Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

Αύξηση της φορολογίας επί των μετοχών-χρηματιστηριακών συναλλαγών;

00:01 - 22/02/16

 

Εν μέσω της γενικής τρέλας που υπάρχει στη χώρα, τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων, δεν κρύβουμε ότι αρχίζουν να μας τρομάζουνε τα σενάρια που κυκλοφορούν και πάλι τις τελευταίες 2 ημέρες για αύξηση της φορολογίας επί των μετοχών. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθεί ο φόρος των χρηματιστηριακών συναλλαγών από το 2 σε 3,5 τις χιλίοις, κάτι το οποίο είχε ξαναπέσει στο τραπέζι το 2013 – 2014 και είχε αποτραπεί την τελευταία στιγμή.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκέψεις υπάρχουν και για αλλαγές στο φόρο υπεραξίας, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι επενδυτές, σε σχέση με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή (άλλες σκέψεις κάνουν λόγο για συμμετοχή των κερδών από το Χ.Α. στη φορολογική κλίμακα !!!).

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι και μόνο η συζήτηση, πόσο μάλλον η υλοποίηση τέτοιων αποφάσεων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια αναστάτωση στο Χ.Α. και να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα σε έναν εγχώριο χρηματιστηριακό κλάδο ο οποίος πεθαίνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόμοια συζήτηση πριν από περίπου 2 χρόνια είχε οδηγήσει σε μεγάλη πτώση και κατακόρυφη αύξησης της μεταβλητότητας το Χ.Α. και το πιο σημαντικό είχε οδηγήσει κάποιους έλληνες επενδυτές να ανοίξουν χρηματιστηριακούς κωδικούς σε ξένες χρηματιστηριακές (για ευνόητους λόγους).

Σε κάθε περίπτωση και πιστεύοντας ότι αυτά τα σενάρια δεν ισχύουν, το ζήτημα θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρηματιστηριακός κλάδος και ένα χρηματιστήριο που βρίσκονται σε χαμηλά περίπου 25-26  ετών δεν αντέχουν τέτοιες συζητήσεις.   

 

 

Στην πρώτη θέση των απωλειών (y-t-d) μεταξύ μιας σειράς χωρών το Χ.Α.  

 

 

Εφιαλτική τείνει πλέον να χαρακτηριστεί η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Δε φτάνει, λοιπόν, που το Χ.Α. βρίσκεται στην πρώτη θέση των απωλειών παγκοσμίως κατά την τελευταία διετία, όπως και από το 2008 (όταν και ξέσπασε η κρίση της Lehman Brothers, στο -90% ο ΓΔ), στην πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκεται το Χ.Α. και από τις αρχές της χρονιάς. Όπως, λοιπόν, φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, το Χ.Α. με πτώση 23,9% βρίσκεται στην πρώτη θέση των απωλειών μεταξύ 35 χρηματιστηρίων. Στην πρώτη θέση, με κέρδη 7,3% το χρηματιστήριο της Κολομβίας (πάντα σε απόλυτους όρους και όχι λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία), με τον S&P 500 να καταγράφει πτώση 5,9%. Με τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες (21,1%) το χρηματιστήριο της Ιταλίας.  

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....