Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Κατανάλωση & Γερμανικές εμμονές

00:01 - 17/12/15

 

Χωρίς καμία αμφιβολία, το αρχετυπικό γερμανικό νοικοκυριό ήταν εκείνο της αποταμίευσης και της στωικότητας. Κάτι, το οποίο έχει επικαλεστεί και προβάλει ως παράδειγμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Ίσως, όμως, αυτό να αλλάζει.

Όπως προσφάτως έγραψε το Bloomberg, το μεταπολεμικό γερμανικό θαύμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό σχετίστηκε με το ότι οι μισθοί των εργαζομένων δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με την αύξηση της παραγωγικότητας, μετασχηματίζεται δραματικά. Με την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τους μισθούς επιτέλους να αυξάνονται, οι αναλυτές περιμένουν πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα στραφεί σταδιακά στην εγχώρια κατανάλωση και όχι στις εξαγωγές. Σύμφωνα με παρατήρηση του προέδρου του έγκριτου ερευνητικού ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν, «οι ιδιωτικές δαπάνες παραμένουν πυλώνας της ανόδου το 2016, λόγω ευνοϊκών προοπτικών στα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ δεν αναμένεται βελτίωση στην αγορά εργασίας».

Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία θεωρείται ατμομηχανή της Ευρώπης με στέρεη ανάπτυξη, όταν ολόκληρη η Ευρωζώνη αγωνίζεται να ανακάμψει. Δεν ήταν έτσι πάντα. Τη δεκαετία του ’80 ο συνδυασμός ισχυρών συνδικάτων και αυστηρής εργατικής νομοθεσίας συνέτεινε στο να διατηρηθούν οι μισθοί υψηλά, παρά το ότι η ανεργία βρισκόταν στο 8%. Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία της Δυτικής Γερμανίας τότε ήταν λιγότερο ανταγωνιστική. Το τοπίο άλλαξε με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Την περίοδο 1993-2003 η χώρα μέσα από επώδυνη διαδικασία προσαρμογής είδε την ανταγωνιστικότητά της να ανακάμπτει. Οι μεταρρυθμίσεις του 2002 και του 2004, επίσης, τόνωσαν την ανταγωνιστικότητα, καθώς συνέβαλαν στο να ενσωματωθούν εκ νέου οι άνεργοι στο εργατικό δυναμικό. Χρειάστηκε χρόνος για να καταστεί εμφανής ο θετικός αντίκτυπος των ανωτέρω διεργασιών.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη η Γερμανία, λόγω των μεταρρυθμίσεων που είχε ήδη εφαρμόσει, κατόρθωσε να διαφοροποιηθεί από τους λοιπούς και να ακμάσει λόγω εξαγωγών. Τώρα πλέον οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά την τελευταία εικοσαετία και η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, διαπιστώνει ζωηρές καταναλωτικές δαπάνες. Οι αναλυτές, πάντως, αμφιβάλλουν εάν η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αντιδρά σφοδρά στον πληθωρισμό, θα επιτρέψει στην αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση να ωθήσει εμφανώς ανοδικά τις τιμές.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....