Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο νομπελίστας & Το πάθος με τις μετρήσεις

00:01 - 26/10/15

 

Ο Ανγκους Ντίτον, ο καθηγητής Οικονομικών του Princeton στον οποίο απονεμήθηκε φέτος το Νομπέλ Οικονομίας, είναι κυρίως γνωστός μεταξύ οικονομολόγων για τις μελέτες του σε ειδικές οικονομικές συνθήκες και γύρω από τις ατομικές επιλογές. Του απονεμήθηκε το Νομπέλ για τη βελτίωση των μετρήσεων βασικών οικονομικών δεικτών όπως ο πλούτος και η κατανάλωση, ιδιαιτέρως στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Για να σχεδιάσουμε μια οικονομική πολιτική που προωθεί την ευημερία και μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις καταναλωτικές επιλογές των ατόμων», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, για να καταλήξει πως «περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ο Aνγκους Ντίτον ενίσχυσε αυτήν την κατανόηση». Ο καθηγητής αξιοποίησε την επανάσταση που κατέστησαν δυνατή οι υπολογιστές: τη χρήση αναλυτικών οικονομικών δεδομένων με σκοπό την άντληση ακριβέστερων συμπερασμάτων για ευρύτερες οικονομικές τάσεις. Eχει εργαστεί τόσο για τη βελτίωση των τεχνικών μέτρησης όσο και για τη χρήση των οικονομικών εργαλείων ώστε να τεθούν βασικά ερωτήματα για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, δήλωσε πως επικεντρώθηκε στον αναπτυσσόμενο κόσμο επειδή «εκεί υπάρχει η επιτακτική ηθική ανάγκη να κατανοήσουμε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και τι θα έπρεπε να κάνουμε». Δήλωσε επίσης πως συνέδραμε στην επιλογή του το γεγονός ότι μεγάλωσε στο Εδιμβούργο, «ένα κρύο και καταθλιπτικό μέρος», γι’ αυτό και ονειρευόταν «τροπικές, πολύχρωμες και θερμές χώρες». Ο καθηγητής Ντίτον είναι περισσότερο γνωστός γιατί επεξεργάστηκε τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι δίνοντας έμφαση στη σημασία της προσεκτικής ανάλυσης επιλογών που έκαναν διαφορετικά νοικοκυριά.

«Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να κατανοήσετε τις επιπτώσεις που επιφέρει στην ευημερία των αγροτών μια επιδότηση στο ρύζι», παραθέτει ως παράδειγμα ο Ντάνι Ρόντρικ, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Χάρβαρντ. «Η προσέγγιση του Aνγκους Ντίτον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επεξεργασθεί κανείς τα δεδομένα των νοικοκυριών και να εντοπίσει τις επιπτώσεις σε διαφορετικούς αγρότες». Ο καθηγητής Ντίτον ευελπιστεί πως η κληρονομιά του θα είναι «η προσοχή στις μετρήσεις».

Η έμφαση που δίνει στη λεπτομέρεια οδηγεί σε μια επιφυλακτικότητα προς όποιον κανόνα υποτίθεται πως μπορεί να εφαρμοσθεί παγκοσμίως για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη. Οι μελέτες του κατέδειξαν ότι ορισμένες μετρήσεις της ευημερίας, όπως οι θερμίδες που καταναλώνονται ή το αίσθημα ευτυχίας των φτωχών νοικοκυριών, βελτιώνονται όταν αυξάνονται τα εισοδήματά τους, αλλά τα οφέλη παραμένουν στάσιμα όταν τα εισοδήματα εξακολουθούν να αυξάνονται. «Είναι εκπληκτική η ικανότητά του να παρουσιάζει ιδέες εξαιρετικά περίπλοκες κατά τρόπο κατανοητό στους κοινούς θνητούς», σχολιάζει ο Ντάνκαν Τόμας, καθηγητής Οικονομικών στο Duke University.

Πηγή: BINYAMIN APPELBAUM / THE NEW YORK TIMES

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....