Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών  | Market Watch | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η Δανία, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η ξενοφοβία

00:01 - 24/09/15

 

 

Με φόντο και την τελευταία μεταναστευτική κρίση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση της Δανίας, η οποία έφθασε στο σημείο να καταχωρήσει μέχρι και πληρωμένες διαφημίσεις για το πόσο κακή είναι για τους μετανάστες και να μην την προτιμήσουν, την ώρα που υπάρχουν αρκετοί που ισχυρίζονται ότι η Δανία θα είχε συμφέρον να αύξηση, μέσω των μεταναστών, τους εργαζομένους.

 

Όπως έγραψε ο Peter Levring στο Bloomberg, η Δανία υστερεί σε σχέση με τους γείτονές της όσον αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας και έχει ανάγκη από ξένους εξειδικευμένους εργάτες προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος. Το πρόβλημα είναι πως η Δανία έχει μεταμορφωθεί σε μια χώρα που δεν υποδέχεται ακριβώς με χαρά τους μετανάστες και έχει ψηφίσει τους αυστηρότερους μεταναστευτικούς νόμους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η επιλογή να δυσκολεύει την είσοδο μεταναστών θέτει σήμερα σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της Δανίας. Η οικονομία της χώρας ανακάμπτει με βραδύτερο ρυθμό μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε σχέση με τους υπόλοιπους Σκανδιναβούς γείτονές της. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Δανίας αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας, αναφέροντας ως αιτίες τη μείωση της κατανάλωσης και την πτώση των εξαγωγών.

Μία από τις αιτίες της αναιμικής ανάκαμψης της δανικής οικονομίας είναι η έλλειψη μεταναστών, υποστηρίζει ο κ. Γιαν Ρόζε Σκάκσεν, επικεφαλής ερευνών στο Ιδρυμα Rockwool και πρώην μέλος του οικονομικού συμβουλίου της Δανίας. Η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποιεί τώρα ότι σε λιγότερο από τρία χρόνια από σήμερα θα παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Μόνο στον κατασκευαστικό τομέα και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τις επιστήμες η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα ξεπεράσει τις 13 χιλιάδες σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων της χώρας. «Το κόστος πρόσληψης ενός μηχανικού, για παράδειγμα, θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέχρι να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας», εξηγεί ο κ. Σκάκσεν. «Συνεπώς θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα, θα μειωθεί η ανάπτυξη και τελικά δεν θα γίνουν τόσο πολλές προσλήψεις», προσθέτει ο κ. Σκάκσεν.

Η Δανία έχει πληθυσμό 5,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 9% είναι μετανάστες. Στη Σουηδία το ποσοστό των πολιτών που έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα ανέρχεται σε περίπου 16,5% και στη Νορβηγία το ποσοστό ανέρχεται στο 12%. Χωρίς μετανάστες ή χωρίς την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας η οικονομία της Δανίας θα αναπτύσσεται το πολύ με ρυθμό 1,5% τον χρόνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Σκάκσεν. Οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Δανίας είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Σύμφωνα με αυτές η διαρθρωτική ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει μέχρι και στο 1% τον χρόνο εάν δεν αυξηθεί το εργατικό δυναμικό, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα.

Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο ΣΕΒ της Δανίας συμμάχησε με εταιρείες όπως η Microsoft και η Siemens. Στόχος της συμμαχίας είναι η κάλυψη κενών θέσεων εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης των φοιτητών να σπουδάσουν μηχανική και θετικές επιστήμες. Επίσης δίνουν βάρος στην έρευνα και στην τεχνολογία. Παρ’ όλα αυτά, η προσφυγική κρίση δείχνει πόσο λίγο ελκύει η Δανία τους ξένους, ειδικότερα αφότου η κυβέρνηση πλήρωσε διαφημιστικό χώρο σε εφημερίδες της Μέσης Ανατολής προειδοποιώντας τους επίδοξους μετανάστες να μη μεταβούν στη Δανία. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Δανίας, σχεδόν ένας στους επτά από τις περίπου 9 χιλιάδες πρόσφυγες που εισήλθαν στη Δανία από τη Γερμανία μεταξύ της 6ης Σεπτεμβρίου και της 17ης Σεπτεμβρίου εκδήλωσε ενδιαφέρον να παραμείνει στη χώρα. Οι πρόσφυγες προτιμούν χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία, οι οποίες είναι γνωστό ότι παρέχουν γρήγορα εργασία και την επανένωση οικογενειών προσφύγων. Οπως φαίνεται, η υιοθέτηση πιο ανοιχτής μεταναστευτικής πολιτικής, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η αυξημένη κατανάλωση βοηθούν τους γείτονες της Δανίας να αναπτυχθούν ταχύτερα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....