Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Απλά λιγότερες επενδύσεις

00:01 - 16/03/16

 

Ορισμένες από τις γερμανικές μικρομεσαίες μεταποιητικές εταιρείες έχουν αρχίσει να μεταθέτουν χρονικά τις επενδύσεις τους, γεγονός που απειλεί την αναπτυξιακή πορεία της γερμανικής οικονομίας. Οι γερμανικές μικρομεσαίες εταιρείες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, και ο λόγος που έχουν σταματήσει να επενδύουν είναι η νευρικότητα που παρατηρείται μεταξύ των αγοραστών των γερμανικών προϊόντων, καθώς επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, ενώ Βραζιλία και Ρωσία βρίσκονται ήδη σε ύφεση. Πολλές από τις ανησυχίες αφορούν υποθετικά σενάρια: Τι θα γίνει αν επεκταθεί στην πραγματική οικονομία η αναταραχή που επικρατεί στις αγορές, τι θα γίνει αν η Δύση εμπλακεί σε σοβαρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, τι θα γίνει αν εγκαταλείψει η Βρετανία την Ε.Ε.; Μπορεί να μη συμβεί τίποτε απ’ αυτά, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος ο φόβος να προκαλέσει την εμφάνιση ενός φαύλου κύκλου και να πλήξει τις γερμανικές μικρομεσαίες εταιρείες, μέσω της ακύρωσης νέων παραγγελιών ή μέσω της μη εμφάνισης νέων. Οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως η Daimler και η ThyssenKrupp, έχουν την πολυτέλεια να αγνοούν τέτοιες βραχυπρόθεσμες ανησυχίες και να υλοποιούν τα επενδυτικά τους πλάνα. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις μικρομεσαίες εταιρείες, οι οποίες αποτελούν το 98% των γερμανικών εξαγωγικών εταιρειών και αναγκάζονται να μεταθέτουν χρονικά τα σχέδιά τους, εξαιτίας της υποχώρησης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η οποία έχει προκληθεί από την εμφάνιση πολιτικών κινδύνων και από τη μεγάλη υποχώρηση των μετοχών, της τιμής των εμπορευμάτων και της ενέργειας.

Η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι πως στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι καλύτερη από το επιχειρηματικό κλίμα, ωστόσο πολλοί ανησυχούν ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη. Η ανησυχία είναι πως αν αναβάλλουν οι ξένοι πελάτες τις επενδυτικές τους αποφάσεις, το ίδιο θα αναγκαστούν να κάνουν και οι εξαγωγικές εταιρείες. Εξέλιξη που θα απειλούσε τον ρυθμό ανάπτυξης 1,7% που προβλέπει η γερμανική κυβέρνηση για το 2017, και μάλιστα παρά την ύπαρξη ανθηρής εσωτερικής αγοράς. Ο κ. Στέφαν Γκάις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής εργαλείων ακριβείας για τη βιομηχανία αυτοκινήτων και χημικών, αναφέρει ως απειλές για την επιχείρησή του την ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, την προσφυγική κρίση, το βρετανικό δημοψήφισμα και την τρομοκρατία. Ο κ. Γκάις λέει ότι πελάτες του από τη Γερμανία αλλά και από τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν μεταθέσει στο μέλλον τα επενδυτικά τους σχέδια. «Αν κλιμακωθεί κάποιο από αυτά τα γεωπολιτικά προβλήματα, τότε θα δυσκολέψουν τα πράγματα», εξηγεί, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα δυσκολευτεί να πετύχει τους στόχους της για το 2016, και ότι «δεν πραγματοποιώ κάποια επένδυση αυτήν τη στιγμή».

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο στον μεγαλύτερο βαθμό από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008. Ο δείκτης που απεικονίζει τις προσδοκίες των γερμανικών μικρομεσαίων επιχειρηματιών σχετικά με μελλοντικές παραγγελίες υποχώρησε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά κάτω από το μηδέν, δηλαδή τον μακροπρόθεσμο μέσον όρο από το 1991 και μετά, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014. Συνολικά, οι επενδύσεις είναι ασθενικές. Οι ακαθάριστες επενδύσεις γερμανικών εταιρειών υποχώρησαν κατά 0,5% το 2015, πράγμα που σήμαινε ότι η οικονομική ανάπτυξη προήλθε σε μεγαλύτερο βαθμό από την ιδιωτική και τη δημόσια κατανάλωση. Ακόμη όμως και αν οι ανησυχίες των στελεχών δεν υποχωρήσουν τόσο γρήγορα και αν οι μικρομεσαίες εταιρείες χαμηλώσουν ταχύτητα, αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία απειλείται με ύφεση το 2016. Η απασχόληση βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ, οι μισθοί αυξάνονται και αυτοί, ενώ και το κράτος δαπανάει δισ. ευρώ για τη στέγαση και ενσωμάτωση των προσφύγων. Ιδίως οι μικρομεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες επωφελούνται από την ισχυρή εσωτερική ζήτηση.

MICHAEL NIENABER,ι PAUL CARREL / REUTERS

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....