεωρώ ότι η συμφωνία είναι θέμα χρόνου και σίγουρα βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης» σχολίασε ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκπλήσσοντας μας για την αισιοδοξία που είχε (ειδικά αφού πρόκειται για πρόσωπο που σχεδόν πάντα μιλάει για μεγάλες καθυστερήσεις). Εμείς τι να πούμε … ευχόμαστε αυτή η αισιοδοξία να επιβεβαιωθεί, αν και συνεχίζουμε να θεωρούμε αρκετά πιθανό και φέτος να κάνουμε «Καλά Χριστούγεννα» με ανοιχτή διαπραγμάτευση.

 
 

Διαπραγμάτευση – χρέος …

Υπάρχει πάντως και η άποψη ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω της σύνδεσης της με το ζήτημα του χρέους. Αν και δε θεωρούμε αυτήν την άποψη παράλογη, πιστεύουμε ότι τελικά δε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ότι αν κολλήσει η διαπραγμάτευση θα κολλήσει για άλλους λόγους και όχι για το χρέος. Και αυτό γιατί συνεχίζουμε, όπως από την πρώτη στιγμή, να πιστεύουμε ότι και να γίνει με τη διαπραγμάτευση, ουσιαστικές (μακροπρόθεσμες) αποφάσεις για το χρέος δε θα πρέπει να αναμένονται τώρα. Από το δεύτερο μισό του 2017 και βλέπουμε … χωρίς να αποκλείεται να πιάσουμε και 2018….  

 
 

Πραγματική ντροπή για τη χώρα …

Στα της ντροπιαστικής για τη χώρα διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών ….. Στα όσα είχαμε γράψει χθες προσθέτουμε τις παρακάτω φωτογραφίες, που πραγματικά θυμίζουν big brother .. για να μην πούμε τίποτα χειρότερο ….

 
 

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη ….

Ενδιαφέρον είναι και τα όσα συμβαίνουν και στην Ένωση Κεντρώων και είναι ενδιαφέροντα για δύο λόγους. Πρώτων για ημέρα με την ημέρα φουντώνουν τα σενάρια ότι ο κ. Λεβέντης οδεύει προς τον κ. Τσίπρα και δεύτερον γιατί αυξάνονται οι πληροφορίες ότι πέραν του κ. Καλλιανού και άλλοι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων σκέφτονται να αποχωρήσουν, με το κόμμα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα όρια της διάλυσης.

Για την ιστορία θυμίζουμε τα όσα είπε ο μέχρι προχθές εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Καλλιάνος, απαντώντας στην ερώτηση για το αν σκοπεύει να ενταχθεί στη ΝΔ. 

 

Ερωτώμενος από τους Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριτζή της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ για τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από την Ενωση Κεντρώων ο κ. Καλλιάνος απάντησε: 

 

«Η αφορμή ήταν μια ανακοίνωση που έβγαλα για τον Αλεξιάδη που εξηγούσα γιατί είναι τόσο αισιόδοξος, ενώ ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται. Μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση με πήρε ο πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης και μου είπε αν ξαναεπιτεθείς στον Αλεξιάδη και στον ΣΥΡΙΖΑ θα σε διώξω από το κόμμα», προσθέτοντας: «Δεν πήγα σε κανένα κόμμα για να με προκαλεί κανείς ότι θα με διώξει. Είμαι στην κοινωνία για να βοηθήσω στην κοινωνία». 

 

Στην ερώτηση αν εκτιμά ότι ο κ. Λεβέντης κινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Κεντρώων απάντησε: «Εκτιμώ ότι όλα άλλαξαν την ημέρα που επισκεφθήκαμε το Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουμε τον εκλογικό νόμο. Εγώ κάθισα στον προθάλαμο με την κυρία Γεροβασίλη, και ο κ. πρόεδρος μπήκε στο γραφείο του κ. Τσίπρα. Βγαίνοντας είχε αλλάξει γνώμη για όλους και για όλα, έλεγε είναι ''σοβαρό παιδί''. Δεν αντιλέγω, πολιτικά όμως εκτιμώ ότι ο Τσίπρας είναι ανίκανος, ότι έχει φέρει την καταστροφή στη χώρα». 

 

Τέλος, στην ερώτηση τι απαντά για τη φημολογία που υπάρχει ότι ο ίδιος οδεύει προς τη ΝΔ ο Γιάννης Καλλιάνος απάντησε: «Είμαι άνθρωπος μετριοπαθής και επέλεξα ένα του κέντρου. Δεν επέλεξα ενα κόμμα του κέντρου για να χαϊδεύω τα αυτιά του κ. Τσίπρα. Δεν θέλω να χαϊδέψω τα αυτιά κανενός θέλω να παραμείνω ενεργός. Μελετώ τις θέσεις όλων των κομμάτων και θα επιλέξω αν θα κάνω ότι κάνω στο μέλλον» ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση με τη ΝΔ». 

 
 

ΕΝΦΙΑ και ταξικός διαχωρισμός κατά Τσίπρα 

Όπως σχολίαζε ο «Βηματοδότης» ….  Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει τούτες τις ημέρες ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στη ΝΔ. Κατασκοπεύει το ένα κόμμα το άλλο σχετικά με το τι θα εξαγγείλουν οι αρχηγοί στη Θεσσαλονίκη για τον ΕΝΦΙΑ. Βεβαίως το Μαξίμου έχει όλα τα μέσα και τους μηχανισμούς ως κυβέρνηση να κατασκοπεύει καλύτερα, αλλά και η ΝΔ δεν τα πάει καθόλου άσχημα. Ετσι οι «πράκτορες» των δύο στρατοπέδων συλλέγουν καθημερινώς πληροφορίες και τις αναλύουν στους λεγόμενους πρωινούς καφέδες. Ιδού λοιπόν τι συνέλεξε η ΝΔ. Ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) εγκαταλείπει τα σχέδια για επανίδρυση του ΕΝΦΙΑ και θα επιμείνει για άλλη μία φορά στην... κατάργησή του. Οχι ολοκληρωτικά αλλά μερικώς!

Δηλαδή, θα εξαγγείλει ότι όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ και κάτω δεν θα πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ. Τον κ. Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει, μου λένε, πού θα μετακυλίσει το βάρος ώστε να συμπληρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται από τους δανειστές για τον ΕΝΦΙΑ. Εκείνο για το οποίο πρωτίστως (αν τελικά ακολουθήσει την παραπάνω εισήγηση) ενδιαφέρεται είναι να καλλιεργήσει τον ταξικό διαχωρισμό. Αλλοι θα πληρώνουν και άλλοι όχι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, εκείνοι που δεν θα πληρώνουν είναι σημαντικός αριθμός και νομίζει ότι θα του μείνουν πιστοί ως τις εκλογές.

nnn

Η «κατασκοπεία» του Μαξίμου προς τη ΝΔ και αυτή καλεί κρατεί. Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (υπεύθυνος για τους φόρους και για τον ΕΝΦΙΑ) Τρ. Αλεξιάδης να λέει συνεχώς ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον ΕΝΦΙΑ και ότι «το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης είναι οι εξαγγελίες της ΝΔ στη ΔΕΘ για τον ΕΝΦΙΑ», ωστόσο, όπως πληροφορήθηκα, κάτι πήρε τ' αφτί τους. Εμαθαν, φέρ' ειπείν, ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να εξαγγείλει όχι την κατάργηση αλλά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και πώς θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 2,65 δισ. ευρώ που απαιτούνται από τους δανειστές για τον ΕΝΦΙΑ; Σε αυτή την ερώτηση υπάρχει γαλάζια απάντηση. Οτι, για παράδειγμα, τα χρήματα που πρέπει να εισπραχθούν δεν είναι 2,65 δισ. ευρώ αλλά 3,5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θεωρεί τα 2,65 δισ. ως προσδοκώμενα προς είσπραξη. Συνεπώς η ΝΔ θα προσπαθήσει να εισπράξει αυτά τα 2,65 δισ. (ίσως με άλλους τρόπους) αλλά θα επιμείνει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

nnn

Η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα οι ομιλίες των αρχηγών στους παραγωγικούς φορείς, επιμένουν να λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, θα αφορούν μόνο τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός τον οποίο ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει (και έτσι κέρδισε τις εκλογές) είναι ένα δημοσιονομικό κομμάτι της οικονομικής πολιτικής. Το κύριο σύνθημα που θα έχει η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είναι γενικά η μείωση των φόρων, με πρώτο τον φόρο των επιχειρήσεων, αλλά με προϋποθέσεις. Θα μειώνει τον φόρο σε επιχειρήσεις όταν αυτές συμβάλλουν στην απασχόληση. Με δυο λόγια, μην απολύεις ή προσλάμβανε προσωπικό αν θέλεις να μειωθεί ο φόρος στην επιχείρησή σου.

nnn

Ο Αλ. Τσίπρας έλεγε κάποτε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση ότι «την καλύτερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Σαμαρά κάνει ο ΕΝΦΙΑ». Αυτό τώρα το βρίσκει μπροστά του, με τη ΝΔ να λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ «αποδόμησε τόσες κυβερνήσεις και τόσους πρωθυπουργούς, δεν τη γλιτώνει με τίποτα ο κ. Τσίπρας, ό,τι και αν τάξει. Αφήστε δε που δεν τον πιστεύουν πια». Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ότι μερίδα των φορολογουμένων πληρώνει λιγότερο ΕΝΦΙΑ, αλλά γεγονός είναι ότι υπάρχουν και φορολογούμενοι (και δεν είναι λίγοι) που θα πληρώσουν πολύ περισσότερο απ' ό,τι πλήρωσαν πέρυσι. Κυρίως αυτοί που έχουν στην ιδιοκτησία τους οικόπεδα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....