Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τραπεζικές μετοχές: Αποτελέσματα 9μηνου και η επανάληψη της άποψης μας…

00:01 - 17/11/16

 

Αποτελέσματα 9μηνου ανακοίνωση τις τελευταίες δύο ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, αποτελέσματα τα οποία κατά την άποψη μας συνεχίζουνε να δείχνουν μια ελεγχόμενη βελτίωση της κατάστασης, αν και ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τις εξελίξεις στη χώρα αυτή τη εικόνα μπορεί να αλλάξει.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, δε θα αναφερθούμε στα επιμέρους νούμερα των δύο τραπεζών, αφού αυτά μπορεί κανείς να τα διαβάσεις στις εταιρικές ανακοινώσεις και στα επιμέρους άρθρα των οικονομικών site (σίγουρα θα υπάρξουν αναλύσεις και από ξένες και εγχώριες χρηματιστηριακές), αλλά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο μεγάλο ερώτημα που υπάρχει, αν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ. Eνα ζήτημα το απολύτως δικαιολογημένα και μετά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, στοιχειώνει τους επενδυτές (ακόμη και τα μεγαλύτερα ξένα fund, με πλήθος αναλυτών).

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δε θεωρούμε ότι υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθεί η περσινή ανακεφαλαιοποίηση (Νοέμβριο – Δεκέμβριος 2015) και το απόλυτο «dilution» των μετόχων.

Και πάντα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν πιστεύουμε ότι οι τραπεζικές μετοχές στις τρέχουσες αποτιμήσεις είναι ακριβές. Το αντίθετο και όπως είχαμε γράψει σε ένα παρόμοιο σχόλιο με την ανακοίνωση του 6μηνου, για πρώτη φορά μετά από χρόνια (γνωστή η αρνητική μας άποψη μας εδώ και χρόνια – από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση), πιστεύουμε ότι οι τραπεζικές μετοχές μπορούν να χαρακτηριστούν ελκυστικές στις τρέχουσες αποτιμήσεις και υπό προυποθέσεις μπορεί να προσφέρουν χρυσές αποδόσεις. Να θυμίσουμε ότι οι 3 τραπεζικές μετοχές (λίγο καλύτερη η κατάσταση στην Alpha Bank η οποία απέχει 30% από την τιμή της ΑΜΚ – τα 2 ευρώ) απέχουν πάρα πολύ από τις τιμές στις οποίες είχαν γίνει οι ΑΜΚ πριν από ένα χρόνο.  

Τραπεζικός Δείκτης (πορεία 12μηνών - από την περσινή ανακεφαλαιοποίηση μέχρι στιγμής)

 Και κάπου εδώ υπάρχει το μεγάλο αν ….. Ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις τράπεζες με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Θα είναι όμως αύριο τα ίδια δεδομένα; Δυστυχώς αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και για αυτό συστήνουμε στους επενδυτές να συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τις τραπεζικές μετοχές.

Γιατί στο σενάριο που επιδεινωθεί και πάλι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και τα πράγματα στη χώρα ή συνολικά την Ε.Ε. – ευρωζώνη εξελιχθούν άσχημα (το διεθνή παράγοντα δε θα πρέπει να τον ξεχνάμε), υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να έχουμε επανάληψη του περσινού σκηνικού, με τους επενδυτές να χάνουν το σύνολο των χρημάτων τους.

Για παράδειγμα όταν επενδύει κανείς στον ΟΠΑΠ, την ΕΧΑΕ, τη Μέτκα ή την ΕΥΔΑΠ (μερικές από τις γνωστές αγαπημένες μας μετοχές) ξέρει ότι στο πολύ κακό σενάριο και τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – μεσοπρόθεσμα, θα γράψει μεγάλες ζημίες. Μπορεί να γράψει ακόμη και ένα -30 με -40% (πιθανόν ακόμη και ένα -50%). Αλλά σε εύλογο χρονικό διάστημα και μακροπρόθεσμα (δηλαδή σε ορίζοντα 2-3 ετών), οι τιμές θα ανακάμψουν και πιθανόν (μαζί με τα μερίσματα – τα οποία κακώς οι επενδυτές δεν τους δίνουν σημασία) θα γράφει κέρδη ή στη χειρότερη περίπτωση (μιας παρατεταμένης κρίσης – ύφεσης), ο επενδυτής θα έχει ελεγχόμενες ζημίες (αυτό έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια).

Στις τράπεζες όμως και στο κακό σενάριο δεν υπάρχει «πάτος». Ο επενδυτής απλά χάνει τα χρήματα του. Μηδενίζει η επένδυση του.

Και αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια περίοδο που η προστασία των κεφαλαίων που έχουν απομείνει θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα (όσο ποτέ άλλοτε, αφού πλέον η αποταμίευση είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών).  

Τι λοιπόν πρέπει να κάνει ο επενδυτής; Να επιμείνει στις καλές μη τραπεζικές μετοχές, οι οποίες μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Αν τώρα θέλει να το ρισκάρει (παίζοντας το όχι είναι αλήθεια και τόσο απίθανο σενάριο τα πράγματα στη χώρα να εξελιχθούν ομαλά – προσωπικά είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι) μπορεί και να επενδύσει ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων του στις τραπεζικές μετοχές. Ένα μικρό μέρος όμως (περίπου 10-15%), γιατί όπως γράψαμε η προστασία των κεφαλαίων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι πρώτη προτεραιότητα.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....