Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι ιδιώτες επενδυτές & Το μικρό ποσό ……

00:01 - 29/10/15

 

Και ενόψει των ανακοινώσεων του Σαββάτου, για το λογαριασμό των stress tests και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα το επαναλάβουμε ….. ότι τα χρήματα από τους ιδιώτες έχουν βρεθεί, αλλά στη βάση κάποιων συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

 

Μια από αυτές έχει να κάνει ότι η χώρα θα τα βρει με τους θεσμούς και ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα συνεχιστεί. Επίσης, κλειδί είναι και το ποσοστό που θα έχει την επόμενη ημέρα το ΤΧΣ και γενικά οι τελικοί όροι για την ανακεφαλαιοποίηση. Αν και μάλλον δε θα συμβεί, αλλαγές των όρων της διαδικασίας θα οδηγήσει σε αλλαγή των δεδομένων.

Το πλέον όμως σοβαρό είναι η εικόνα που βγάζει η χώρα στο εξωτερικό, μια εικόνα η οποία είναι για ακόμη μια φορά μαύρη, στη σκιά των παρατράγουδων και των καθυστερήσεων που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και την υλοποίηση των μέτρων – μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από όλους ότι αν φαίνεται να υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος κίνδυνος ενός ατυχήματος για τη χώρα, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις, μέχρι και την απόσυρση του ενδιαφέροντος των ιδιωτών επενδυτών για την ανακεφαλαιοποίηση και κατ΄ επέκταση την κρατικοποίηση, τουλάχιστον κάποιων, εκ των τραπεζών.

Προσοχή! Δε λέμε ότι αυτό θα συμβεί. Το πιθανότερο είναι ότι οι ΑΜΚ θα καλυφθούν από τους ιδιώτες. Όπως όμως έχουμε ξαναγράψει, θα πρέπει όλοι να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στα όσα γράφουν, λένε και πιστεύουν.

Τα 6-6,5δις ευρώ των ιδιωτών

Και στα πλαίσια των παραπάνω να κάνουμε και μια βασική επισήμανση. Ότι όπως γράψαμε, το πιθανότερο είναι ότι τα χρήματα θα βρεθούν και ευτυχώς για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (όχι φυσικά ότι οι ξένοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν θα είναι μακροπρόθεσμοι), οι ΑΜΚ θα καλυφθούν από τους ιδιώτες. Αλλά σε καμία περίπτωση το ποσό των 6 - 6,5δις ευρώ, το οποίο όλα δείχνουν ότι θα κληθούν να βάλουν είναι μικρό. Είναι αρκετά διαχειρίσιμο, αλλά όχι μικρό, ειδικά όταν μιλάμε για μια χώρα και μια οικονομία του μεγέθους της Ελλάδας, κάτι το οποίο αυξάνει την ανησυχία μας για το πώς θα εξελιχθούν τελικά τα πράγματα.

 

 

Άντε πάλι τα ίδια

 

Αν και όπως έχουμε γράψει, πιστεύουμε ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης θα βρεθεί άκρη (έτσι και αλλιώς υπάρχει το καυτό ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης) …… άντε πάλι τα ίδια θα λέγαμε για τις πληροφορίες ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκπονούν εναλλακτικά σχέδια εξυπηρέτησης των βασικών υποχρεώσεων του κράτους σε περίπτωση καθυστέρησης εκταμίευσης της δόσης των 2δις ευρώ μετά τις 25 Νοέμβριου.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν τα ίδια τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, το σχέδιο περιλαμβάνει πάγωμα και μεταθέσεις πληρωμών με στόχο να εξοικονομηθούν χρήματα για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κράτους όπως μισθοί και συντάξεις, καθώς εντός του Δεκεμβρίου λήγουν 3 δόσεις συνολικού ύψους 1,2δις ευρώ προς το ΔΝΤ. Ειδικότερα, στις 29 Οκτωβρίου το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πληρώσει 174 εκατ. ευρώ για παλαιό δάνειο του ΟΣΕ, την 1η Δεκεμβρίου 174 εκατ. ευρώ για τόκους δανείου προς το ΔΝΤ, στις 7 Δεκεμβρίου 307 εκατ. ευρώ για εξυπηρέτηση δόσης προς ΔΝΤ, στις 16 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρώσει 576 εκατ. ευρώ πάλι στο Ταμείο ενώ στις 21 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρώσει 346 εκατ. ευρώ.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....