Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Μια σειρά συμπερασμάτων και σχολίων για τις τράπεζες

00:01 - 02/11/15

 

Tα τελικά αποτελέσματα είναι σχετικά καλύτερα του αναμενομένου, από την άποψη ότι ο λογαριασμός ήταν 14,4δις ευρώ ενώ η εκτίμηση στην αρχή ήταν ότι ο λογαριασμός να φθάσει στα περίπου 15 με 17δις ευρώ.

 

Φυσικά υπάρχει μια υποψία ότι ο λογαριασμός βγήκε ακριβώς στο όριο έτσι ώστε να γίνει αποδέσμευση της ανακεφαλαιοποίησης και την αξιολόγηση. Αν και δεν το έχουν αντιληφθεί αρκετοί, το ποσό που συνολικά θα κληθεί να βάλει το δημόσιο υπολογίζονται περίπου στα 10δις ευρώ, όσο ακριβώς και η προκαταβολή η οποία έχει δοθεί στη χώρα για το θέμα. Το ποσό αυτό αρκεί για να υπάρξει αποσύνδεση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και την ανακεφαλαιοποίηση (κάτι το οποίο ζητούσε η ΕΚΤ και ο Μ. Ντράγκι).  

 

Οι ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι θα καλύψουν τα ποσά θα βρεθούν. Για την ακρίβεια έχουνε ήδη βρεθεί, ειδικά στις 3 από τις 4 τράπεζες. Φυσικά με ελάχιστες εξαιρέσεις στις περισσότερες περιπτώσεις οι επενδυτές οι οποίοι θα μπουν θα είναι hedge funds τα οποία θα τοποθετηθούν για μια γρήγορη «αρπαχτή». Θα πάρουν τις μετοχές στις τιμές των ΑΜΚ και θα τις πουλήσουν έστω και με ένα ελάχιστο κέρδος.

 

Τα παραπάνω, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι και ο λόγος που είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι οι τιμές θα πάνε μέχρι τις τιμές των ΑΜΚ, έστω και βραχυπρόθεσμα. Θα κινηθούν για αρκετές ημέρες σε αυτές τις τιμές και μετά μπορεί να έχουμε ένα «rebound» των τιμών, πιθανόν και καλό.

 

Το συνολικό ποσό είναι απολύτως διαχειρίσιμο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μικρό. Μην μπερδευόμαστε και μην παρασυρόμαστε.  Όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι περίπου 4δις ευρώ και χρειάζονται συνολικά 14,4δις ευρώ (φυσικά στο δυσμενές φυσικά σενάριο), το ποσό δεν είναι μικρό. Είναι απολύτως διαχειρίσιμο, αλλά όχι μικρό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ΑΕΠ περίπου 170δις ευρώ. Δεν είναι η Γερμανία, ούτε ΗΠΑ και τα 14,4δις ευρώ είναι σχεδόν 10% του ΑΕΠ.  

 

Στο μεγάλο ερώτημα, αν μετά τις ΑΜΚ και την «ανακεφαλαιοποίηση 3» οι τράπεζες είναι φθηνές, η απάντηση είναι ότι τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε σίγουρα θα χρειαστεί «ανακεφαλαιοποίηση 4» και μάλλον την επόμενη φορά θα έχουμε την κρατικοποίηση των τραπεζών.  

 

Στα πλαίσια των παραπάνω και την ανάγκη τα πράγματα να πάνε καλά, ας κρατήσουμε κάτι. Στο εξάμηνο οι συνολικές ζημίες των τραπεζών (προ αναβαλλόμενου φόρου) ήταν περίπου 6,8δις ευρώ. Με συνολική αξία αυτή τη στιγμή περίπου 4δις ευρώ (φυσικά αυτή η αξία θα αυξηθεί μετά τις ΑΜΚ), οι συνολικές ζημίες 6,8δις ευρώ σε 6μήνες είναι τεράστιες (όσα «φέσια» - έκτακτες προβλέψεις και αν βγήκαν). Αν λοιπόν τα πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα και την ελληνική οικονομία, τα χειρότερα δε θα αποφευχθούν και την επόμενη φορά οι τράπεζα θα κρατικοποιηθούν, όπως γράψαμε παραπάνω. Γενικά τα πράγματα στο Χ.Α. δε θα πάνε καλά. Όχι μόνο οι τραπεζικές μετοχές.  

 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα παραπάνω. Αν τα πράγματα πάνε καλά (έστω και φυσιολογικά) στη χώρα, τότε οι τραπεζικές μετοχές στις τιμές που θα γίνουν οι ΑΜΚ είναι φθηνές. Για την ακρίβεια πιστεύουμε ότι μετά τις ΑΜΚ θα έχουν περιθώρια ανόδου ακόμη και 50 με 60%!, μια πολύ καλή απόδοση, προσφέροντας επενδυτικές ευκαιρίες και στους γρήγορους traders.   

 

Επίσης λόγω του ότι θα αυξηθούν οι κεφαλαιοποιήσεις τους, μαζί με το Free-float (λόγω της συμμετοχής των ιδιωτών – μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ), θα έχουμε σταδιακή αύξηση των σταθμίσεων των τραπεζικών μετοχών σε όλους τους δείκτες. Το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές θα επωφεληθούν εις βάρος των μη – τραπεζικών μετοχών, όπως λίγο πολύ είχε συμβεί και στην «ανακεφαλαιοποίηση 2», θα είναι ένα από τα βασικά καύσιμα για την άνοδο των τιμών, πάντα εννοείται στο φυσιολογικό σενάριο για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι «σωστοί επενδυτές» θα πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν τις μη – τραπεζικές μετοχές (αν και βραχυπρόθεσμα λόγω αυξήσεων θα έχουμε ταλαιπωρία – χρειάζεται μεγάλη προσοχή). Βέβαια στις τιμές των ΑΜΚ θα μπορούν να κάνουνε κάποιες τοποθετήσεις και στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν καλές αποδόσεις (και πιθανόν γρήγορα), όπως γράψαμε παραπάνω.

 

 

Τράπεζα Αττικής: Μόνη λύση η συγχώνευση με άλλη τράπεζα  

 

 

Σε ένα σύντομο σχόλιο, στη βάση και των προειδοποιήσεων μας εδώ και πάνω από 2,5-3 χρόνια, νομίζουμε ότι τίτλοι τέλους σημαίνουν πλέον για την αυτόνομη πορεία της Τράπεζας Αττικής, τα τελευταία αποτελέσματα αξιολόγησης. Ειδικότερα, με βάση αυτά, η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857εκ ευρώ στο βασικό σενάριο και 1,021δις στο δυσμενές. Και όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει πολλές φορές, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι μόλις 31εκ ευρώ και χρειάζονται 900εκ ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα, τα πράγματα μόνο απλά δεν είναι για να συνεχίσει η αυτόνομη πορεία της τράπεζας και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε συγχώνευση με κάποια από τις άλλες 4 συστημικές τράπεζες.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....