Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών  | Market Watch | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Γιατί αυτή η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση;

00:01 - 08/10/15

 

Με φόντο και την τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ, αλλά και στα πλαίσια των δικών μας σχολίων στο GFF, από την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές στις 20/09, θα επαναλάβουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη ότι ο βίος αυτής της κυβέρνησης θα είναι μακρύς.  

 

Σε όλους (ακόμη και από τα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης), υπάρχει  ανησυχία ότι σχετικά σύντομα θα έχουμε μια από τα ίδια και νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων. Αν για παράδειγμα είχαμε τη λήψη αυτών των σκληρών μέτρων - μεταρρυθμίσεων (στις περισσότερες των περιπτώσεων σωστών – αναγκαίων), από μια «μεγάλη κυβέρνηση» 200 – 210 βουλευτών, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Οι ξένοι επενδυτές θα είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και πάνω από όλα, ο ελληνικός λαός και οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας θα είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα βγει κάποια άκρη και ότι θα έλθουν καλύτερες ημέρες για τη χώρα.  

Στην κοινωνία - οικονομία θα υπήρχαν αυξημένοι δείκτες εμπιστοσύνης (καταναλωτικής, επενδυτικής, επιχειρηματικής….), κλειδί για να λειτουργήσει μια χώρα σε ένα περιβάλλον τόσο σκληρού προγράμματος λιτότητας. Όταν κανείς δεν πιστεύει αυτό που γίνεται και όλοι περιμένουν πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, η πραγματική οικονομία δε λειτουργεί  και τα προγράμματα λιτότητας γυρίζουν μπούμερανγκ.

Ξέρετε ποιός πιστεύουμε ότι είναι ο βασικότερος λόγος που αυτή η χώρα δεν έχει βγει από αυτήν την κρίση; Απλά δεν είχε σχεδόν ποτέ πολιτική σταθερότητα. Σκεφτείτε κάτι απλό. Πόσους μήνες τα τελευταία 6 χρόνια της κρίσης, η χώρα είχε πολιτική ηρεμία; Από την πρώτη στιγμή η χώρα ζει μέσα σε μια πολιτική αναταραχή. Τη μια έχουμε ρευστή κυβέρνηση Παπανδρέου, απειλές για δημοψήφισμα και κακό χαμό. Μετά έχουμε οικουμενική κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία μετά από μερικούς μήνες έπεσε και πήγαμε σε διπλές εκλογές (η χώρα κόντεψε να καταστραφεί, στις αρχές του καλοκαιριού του 2013). Μετά έχουμε τριπλή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ, που μετά από περίπου ένα χρόνο και δήθεν για το ζήτημα της ΕΡΤ κόντεψε να πέσει (αποχώρησε η ΔΗΜ.ΑΡ) και είχαμε μια από τα ίδια είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη πολιτική αναταραχή – το Χ.Α. είχε πέσει από τις 1.200 στις 800 μονάδες). Συνέχισε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για περίπου ένα χρόνο (αυτή ίσως ήταν η μόνη περίοδος κάποιας ηρεμίας από το καλοκαίρι του 2013 – μέχρι την άνοιξη του 2014 – η μοναδική περίοδος που η χώρα έδειξε κάποια πραγματικά σημάδια βελτίωσης – το Μάρτιο του 2014 το Χ.Α. έκανε και  το υψηλό των 1.380 μονάδων) …. Μετά ήρθαν οι ευρωεκλογές, η κυβέρνηση Σαμαρά άρχισε να παραπαίει και μετά το καλοκαίρι του 2014 η χώρα βρίσκεται σε μια τρικυμία, εκλογικές αναμετρήσεις, «Βαρουφάκηδες», δημοψηφίσματα, capital controls κτλ ……

Ας το δούμε απλά. Εδώ και 5-6 χρόνια, η χώρα με το ζόρι έχει πολιτική ηρεμία 1 έτους …….. Ειλικρινά, πιστεύει κανείς ότι μια χώρα που πρέπει να μεταρρυθμιστεί και πρέπει αναγκαστικά να λάβει τόσο σκληρά μέτρα λιτότητας, μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς πολιτική ηρεμία; Τα πράγματα είναι απλά. Αν η χώρα είχε κάνει από την αρχή (έστω από τη μέση της κρίσης) μια «μεγάλη κυβέρνηση», τα πράγματα τώρα θα ήταν πολύ διαφορετικά για όλους. Αλλά σε αυτή τη χώρα τρωγόμαστε με τα ρούχα μας, με τους πάντες να νοιάζονται για το προσωπικό τους συμφέρον και τελικά όλοι μαζί οδηγούμαστε στον γκρεμό.  

Είμαστε σίγουροι ότι μετά από πολλές δεκαετίες, θα υπάρχει μια ιστορική απορία. Αφού Τσίπρας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ, Ποτάμι, ακόμη και ο Λεβέντης, πιστεύουν στο μνημόνιο …… Γιατί η χώρα έχει μια ρευστή κυβέρνηση 155 βουλευτών και περιμένουμε την επόμενη κρίση;  

 

 
 

Και την ώρα που όλοι μιλούσαν για την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων, οι τελευταίες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, με φόντο και την Κίνα, έχουν ανοίξει μια συζήτηση μήπως η FED θα έπρεπε όχι μόνο να αναβάλει αυτήν την αύξηση, αλλά και να προχωρήσει σε ένα νέο, 4ο, πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης (αν και σίγουρα αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο).

Μάλιστα, το γεγονός ότι το παρακάτω σκίτσο κάνει το γύρω των αμερικανικών χρηματιστηριακών γραφείων, τα λέει όλα.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....