Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

Δε συμφωνούμε ότι είναι τόσο μεγάλος ο πολιτικός κίνδυνος...

00:01 - 30/05/16

 

Με αφορμή τα όσα έγραψε η Citigroup, για τον κίνδυνο μιας νέας πολιτικής κρίσης στη χώρα μας, ύφεση 9% το 2018 και μέχρι και κίνδυνο GREXIT, θα εκφράσουμε την αντίρρηση μας σε όλα αυτά τα σενάρια καταστροφής, με φόντο τις εκτιμήσεις για μια νέα πολιτική κρίση…

 

Φυσικά και δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο …. Κυρίως δεν αποκλείουμε κανένα μελλοντικό σενάριο για την ευρωζώνη.  Αλλά δε συμφωνούμε με την κινδυνολογία η οποία υπάρχει, γύρω από μια νέα πολιτική κρίση στη χώρα μας. Μια πολιτική κρίση όπως αυτή η οποία συνέβη το 2015 όταν και κέρδισε τις εκλογές ο Σύριζα.

Όπως έχουμε γράψει, μεταξύ του τώρα και όλων των προηγούμενων ετών του μνημονίου, ειδικά μετά την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας, υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Ότι περίπου το 90% του κοινοβουλίου είναι επί της ουσίας υπέρ του μνημονίου.

Τη σημασία αυτής της διαφοράς πιστεύουμε ότι λίγοι την έχουν καταλάβει.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ο Σύριζα που έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους και έταζε «λαγούς με πετραχήλια». Αυτή η στάση της αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε άλλα, ήταν από τους κυριότερους λόγους που οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δε μπορούσαν να τρέξουν σωστά το πρόγραμμα και η χώρα πήγαινε από εκλογές σε εκλογές, εν μέσω έντονης κοινωνικής αναστάτωσης.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Σχεδόν το σύνολο της βουλής είναι υπέρ του μνημονίου. Και το ότι δεν υπάρχει σοβαρό αντιμνημονιακό κόμμα μειώνει πάρα πολύ την πιθανότητα ενός ατυχήματος στην Ελλάδα και αυτό που κάποιοι ονομάζουν κίνδυνο πολιτικής κρίσης.

Και εκλογές να γίνουν, θα έχουμε μια προεκλογική περίοδο περίπου ενός μήνα (έτσι και αλλιώς δε μπορεί να πει κανείς ότι το κράτος με αυτήν την κυβέρνηση πετάει) και είναι σίγουρο ότι η επόμενη κυβέρνηση (με συνδυασμό κομμάτων όπως όλα δείχνουν) θα είναι μνημονιακή. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Μάλιστα, ειλικρινά δεν ξέρουμε μήπως είναι καλύτερο να γίνει μια «πολιτική κρίση», να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έλθει μια άλλη, που θα «τρέξει» σωστότερα τη χώρα. Όπως έχουμε γράψει, το σενάριο αυτή η κυβέρνηση να περάσει όλα τα μέτρα και μετά να παραδώσει την εξουσία σε μια λιγότερο άφθαρτη κυβέρνηση είναι μάλλον και το καλύτερο για τη χώρα!!!

Χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι, το ότι το 85-90% της βουλής είναι υπέρ του μνημονίου είναι από τους βασικούς λόγους που είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

 

 

Από τις πιο σοβαρές φωνές από την αρχή της κρίσης

 

 

Αν μας ρωτήσετε ποιόν γερμανό οικονομολόγο σεβόμαστε περισσότερο, σε σχέση με αυτά τα οποία λέει από την αρχή της κρίσης, θα απαντούσαμε ο Πέτερ Μπόφινγκερ. Έχει αποδειχθεί ως μια από τις πιο ψύχραιμες φωνές, έχοντας πέσει μέσα σε πολλά από αυτά τα οποία έλεγε τα τελευταία αυτά 6 χρόνια της ελληνικής κρίσης.

Ενδιαφέρον λοιπόν έχει να δούμε τις τελευταίες του δηλώσεις, με το «γερμανό σοφό» να είναι αλήθεια ότι δεν είναι και αρκετά αισιόδοξος …

Ειδικότερα, έντονο σκεπτικισμό απέναντι στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup εκφράζει το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

Ο κ. Μπόφινγκερ τονίζει ότι η συμφωνία "ακολουθεί τη στρατηγική του 2010, απαιτεί δηλαδή υπερβολικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, επιβάλλει πολλούς φόρους και νέα μέτρα λιτότητας" για να προχωρήσει στην πρόβλεψη ότι "το πιθανότερο είναι μία περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας αφού οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν".

"Αντί για ανάπτυξη θα έχουμε νέο τέλμα" υπογραμμίζει το μέλος της επιτροπής "σοφών" που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.

Προτείνει, μάλιστα, να παγώσει η λιτότητα για 2 χρόνια ώστε να φανεί πώς θα αντιδράσει η ελληνική οικονομία. Λέει σχετικά:

"Το σημαντικότερο είναι να επανέλθει στη χώρα η ανάπτυξη. Η καλύτερη μέθοδος γι΄αυτό θα ήταν να την αφήσει κανείς για δύο χρόνια σε ησυχία, χωρίς προγράμματα λιτότητας, με την ελπίδα ότι η οικονομία της θα βρει από μόνη της τον εαυτό της. Το ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί το βλέπουμε στην περίπτωση της Ισπανίας".

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο ίδιος συνιστά να περιμένουμε "να δούμε τι θα γίνει μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017", εκτιμώντας ότι "και οι Γερμανοί θα αναγνωρίσουν κάποτε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, έτσι που να μην κινδυνεύει συνεχώς από το Grexit".

Παράλληλα, σημειώνει ότι το Βερολίνο "εκτιμά το γεγονός ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την αρχική γραμμή της σύγκρουσης και επιζητεί τη συνεργασία".

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....