Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ανέτοιμες για μια νέα κρίση οι μεγάλες οικονομίες

00:01 - 07/03/16

 

Εάν υπάρξει εκ νέου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου δεν θα είναι επαρκώς εξοπλισμένες. Αυτό είναι το βασικό μάθημα από την τελευταία συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών στη Σαγκάη, στο πλαίσιο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20). Παρά το γεγονός ότι οι φόβοι για επικείμενη κρίση δείχνουν πρόωροι, η δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις ενόψει μιας οικονομικής κάμψης. Εχουν περάσει χρόνια από τότε, που σε σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι ανεπτυγμένων και αναδυόμενων κρατών ελήφθησαν αποφάσεις για ουσιαστικά μέτρα.

Οπότε και οι προσδοκίες από την τελευταία σύνοδο του G20 ήταν χαμηλές και, όντως, στις δύο ημέρες της διάρκειάς της, οι συμμετέχοντες είχαν κυρίως την ευκαιρία να καταδείξουν τις βαθιές διχογνωμίες τους.

Ας εξετάσουμε, λόγου χάριν, τη νομισματική πολιτική. Οι μαζικές πωλήσεις στις διεθνείς αγορές από τις αρχές του χρόνου, τουλάχιστον εν μέρει, βασίζονται στην ανησυχία ότι τα χαμηλότατα επιτόκια δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν την ανάπτυξη και ότι οι κεντρικές τράπεζες εξάντλησαν τα πυρομαχικά τους. Παρά το ότι, όπως μπορεί να φανταστούμε, απορρίπτουν την άποψη αυτή, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους. Το τελευταίο από τα όπλα τους, η μετατόπισή τους στο πεδίο των αρνητικών επιτοκίων, απλώς και μόνον τάραξε τους επενδυτές, ενώ, παράλληλα, εξέθεσε δημοσίως τις εντάσεις, που κανονικά αφορούν μόνον μία μικρή ομάδα πολιτικών ηγετών. Στη Σαγκάη, πάντως, ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε ότι η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων ουσιαστικά αποπειράται να προστατεύσει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο από τις συνέπειές της. Επιπλέον, όπως διευκρίνισε, αυτή η πολιτική σχεδιάστηκε να αποκλιμακώσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, μεταφέροντας την ασθενική ζήτηση σε άλλες χώρες, δηλαδή «ωθώντας την παγκόσμια οικονομία πιο κοντά σε μια παγίδα ρευστότητας». Αν και δεν το διατύπωσε τόσο ευκρινώς, ο Μαρκ Κάρνεί σαφώς επέκρινε τον Ιάπωνα ομόλογό του, Χαρουχίκο Κουρόντα.

Η ανάγκη να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες συνιστά άλλη πηγή εντάσεων. Πριν από τη σύνοδο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε τη θέση του πως χώρες με σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος είναι σε θέση να κάνουν περισσότερα με στόχο την αναθέρμανση της ζήτησης, παραδείγματος χάριν με το να δανειστούν για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε έργα υποδομής. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών μιας από αυτές τις χώρες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, απέρριψε την άποψη ότι ο κόσμος μπορεί να λύσει τα προβλήματά του με το να δανειστεί περισσότερο. «Το μοντέλο της ανάπτυξης, η οποία χρηματοδοτείται με δανεισμό, έχει πλέον φθάσει στα όριά του», τόνισε σε συνέδριο οργανωμένο από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο. «Εάν συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτήν την οδό, τότε δεν θα χρειάζεται πλέον να βλέπουμε τηλεόραση. Οι ζώντες νεκροί θα μας κατακλύσουν».

Στο παρελθόν, πιθανώς οι ΗΠΑ να μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στους συμμετέχοντες στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι να καταλήξουν σε μία εποικοδομητική συμφωνία. Εντούτοις, με μια προεκλογική εκστρατεία, στην οποία δεσπόζει η ρητορική του απομονωτισμού και της κατηγορηματικής ξενοφοβίας, η Αμερική με δυσκολία μπορεί να διαδραματίσει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο. Στο μεταξύ, η Κίνα, η οποία φιλοξένησε τη σύνοδο των «Είκοσι», φάνηκε από τη στάση της πως είχε περισσότερο την πρόθεση να διαβεβαιώσει την παγκόσμια κοινότητα ότι έχει την ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά το θέμα της επιβράδυνσης της εθνικής της οικονομίας.

PETER THAN LARSEN / REUTERS

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....