Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Μείωση εταιρικών κερδών στην Ευρώπη

00:01 - 24/11/15

 

Στα τέλη του 2014 οι αναλυτές πρόβλεπαν ότι ο συνδυασμός φθηνού πετρελαίου και υποτιμημένου ευρώ θα έστελνε το περιθώριο κέρδους των ευρωπαϊκών εταιρειών στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας. Η πρόβλεψη δεν επιβεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη Stoxx Europe 600 περιορίστηκε εξαιτίας της χαμηλότερης απόδοσης των ενεργειακών και εξορυκτικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να διακοπεί η αυξητική τάση των τελευταίων δύο ετών. Ενώ σε ορισμένους τομείς όντως διευρύνθηκε το περιθώριο κέρδους, στους περισσότερους περιορίστηκε, με τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης της οικονομίας που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αποδίδουν όσο αναμενόταν.

Mυστήριο για αναλυτές

«Πρόκειται για μία από τις πλέον αξιοπερίεργες εξελίξεις φέτος», λέει ο Πιερ Ιβ Γκοτιέ, επικεφαλής αναλυτής της Alpha Value SAS, γαλλικής εταιρείας αναλύσεων. «Είχαμε φθηνό πετρέλαιο, ασθενέστερο ευρώ και παρ’ όλα αυτά υποβαθμίστηκαν οι προβλέψεις για την κερδοφορία». Τα πιθανά αίτια είναι δύο: τα στελέχη των εταιρειών φοβήθηκαν την πιθανή οικονομική επιβράδυνση σε Κίνα και Βραζιλία. Δεύτερον, η λιανική τιμή των καυσίμων δεν μειώθηκε τόσο πολύ όσο η τιμή του αργού πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές ήταν πιο συγκρατημένοι με τα επιπλέον χρήματα που απέκτησαν. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, μειώθηκαν τα έσοδα των εταιρειών, σημειώνει ο κ. Γκοτιέ. Παραμένει ακόμη ασαφές, προσθέτει, κατά πόσον τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεταφράζονται σε αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες του Stoxx 600 υποχώρησε στο 5,5% από 6,4% στα τέλη του 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει στις αρχές του 2015 ότι το περιθώριο κέρδους θα αυξανόταν στο 7,7%, ποσοστό που θα ήταν το υψηλότερο από το 2010. Από τους 19 κλάδους του Stoxx 600, το περιθώριο κέρδους περιορίστηκε στους 11 στη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Εκτός από τις εταιρείες πρώτων υλών, πτώση καταγράφτηκε και στις εταιρείες λιανικής, τηλεπικοινωνιών και κοινής ωφελείας. Αντιθέτως, το περιθώριο κέρδους αυξήθηκε για τράπεζες που εστιάζουν στην εσωτερική τους αγορά, για εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας και για τις εταιρείες ταξιδίων.

Καθώς ενισχυόταν η ανησυχία για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι εκτιμήσεις για την άνοδο των εσόδων των εταιρειών του Stoxx 600 υποχώρησαν από το 4,3% στο 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας υποχώρησαν στο 4,2% από 6,5% τον περασμένο Αύγουστο.

Διστακτικότητα

Κατά τον Αλεξ Ντράιντεν της JPMorgan Asset Management, τα στελέχη των εταιρειών δεν είχαν εμπιστοσύνη στην ιστορία ανάκαμψης της οικονομίας, κάτι που τα έκανε να διστάζουν να επενδύσουν. Οι επενδύσεις των εταιρειών του Stoxx 600 περιορίστηκαν κατά 3,6% το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι επενδύσεις τους παραμένουν κατά 14% χαμηλότερες από το αποκορύφωμα το 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. «Είναι μία από τις πλέον αδιάφορες ανακάμψεις της οικονομίας από την πλευρά των εταιρειών, είχαμε πολλές διαψεύσεις», λέει ο κ. Ντράιντεν. «Τα στελέχη των εταιρειών ανέβαλαν μεγάλες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, όπως η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου. Δεν πρόκειται να κάνεις τέτοιου είδους επενδύσεις εάν δεν είσαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας», προσθέτει. Ο δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κατά 8,3% από το υψηλότερο σημείο, όπου είχε βρεθεί τον περασμένο Απρίλιο.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....