Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Χωρίς αποτέλεσμα ο νομισματικός πόλεμος

00:01 - 19/01/16

 

Δύο πράγματα είναι σίγουρο για το 2016. Ότι αφενός οι αγορές θα χαρακτηριστούν από ακραίες διακυμάνσεις (volatility), αφετέρου ότι οι κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως προσφάτως έγραψε ο Rachel Evans στο Bloomberg, καθώς ξεκινά ένας νέος κύκλος με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις ισοτιμιών, φαίνεται πως δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των κεντρικών τραπεζών για την περιφρούρηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους. Οσο το μεξικανικό πέσο υποχωρούσε σε επίπεδα ρεκόρ, η επενδυτική εταιρεία Cantor Fitzerland LP επέκρινε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει την ισοτιμία της ως «μάταιες». Ερευνα της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει πως δεν «υπάρχουν στοιχεία» που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων για τον έλεγχο των έντονων διακυμάνσεων του νομίσματος της χώρας. Σύμφωνα με τη Citigroup, οι πωλήσεις της σουηδικής τράπεζας όχι μόνον δεν επιτυγχάνουν μια σταθερή πτώση της κορώνας αλλά μπορεί και να δημιουργούν ευκαιρίες στους επενδυτές με τη σποραδική υποχώρηση της ισοτιμίας.

Οι προσπάθειες της Κίνας να ενθαρρύνει την υποτίμηση του γουάν έχουν ανεβάσει τον πήχυ για τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν χαμηλά τα νομίσματά τους ή να τα ενισχύσουν. Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η αγοραστική δύναμη των πολιτών σε χώρες που εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες έχει επηρεαστεί δραματικά από τη μεγάλη πτώση των τιμών στα εμπορεύματα. Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Λουίς Βιντεγκάρεϊ, δήλωσε στις 7 Ιανουαρίου πως η Κίνα μπορεί να πυροδοτήσει ανταγωνιστικές υποτιμήσεις -δηλαδή έναν νομισματικό πόλεμο- όσο η Σουηδία έθεσε σε εφαρμογή μέτρα με στόχο την αναχαίτιση της ανόδου της κορώνας και την ενίσχυση του πληθωρισμού.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το εάν οι κεντρικές τράπεζες -ιδιαίτερα των μικρών και ανοικτών οικονομιών- έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την πορεία των νομισμάτων τους σε βάθος χρόνου» σχολιάζει ο Κεν Ντίκσον, υψηλόβαθμο στέλεχος στον τομέα των νομισμάτων της Standard Life Investments που διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 360 δισ. δολαρίων. Στην περίπτωση της Σουηδίας, «είναι πολύ δύσκολο για την κεντρική τράπεζα να επηρεάσει μια εντελώς αντίθετη κατεύθυνση της αγοράς» προσθέτει στη συνέχεια. Αν και η σουηδική κορώνα έχει υποχωρήσει πάνω από 1% έναντι του ευρώ έπειτα από την ανακοίνωση της Riksbank, της κεντρικής τράπεζας, ότι είναι έτοιμη να παρέμβει στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει ενισχυθεί έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων. Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου προκύπτει πως μια παρέμβαση ίσως να είναι απαραίτητη. Αναλυτές της αγοράς αναμένουν πως η σουηδική κορώνα θα ενισχυθεί τελικά έναντι του ευρώ.

Εχει παρέλθει σχεδόν ένα έτος από τότε που η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να καταργήσει το πλαφόν που είχε επιβάλει στην άνοδο του φράγκου έναντι του ευρώ, καταφεύγοντας σε μια πολιτική πωλήσεων σε νόμισμα και αρνητικών επιτοκίων. Παρόλα αυτά, το φράγκο έχει ενισχυθεί κατά 10% έναντι του ευρώ από το πλαφόν του 1,20 που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. «Είναι πολύ δύσκολο για μια κεντρική τράπεζα να ελέγξει με τεχνητά μέσα την ισοτιμία της για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο» δήλωσε ο Πίτερ Ρόσενστριχ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Swissquote Bank SA της Ελβετίας. «Το διαπιστώσαμε στην περίπτωση της Ελβετίας σε μια τρομακτική εκδοχή. Είναι μια νομισματική πολιτική που φέρει πολύ υψηλό κόστος και δεν εξασφαλίζει τα επιθυμητά αποτελέσματα» προσθέτει ο ίδιος. Πέρυσι, οι χώρες του αναδυόμενου κόσμου οπισθοχώρησαν από κάθε παρέμβαση στις ισοτιμίες τους, αποφασίζοντας να αποδεχτούν ένα φθηνότερο και άρα ανταγωνιστικότερο νόμισμα που θα ενισχύσει τις εξαγωγές τους. Πολλές από τις παρεμβάσεις που συμβαίνουν σήμερα στοχεύουν στην ενίσχυση και όχι την αποδυνάμωση των ισοτιμιών. Αυτό ισχύει για τις περιπτώσεις της Κολομβίας και της Βραζιλίας. Πάντως, αναλυτές της αγοράς καταλήγουν πως μόνον οι αιφνίδιες και συντονισμένες παρεμβάσεις είναι επιτυχείς, αν και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι εξασφαλισμένο.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....