Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών  | Market Watch | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Μην καθυστερεί η Fed την αύξηση επιτοκίων

00:01 - 08/09/15

 

 

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες από όλον τον κόσμο διαμηνύουν στους Αμερικανούς συναδέλφους τους ότι εκείνοι είναι έτοιμοι για μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και θα προτιμούσαν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει στην αναγκαία κίνηση, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Τόσο δημοσίως όσο και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο παγκόσμιο συνέδριο Κεντρικών Τραπεζών στο Τζάκσον Χολ στο Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, το μήνυμα, το οποίο εξέπεμψαν οι επισκέπτες διοικητές, ήταν ότι η Fed έστειλε αρχικά ένα τηλεγράφημα για τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της και, μετά την επί ένα έτος ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι πανέτοιμες. Η συνάντηση των πανίσχυρων παραγόντων της διεθνούς οικονομικής πολιτικής συνέπεσε με το τέλος μιας εβδομάδας μεγάλων αυξομειώσεων με τον Dow Jones να κατακρημνίζεται 1.000 μονάδες την περασμένη Δευτέρα λόγω φόβων για επιβράδυνση της Κίνας. Ωστόσο, στο τέλος της εβδομάδας ανέκαμψε. Ορισμένοι απέδωσαν την αστάθεια σε δηλώσεις της Fed, βάσει των οποίων η αύξηση των επιτοκίων θα υλοποιείτο τον τρέχοντα μήνα.

Ωστόσο, για τον Αουγκουστίν Κάρστενς, τον διοικητή της Τράπεζας του Μεξικού, μία τέτοια κίνηση από τους γείτονές του συνιστά ενθαρρυντική ένδειξη οικονομικής υγείας, ακόμα κι αν υποχρεώσει το Μεξικό να την ακολουθήσει κατά πόδα. «Εάν η Fed προχωρήσει σε σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, θα έχει να κάνει με την αντίληψή της ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται και το σημαντικότερο ότι υποχωρεί η ανεργία και η οικονομία ανακάμπτει», υπογράμμισε ο κ. Κάρστενς. Από την πλευρά του ο Γιάο Γιουντόνγκ, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών και Τραπεζικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας κατηγόρησε τη Fed για την αναταραχή των αγορών, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καθυστερήσει η αύξηση επιτοκίων.

Πάντως, οι περισσότεροι τραπεζίτες των αναδυόμενων οικονομιών τάσσονται υπέρ της αύξησης.

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed έγινε αισθητή σε πάμπολλες και διαφορετικές μεταξύ τους χώρες, από τη Χιλή έως την Ελβετία. Στη Χιλή, συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση εμφανίζεται σε επίπεδα υπεράνω της διακύμανσης-στόχου του 2%-4%. Στην Ελβετία η Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε να διατηρήσει αρνητικά τα επιτόκια, αφότου κατήργησε την σύνδεση του νομίσματός της με το δολάριο (1 ελβετικό φράγκο=1,20 δολάρια). Το φράγκο ενδυναμώθηκε και δημιούργησε μεγάλες πιέσεις στην ελβετική οικονομία, η οποία είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές. «Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής παρατηρήθηκε μία άνοδος του πληθωρισμού, επειδή οι χώρες τείνουν να "εσωτερικεύουν" την εξέλιξη της πολιτικής της Fed» όπως επισήμανε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Χιλής, Ροντρίγκο Βεργκάρα.

Οι προαναφερθείσες τάσεις διαμορφώνονταν σχεδόν επί δύο χρόνια, αφότου ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, υπαινίχθηκε ότι η η Fed προετοιμαζόταν για αναδίπλωση στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων. Σήμερα, δύο χρόνια μετά τις πρώτες αναφορές, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ένας βαθμός αστάθειας είναι αναπόφευκτος, όταν αποφασισθεί μεταστροφή πολιτικής. «Από την οπτική γωνία των αναδυόμενων οικονομιών, μία σκλήρυνση της πολιτικής της Fed ίσως αποβεί βοηθητική, ώστε να εξασθενήσει η ισοτιμία των εθνικών τους νομισμάτων και να τις βοηθήσει να κάνουν ό,τι έχουν κατά νου» παρατηρεί ο πρόεδρος της Fed Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπάλαρντ.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκονται κυρίως οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι έχουν απευθύνει έκκληση την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να καθυστερήσει την αύξηση, έως ότου ενδυναμωθεί περαιτέρω η παγκόσμια οικονομία.

ΗOWARD SCHNEIDER, JONATHAN SPICER / REUTERS

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....