Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ποιες αποτιμήσεις δικαιολογούν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες (στο φυσιολογικό σενάριο της χώρας)

00:01 - 25/11/16

 

 

Με τις 3 από τις 4 τράπεζες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα 6μηνου, θα  γράψουμε την άποψη μας για τις τραπεζικές μετοχές, στο φυσιολογικό σενάριο για τη χώρα. Και λέμε το φυσιολογικό σενάριο, γιατί όπως συνεχώς γράφουμε στο αρνητικό σενάριο, οι μέτοχοι των τραπεζών, για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια (η 4η για την ακρίβεια) θα χάσουν τα χρήματα τους.

 

Αρχικά να διευκρινήσουμε ότι το σχόλιο μας δεν είναι αποτέλεσμα ξαφνικής αισιοδοξίας λόγω της πρόσφατης ανόδου των τραπεζικών μετοχών.

Με βάση λοιπόν το σύνολο των αποτελεσμάτων 9μηνου των τραπεζών θα επαναλάβουμε και πάλι σήμερα (όπως είχαμε κάνει μετά το 6μηνο) ότι σε καμία περίπτωση οι τραπεζικές μετοχές δε μπορούν να θεωρηθούν ακριβές στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Alpha Bank: 2,75δις ευρώ

ΕΤΕ: 1,98 ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: 1,71δις ευρώ

Eurobank: 1,47δις ευρώ

Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να πει κανείς ότι δε δικαιολογεί η Τράπεζα Πειραιώς μια κεφαλαιοποίηση 1,71δις ή ότι τα 1,47δις ευρώ της Eurobank και τα 2,75δις της Alpha Bank είναι ακριβές αποτιμήσεις. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα 1,98δις της ΕΤΕ. Φυσικά παραπέμποντας σε πρόσφατα σχόλια μας, όλα αυτά στο θετικό σενάριο για τη χώρα, αφού στο κακό σενάριο οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν πάτο και οι επενδυτές απλά θα χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους, στη σκιά μιας ακόμης ανακεφαλαιοποίησης.

Με τον αυξημένο λοιπόν κίνδυνο να είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζικών μετοχών, εμείς θα σας παρουσιάσουμε τις τιμές που θεωρούμε ότι δικαιολογούν οι τράπεζες, στο όχι και τόσο απίθανο σενάριο της αποφυγής μιας νέας κρίσης στη χώρα.  Δηλαδή στο φυσιολογικό σενάριο, μιας ομαλής, μικρής σταδιακής ανάκαμψης της χώρας.

Alpha Bank

Στην περίπτωση της Alpha Bank θα λέγαμε ότι τα περίπου 4δις ευρώ (δηλαδή περίπου 2,6 ευρώ ανά μετοχή) είναι μια απολύτως φυσιολογική αποτίμηση.

ETE

Αντίστοιχα στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, θα θεωρούσαμε ότι η τράπεζα μπορεί να δει μέσα στο 2017 μια αποτίμηση περίπου 3,3δις ευρώ (δηλαδή 0,36 ευρώ ανά μετοχή), χωρίς και πάλι να θεωρείται ακριβή. Φυσικά η αποτίμηση μιας εισηγμένης είναι μια δυναμική εξέλιξη, ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων και των μεγεθών.

Τράπεζα Πειραιώς

Πάντα στο φυσιολογικό σενάριο για τη χώρα και την ελληνική οικονομία και με βάση τις λογιστικές καταστάσεις, δε θα θεωρούμε για την Πειραιώς παράλογη μια αποτίμηση περίπου 2,8-3δις ευρώ (0,32 – 0,34 ευρώ) και με βάση τις τρέχουσες τιμές σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου.

Eurobank  

Τέλος και στην ίδια λογική του φυσιολογικού σεναρίου, μια κεφαλαιοποίηση περίπου 2,3δις ευρώ (περίπου 1,10 ευρώ ανά μετοχή) κρίνεται απολύτως λογική για την Eurobank. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση τα περιθώρια ανόδου είναι πολύ μεγάλα, για οποίον φυσικά θέλει να πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο (προσωπικά συστήνουμε σε όλους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί).

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που υπάρχουν (με βάση τις τιμές στόχου που αναφέραμε), σε καμία περίπτωση δε λέμε οι επενδυτές να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές. Ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει στις τράπεζες δε μας αρέσει. Και δε μας αρέσει αυτός ο κίνδυνος με δεδομένη και την ανάγκη να προστατευτούν τα κεφάλαια, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια μηδένισαν 3 φορές οι τράπεζες (κάτι το οποίο περιμέναμε και πρώτοι είχαμε προειδοποιήσει – από την πρώτη κιόλας ανακεφαλαιοποίηση), δε μπορούμε ντε και καλά να πούμε ότι θα συμβεί και πάλι τώρα. Εμείς διαβάζουμε λογιστικές καταστάσεις και αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, στη βάση ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά στη χώρα, είναι ότι οι 4 τράπεζες αξίζουν περισσότερο. Φυσικά δε μας αρέσει η αναλογία κίνδυνος απόδοσης, αλλά αυτό είναι απόφαση του κάθε επενδυτή.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....