Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η οικονομία της Ευρώπης και πάλι στη «ζώνη της αβεβαιότητας»

00:01 - 09/05/16

 

 

Η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να δέχεται χτυπήματα, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό. Με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται και την περιοχή να αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων –από τη μακροχρόνια ελληνική κρίση δημοσίου χρέους μέχρι την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση– η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Τρίτη για την ύπαρξη «μεγάλων κινδύνων και σημαντικής αβεβαιότητας» στην οικονομία.

Όπως έγραψαν οι New York Times,  «Η ανάκαμψη παραμένει άνιση στην Ευρωζώνη, τόσο μεταξύ κρατών-μελών όσο και μεταξύ των πιο αδύναμων και των πιο ισχυρών στην κοινωνία. Γεγονός απαράδεκτο, το οποίο απαιτεί την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τις κυβερνήσεις μεμονωμένα και συλλογικά», δήλωσε ο επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επέστρεψε επιτέλους στο επίπεδο όπου βρισκόταν στις αρχές του 2008, προτού εμφανιστεί δηλαδή η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Ε.Ε. μετά τις ΗΠΑ, καθιστά αβέβαιες τις εξαγωγικές προοπτικές. Ο χαμηλός πληθωρισμός, ή ακόμη και ο περιοδικός αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, προκαλεί ανησυχία ότι η περιοχή θα μπορούσε να χάσει μια ολόκληρη δεκαετία, ενώ μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού αντιμετωπίζει εκτεταμένη ανεργία και μείωση μισθών.

Υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες έχει φτάσει στο τέλος της η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η εκτίμηση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Την Τρίτη προέβλεψε ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 0,3% φέτος και ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει στο 2,7% το 2017. Παρά τις νέες προβλέψεις εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Η πολιτικά αστάθεια καθιστά δυσκολότερο για την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αλλαγές που είναι αναγκαίες ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα. Υπάρχει επίσης η απειλή ότι η Αθήνα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει το καλοκαίρι, εκτός και αν λάβει νέα χρηματική βοήθεια. Η οικονομική κατάσταση παραμένει οικτρή για πολλούς Ελληνες. Η παραγωγή έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το 1/4 από το 2010, περίπου το 25% των εργαζομένων είναι άνεργο και περίπου το 50% των τραπεζικών δανείων δεν εξυπηρετείται. «Η Κομισιόν κατέβαλε κάθε προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με πλειάδα οικονομικών αναλύσεων, αν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου επικρατήσει η άποψη για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., το λεγόμενο Brexit, τότε θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, περιλαμβανομένης της πτώσης της ανάπτυξης και των εξαγωγών. Οι ειδικοί προβλέπουν την εμφάνιση περιόδου αβεβαιότητας, ειδικότερα όσον αφορά το μέλλον των εμπορικών συμφωνιών της Βρετανίας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ενωσης. Ενδεχόμενη ψήφος για έξοδο θα μπορούσε, επίσης, να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να εξετάσουν την ίδια πορεία, απειλώντας με κατακερματισμό της Ε.Ε.

«Οι δημόσιες δαπάνες για τους αιτούντες άσυλο θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενώ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει εξαιρετικά υψηλό», αναφέρεται στην έκθεση με τις προβλέψεις της Κομισιόν αναφορικά με τη Γερμανία. Η επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών καθιστά πιο ευάλωτη τη Γερμανία, ενώ παραμένει χαμηλή η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Επίσης η Γερμανία διαθέτει υψηλές αποταμιεύσεις που θα μπορούσαν να επενδυθούν σε έργα υποδομής, ενισχύοντας την τοπική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε τέτοιες δαπάνες ενώ οι ηγέτες της χώρας δεν επιτρέπουν σε άλλα κράτη να εμφανίσουν μεγαλύτερα ελλείμματα. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως αυτή η στάση έχει επιδεινώσει τις επώδυνες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα έξι χρόνια στην περιοχή.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....