Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών  | Market Watch | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι αναδυόμενες αγορές και τα σύννεφα που αυξάνονται

00:01 - 28/09/15

 

Αν κανείς ρωτήσει τους επενδυτές ανά τον κόσμο ποιό είναι το κύριο χαρακτηριστικό των αγορών κατά τον τελευταία ένα χρόνο, θα λάβει ως απάντηση η μεταβλητότητα (volatility). Ειδικά την περίπτωση των αναδυόμενων οικονομιών, η μεταβλητότητα τόσο στα επιμέρους χρηματιστήριο, όσο και την αγορά συναλλάγματος (με φόντο τις κινήσεις του δολαρίου) είναι κάτι παραπάνω από έντονες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως επισήμανε το Bloomberg (YE XIE – BLOOMBERG), την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, η Goldman Sachs είχε επιλέξει κάποιες αναδυόμενες αγορές που θα αναπλήρωναν το κενό από την υποχώρηση των αποδόσεων στη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα.

Οι τιμές των μετοχών στο Next 11 –δηλαδή τις επόμενες 11 χώρες μετά τις ισχυρότερες οικονομίες των BRICs– όπως οι Φιλιππίνες, η Τουρκία και το Μεξικό, κυμαίνονταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καθώς οι ξένοι επενδυτές διοχέτευαν ζεστό ρευστό στις αγορές τους. Ενα χρόνο πριν, οι εισροές στο μετοχικό αμοιβαίο Next 11 της Goldman Sachs οδήγησε τους τίτλους του συγκεκριμένου προϊόντος σε διπλάσια επίπεδα αντίστοιχο αμοιβαίο με τις BRICs, δηλαδή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Σήμερα οι αποδόσεις του μετοχικού αμοιβαίου Next 11 έχουν καταρρεύσει κατά 19% αντί απωλειών της τάξεως του 14% που εμφανίζει ο δείκτης των BRICs. Τα ξένα κεφάλαια εγκαταλείπουν μαζικά τις αγορές αυτές, με τις αξίες στο μετοχικό κεφάλαιο της Goldman Sachs να συρρικνώνονται κατά το ήμισυ.

Η αλλαγή αυτή του επενδυτικού κλίματος καταδεικνύει πως η ανερχόμενη μεσαία τάξη των χωρών αυτών –μια σημαντική παράμετρος που ενθάρρυνε την Goldman Sachs να δημιουργήσει το μετοχικό αμοιβαίο Next 11 προ μιας δεκαετίας– δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα θεμέλια για ένα σταθερό περιβάλλον σε έναν κόσμο που είναι αντιμέτωπος με μια επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Κατά την άποψη του Ζαν-Πολ Σμιθ, ενός στρατηγικού αναλυτή που προέβλεψε με ακρίβεια τις απώλειες που θα εμφάνιζαν οι αναδυόμενες αγορές, η πτώση των αποδόσεων στο μετοχικό αμοιβαίο Next 11 απεικονίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δημιουργία ενός ενιαίου επενδυτικού προϊόντος με τόσο διαφορετικές χώρες. Οι διαχειριστές κεφαλαίων απομακρύνονται όλο και πολύ από τέτοιου τύπου «ομαδοποίηση» των επενδύσεων, επισημαίνει ο κ. Σμιθ, πρώην στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank και μετέπειτα ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Ecstrat, η οποία διατηρεί την έδρα της στο Λονδίνο. «Στον ευρύτερο αναδυόμενο κόσμο είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς μια χώρα με ελκυστικές επενδυτικές αξίες και παράλληλα μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική», παρατηρεί ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά, η Κάτι Κοχ, διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs Asset Management, επισημαίνει πως οι αποδόσεις του μετοχικού αμοιβαίου Next 11 υπερβαίνουν αυτές του γενικού δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το 2011. Σημειωτέον ότι ο δείκτης MSCI έχει απολέσει το 16% της αξίας του από το 2011. «Ενώ είμαστε απογοητευμένοι από το συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν, το Next 11 κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον δείκτη MSCI», σημειώνει η ίδια.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι όσο εξαπλώνεται το απαισιόδοξο επενδυτικό κλίμα στις μικρότερες οικονομίες του αναδυόμενου κόσμου, τόσο εντείνονται οι εκροές κεφαλαίων. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που επικεντρώνονται στις αναδυόμενες οικονομίες παρουσίασαν εκροές 1,65 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου επί 10η συναπτή εβδομάδα. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις αγορές του Μεξικού και της Νότιας Κορέας. Πέραν αυτών των οικονομιών που περιλαμβάνονται στο Next 11, το μετοχικό αμοιβαίο απαρτίζεται από την Ινδονησία, το Μπανγκλαντές, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ.

«Το επενδυτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό», δήλωσε ο Γκόφρεϊ Ντένις, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη UBS της Βοστώνης. «Δεν υπάρχουν πολλές αναδυόμενες αγορές που να ξεχωρίζουν ούτε στο Next 11 ούτε στον δείκτη MSCI», σχολιάζει ο κ. Ντένις, προσθέτοντας: «Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για όλες». Πράγματι, οι οικονομίες του αναδυόμενου κόσμου είναι εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της Κίνας και μια επικείμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ από την ομοσπονδιακή τράπεζα. Χαρακτηριστικά, η εξασθένηση της ζήτησης στην Κίνα έχει οδηγήσει σε πτώση τις εξαγωγές από τη Νότια Κορέα και το Μπανγκλαντές, επηρεάζοντας, επίσης, τις αγορές εμπορευμάτων στο Μεξικό, στην Ινδονησία και στη Νιγηρία. Ορισμένες οικονομίες, όμως, αντιμετωπίζουν και τα δικά τους προβλήματα.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Τουρκία, όπου η αποτυχία να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουνίου έχει πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Δεν είναι τυχαίο, ως εκ τούτου, που η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας, Turkiye Garanti Bankasi AS, η οποία ενσωματώνεται στο Next 11, έχει υποχωρήσει κατά 26% φέτος.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....