Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Κίνα: Δηλαδή τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι αξιόπιστα;

00:01 - 30/10/15

 

Ενα από τα ζητήματα που έχει απασχολήσει πολλούς αναλυτές είναι η αξιοπιστία των μακροοικονομικών στοιχείων της κινεζικής οικονομίας. Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει με το πόσο χρεωμένο μπορεί να είναι το κινεζικό δημόσιο, κυρίως λόγω των χρεών που έχουν οι τιμές περιφέρειες. Πλέον συζητήσεις υπάρχουν και για την αξιοπιστία των στοιχείων για την ανάπτυξη. Όπως προσφάτως έγραφε το Reuters, τα στοιχεία που δημοσιεύονται για το ΑΕΠ της Κίνας έχουν αρχίσει να μοιάζουν σε εξιδανικευμένες εκδοχές ομαλής προσγείωσης κάθε φορά και με οποιονδήποτε καιρό και οποιεσδήποτε συνθήκες ορατότητας. Και όμως πέρασε ένα ακόμη στοιχείο εντελώς περαστικό -κυριολεκτικά λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν- και ήδη οι στατιστικολόγοι ανέφεραν πως η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε ελαφρώς από τον στόχο του 7% που είχε θέσει το Πεκίνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 6,9% ελαφρώς κάτω από την κοινή εκτίμηση των περισσότερων οικονομολόγων που μίλησαν στο Reuters και προέβλεπαν ανάπτυξη 6,8%.

Δύσκολα υποτιμά κανείς πόσο ακριβή φαίνονται αυτά τα στοιχεία μέσα στην ευρύτερη εικόνα των οικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται. Δύσκολα μπορεί επίσης να αγνοήσει κανείς πόσο εντυπωσιακή είναι αυτή η σταθερότητα αν λάβουμε υπόψη ότι οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να εξισορροπήσουν την οικονομία και την εξάρτησή της από τις εξαγωγές προϊόντων μεταποίησης, στρέφοντάς την στις καταναλωτικές δαπάνες. Και στο μεταξύ αυτή η ανησυχία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα ήταν μια από τις κυριότερες που επικαλέστηκε η Fed για να τηρήσει ακόμη στάση αναμονής και να μην προχωρήσει προς το παρόν στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία.

Κι όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε πως η ανησυχία για την ανάπτυξη της Κίνας κυριάρχησε στις τελευταίες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού. Τα τελευταία τρία χρόνια τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας παρουσιάζονταν με ένα τρόπο ώστε μόνον τρεις φορές δεν έπεσαν μέσα οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Και τις τρεις αυτές φορές επρόκειτο για ανάπτυξη μόλις 0,1%. Για την περίοδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2013 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2014, το στοιχείο που αναφέρθηκε συνέπιπτε ακριβώς με τις προβλέψεις. Καμία άλλη μεγάλη και σημαντική οικονομία δεν τυχαίνει να συμπίπτει τόσο πολύ με την πρόβλεψη. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ αιφνιδίασαν πολλές φορές ακόμη και τον πλέον απαισιόδοξο από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και πιο προσφάτως το πρώτο τετράμηνο του περασμένου έτους. Η αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο επίσης συνέπεσε με τη χαμηλότερη πρόβλεψη. Σε ό,τι αφορά τα αρχικά στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ μόλις τρεις φορές συνέπεσαν με τις προσδοκίες την τελευταία πενταετία.

Δεν φαίνεται φυσικό να πιστέψει κανείς πως οι οικονομολόγοι, που συχνά κατηγορούνται ότι αδυνατούν να προβλέψουν τα σημεία καμπής της οικονομίας, είναι μυστηριωδώς σε θέση να υπολογίσουν το ΑΕΠ της Κίνας με τεράστια ακρίβεια. Ολο και περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν αναπτύξει εμπειρία καλύπτοντας την Κίνα αρχίζουν να αμφισβητούν την ακρίβεια των στοιχείων που δίνει για την ανάπτυξη. Η πλέον προφανής δυσκολία που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι έχει σχέση με την ταχύτητα με την οποία δημοσιοποιούνται τα επίσημα στοιχεία. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η πρώτη γεύση από στοιχεία του τρίτου τριμήνου δεν έρχεται παρά μόνον όταν έχει παρέλθει περισσότερο από εβδομάδα. Και τα στοιχεία αυτά αναθεωρούνται δύο φορές μέσα στο δίμηνο που ακολουθεί και ύστερα εκ νέου στο πλαίσιο νέων αναθεωρήσεων των βασικότερων δεικτών.

Οπως εκτιμά ο Λιούμπομιρ Μιτόφ, γενικός οικονομικός διευθυντής της UniCredit, «αμφιβάλλω αν μια χώρα με 1,5 δισ. πληθυσμό και αυτήν την περίπλοκη διοικητική δομή μπορεί να παρουσιάζει στοιχεία του ΑΕΠ ένα μήνα μετά την εκπνοή του σχετικού διαστήματος και να μην τα αναθεωρεί παρά σπανίως».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....