| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Οι αμερικανικοί κολοσσοί & Ο εναγκαλισμός με την Κίνα

 

00:01 - 31/03/23

 

Στελέχη από αμερικανικούς ομίλους του μεγέθους της Apple και της Visa, καθώς και πολλών άλλων, δήλωσαν παρόντα στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας το περασμένο Σαββατοκύριακο, το οποίο φόρουμ λογίζεται ως το κορυφαίο επενδυτικό συνέδριο της χώρας. Για πολλούς ήταν η πρώτη τους ευκαιρία να επισκεφθούν με φυσική παρουσία τη χώρα μετά τρία χρόνια περιορισμών, καθώς και να συναντηθούν με νεοδιορισθέντες υψηλόβαθμους αξιωματούχους ύστερα από έναν μεγάλο ανασχηματισμό της ηγεσίας.

Η εκατέρωθεν θέρμη του δημόσιου λόγου σηματοδοτεί μια ήπια αποκατάσταση των συνθηκών συνεργασίας.  Όπως σχολιάζονταν σε πρόσφατο δημοσίευμα – ανάλυση του Reuters, ένας τοξικός συνδυασμός κυρώσεων του Λευκού Οίκου αφενός και εγκλεισμού για να ελεγχθεί η πανδημία στην Κίνα αφετέρου είχε ως αποτέλεσμα οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα να εμφανίσουν απότομη πτώση και από το υψηλό ρεκόρ των 102 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2022 να φθάσουν στο χαμηλό 20ετίας των 13 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς, βάσει ανάλυσης των επίσημων δεδομένων από τον όμιλο Rhodium. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξε μικρή ανάκαμψη, αλλά οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις προς την Κίνα επιβραδύνονται εδώ και χρόνια. Παρά τις υποψίες τους για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν θέλουν οι Αμερικανοί καπιταλιστές να σταματήσουν να επενδύουν στη χώρα τους, επειδή οι εταιρείες τους δημιουργούν θέσεις εργασίας, φέρνουν τεχνολογία και βέλτιστες πρακτικές.

Εάν οι εν λόγω εταιρείες δεν λειτουργούν πλέον μόνες τους ως μοχλοί πίεσης υπέρ της Κίνας, αποτελούν, ωστόσο, σταθεροποιητικό παράγοντα για τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις. «Οι ξένες εταιρείες δεν είναι επισκέπτριες αλλά οικογένεια», είπε στο κοινό την Κυριακή ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Γουεντάο.

Οσο για την άλλη πλευρά των ΗΠΑ, στελέχη όπως ο Χάουαρντ Σουλτς της αλυσίδας καφέ των Starbucks, ο οποίος αυξάνει επιθετικά τον αριθμό των καταστημάτων του στην αποκαλούμενη από αυτόν δεύτερη εγχώρια αγορά του, οφείλουν να καθησυχάσουν τους μετόχους πως δεν σπαταλούν λεφτά. Και αυτό διότι η Κίνα τον τελευταίο καιρό ήταν ένα πρόβλημα για τα κέρδη των Starbucks.

Ετσι, όταν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι το τρέχον έτος η ανάπτυξη της Κίνας θα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνολικής για τον πλανήτη και θα είναι «μια καλοδεχούμενη τόνωση», αυτό ήταν που το κοινό ήθελε να ακούσει στο Φόρουμ Ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές πόσος καιρός θα απαιτηθεί ώστε να αναζωογονηθεί η εγχώρια κατανάλωση.

Οσον αφορά τη γεωπολιτική, υπάρχουν λιγότεροι λόγοι για αισιοδοξία, κάνοντας διευθύνοντες συμβούλους, όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, να παραμένουν στάσιμοι πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Στις δημόσιες εμφανίσεις τους οφείλουν να δείχνουν όσο το δυνατόν πιο ευγενικοί προς τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να τραβούν την προσοχή του Κογκρέσου παράλληλα. Κατ’ ιδίαν εντοπίζουν εναλλακτικές για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και σε κλάδους που δεν θεωρούνται αιχμής, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία και οι έρευνες αγοράς, η προεπιλεγμένη επενδυτική επιλογή της Αμερικής είναι η αποσύνδεσή της από την Κίνα. Τούτου λεχθέντος, τίποτα δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη τόσο όσο το κέρδος.

Εάν η Κίνα κάνει την έκπληξη, ενισχύοντας δραστικά την εσωτερική ζήτηση, τα στελέχη των ομίλων των ΗΠΑ και οι μέτοχοί τους θα ηρεμήσουν. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από πολιτικούς και διπλωμάτες, κάτι που, δυστυχώς, δεν είναι καθησυχαστικό.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum