Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Και όμως οι κεντρικές τράπεζες εγκλωβίστηκαν

00:01 - 09/02/16

 

Δεν υπάρχει αμφιβολίες ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαδραματίσει και θα συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Όπως έγραψε ο Balazs Koranyi στο Reuters ανά τον κόσμο οι κεντρικοί τραπεζίτες εγκαταλείπουν την ελπίδα ότι θα μπορούσαν σύντομα να εφαρμόσουν συμβατική νομισματική πολιτική, αναφερόμενοι πλέον ανοιχτά σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη λήψη νέων μέτρων, που θα τους οδηγήσουν βαθύτερα στα αχαρτογράφητα νερά της αντισυμβατικής πολιτικής.

Με τις απειλές προς την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να πολλαπλασιάζονται, αυτή τη φορά προερχόμενες από τις αναδυόμενες αγορές, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών αναφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλό επίπεδο. Δικαιολογήθηκαν αναφερόμενοι στις απειλές που προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές, στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και στο πολύ χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού, που οφείλεται στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Ολα αυτά σημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού παγκοσμίως. Παράλληλα, εντείνεται ο κίνδυνος να εμπλακούν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ένα φαύλο κύκλο ανταγωνιστικής υποτίμησης νομισμάτων τροφοδοτώντας τις αμφιβολίες κατά πόσον είναι σε θέση να εφαρμόσουν την εντολή που τους έχει δοθεί (σ.σ. σε σχέση με το επίπεδο του πληθωρισμού). Οποία αντίθεση σε σχέση με την αρχή του 2016. Τότε η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) και η Τράπεζα της Αγγλίας περίμεναν ότι θα αύξαναν τα επιτόκια δανεισμού, ενώ η ΕΚΤ ήλπιζε πως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής.

Την Τετάρτη, ο διοικητής της περιφερειακής Fed της Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, διέψευσε τις όποιες εναπομείνασες ελπίδες περί αύξησης των επιτοκίων δανεισμού το 2016. «Ενα πράγμα που μπορώ να πω μετά βεβαιότητος είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι σημαντικά πιο δύσκολες απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο». «Οπότε, αν τα επιτόκια παραμείνουν ως έχουν μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου, θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας σε σχέση με την απόφαση που θα πάρουμε σχετικά με τη νομισματική πολιτική», προσέθεσε. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες πρόβλεπαν τον Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσουν σε τρεις με τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού εντός του 2016. Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες έχουν ξεθωριάσει έκτοτε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά το βράδυ της Τετάρτης, λέγοντας ότι δεν θα διστάσει να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική πολιτική προκειμένου να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2% το «ταχύτερο δυνατό». Την περασμένη εβδομάδα, η ΤτΙ είχε αιφνιδιάσει τις αγορές μεταβάλλοντας σε αρνητικό το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες. Οι κινήσεις και οι δηλώσεις του Χαρουχίκο Κουρόντα είχαν ως αποτέλεσμα την ανατίμηση του ευρώ, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποτίμηση του ευρώ για να δημιουργήσει πληθωρισμό. Ωστόσο η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας αποτελεί βασικό, αν και άρρητο, στόχο πολλών κεντρικών τραπεζιτών τη στιγμή που μία ακόμη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος είναι διαρκής φόβος. «Η μεγαλύτερη απειλή σήμερα για την παγκόσμια οικονομία είναι μια επιθετική πολιτική υποτίμησης (του νομίσματος) στην Κίνα», εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα στο Reuters κεντρικός τραπεζίτης μεγάλης κεντροευρωπαϊκής οικονομίας.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να διατηρήσει σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν μετά τις 6 Ιανουαρίου, οπότε και είχε προχωρήσει στη δεύτερη μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος σε διάστημα έξι μηνών. Στον χορό των δηλώσεων μπήκε χθες και ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, λέγοντας ότι η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού με καθυστέρηση έχει πιο πολύ ρίσκο από να -δράσει κανείς προληπτικά. Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....