Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

Καθαρά λόγω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τα προβλήματα των τελευταίων εβδομάδων στο Χ.Α.….

00:01 - 07/12/15

 

Με τα βλέμματα της αγοράς να είναι στραμμένα στις καθοριστικές στηρίξεις των 600 – 610 μονάδων (παράλληλα με την ανάγκη επιστροφής του FTSE 25 υψηλότερα των 180 – 182 μονάδων), θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι η προβληματική πορεία της αγοράς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά την άποψη μας, έχει καθαρά να κάνει  με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή (μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, όπως είναι λογικό για μια αγορά με τζίρους 30-40εκ ευρώ, στην οποία γίνονται ΑΜΚ περίπου 5δις ευρώ).

 

Όπως μάλιστα έχουμε γράψει εδώ και καιρό, αυτά τα προβλήματα, αυστηρά όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουν ημερομηνία λήξης το τελικό «rebalancing» των δεικτών.

Όπως εδώ και καιρό έχουμε γράψει, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την εισαγωγή των τραπεζών (ήδη αυτό θα γίνει από την Τετάρτη για Alpha Bank και Eurobank), θα ακολουθήσει ένα rebalancing των δεικτών υπέρ των τραπεζών, με το Χ.Α. να γίνεται και πάλι τραπεζοκεντρικό, μετά την πλήρη απαξίωση (λόγω της πτώσης των τιμών) των τραπεζικών μετοχών, κατά τους τελευταίους 6 μήνες.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην αγορά μας από την ανακεφαλαιοποίηση, είναι χαρακτηριστικό ότι όλα ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου όταν και ουσιαστικά οριστικοποιήθηκαν οι όροι και άρχισε να τρέχει η διαδικασία των ΑΜΚ των τραπεζών.

Τι έγινε μετά από εκεί; Σε 24 συνεδριάσεις, ο ΓΔ μετράει 19, οι περισσότερες έντονες, πτωτικές συνεδριάσεις. Ο ΓΔ έχει χάσει από τις περίπου 725 μονάδες 17% της αξίας του και βρίσκεται στο στόχο των 600 - 610 μονάδων (πολύ ισχυρές στηρίξεις). Το ίδιο χρονικό διάστημα (από τις αρχές Νοεμβρίου), ο τραπεζικός δείκτης έχει κάνει ένα απίστευτο αρνητικό σερί, 23 στις 24 συνεδριάσεις και βρέθηκε από τις 292 μονάδες στις 46 μονάδες της Παρασκευής (-85%!!!! μέσα σε ένα μήνα).   

Στην βάση λοιπόν των παραπάνω θα λέγαμε ότι αυστηρώς όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, τα τελευταία προβλήματα της αγοράς ήταν απόλυτα αναμενόμενα και φυσιολογικά και έχουν θεωρητική ημερομηνία λήξης τις δύο τελευταίες εβδομάδες του χρόνου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ΑΜΚ, τα rebalancing των δεικτών και θα έχει φύγει η νευρικότητα των πρώτων ημερών, από την εισαγωγή των νέων μετοχών στις τράπεζες. Μετά από εκεί και πέρα, όλα εξαρτώνται από το πώς θα πάνε τα πράγματα στη χώρα - ελληνική οικονομία, με παράγοντα  καταλυτικό την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, αν και μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση από τα μέσα προς το τέλος του χρόνου θεωρείται απόλυτα φυσιολογική.  

 

 

Ας προσέξει κανείς τα όσα λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον τελευταίο καιρό ….

 

 

Πάντως πέραν της εσωτερικής ειδησεογραφίας, ας κρατήσει κανείς και τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., με απίστευτες (πιθανόν και ιστορικές) δηλώσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Έτσι μετά τις δηλώσεις της Α. Μέρκελ, πριν από μερικές εβδομάδες, ότι δε μπορεί να αποκλείσει μέχρι και στρατιωτικές συγκρούσεις στα βαλκάνια (κάτι παρόμοιο είχε πει και ο Β. Σόιμπλε)!! και άλλες παρόμοιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ήρθε η πρόσφατη δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είπε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι βλέπει σοβαρό κίνδυνο διάσπασης της Ε.Ε.. Περνάει στα ψιλά, αλλά για πρώτη φορά, ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλάμε επίσημα, για σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης μέχρι και πόλεμο !!!!

Ο πρώην επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών και νυν ειδικός σύμβουλος Αμυντικής Πολιτικής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι βλέπει σοβαρό κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πώς σχολιάζει το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ συναντιούνται όλο και πιο συχνά και παίρνουν αποφάσεις που δεν εφαρμόζουν, ο Μπαρνιέ σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει στην στιγμή της αλήθειας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Όχι μόνο έχουμε επίγνωση της αποσταθεροποίησης της Ευρώπης, αλλά και του κινδύνου διάσπασής της».

Ανάμεσα σε άλλα, ο πρώην επίτροπος αναφέρθηκε και στην χώρα του τη Γαλλία, όπου το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν αναμένεται να λάβει ποσοστό 25-30% στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής (6 Δεκεμβρίου), χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική».

«Και σε πολλές χώρες βλέπουμε την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων, τα οποία είναι αντιευρωπαϊκά, υπέρ του προστατευτισμού, σε αντίθεση με την ενιαία αγορά, και υποστηρίζουν την επιστροφή της χώρας στο εθνικό επίπεδο ή ακόμα και στον εθνικισμό», είπε.

Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη κοινού ευρωπαϊκού πνεύματος μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, και δήλωσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει κοινό έδαφος στα τρία ή τέσσερα μεγάλα θέματα, που η Ευρώπη θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σήμερα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....