Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο “Super Mario”χάνει τη δυνάμη τους στις αγορές

00:01 - 13/11/15

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μπορεί να επηρεάζει τις διεθνείς αγορές. Το ερώτημα, το οποίο ανακύπτει, είναι για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να το κάνει. Η φήμη αυτή, που τον ακολουθεί, επαληθεύθηκε ξανά τον Οκτώβριο, όταν οι δηλώσεις του για επέκταση των μέτρων αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας προκάλεσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών στη Γηραιά Ηπειρο μέσα στα τελευταία έξι χρόνια. Σήμερα, εξετάζοντας με μια μικρή απόσταση την αντίδραση των αγορών, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως είναι πιο δυσδιάκριτη η παντοδυναμία του Μάριο Ντράγκι. Ειδικότερα, ο δείκτης MSCI EMU Index, ο οποίος παρακολουθεί 238 επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, δείχνει άνοδο της τάξεως του 16% την τελευταία διετία. Πρόκειται για σχεδόν την ίδια απόδοση την οποία θα είχε ένας δείκτης με μετοχές εντός και εκτός Ευρωζώνης, ενώ στην περίπτωση των μετοχών στην αμερικανική αγορά και την ιαπωνική οι αποδόσεις είναι υψηλότερες.

Βέβαια, τα οικονομικά στοιχεία από τις χώρες με το κοινό νόμισμα φαίνεται πως υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις, αλλά, παρ’ όλ’ αυτά οι επενδυτές αμφιβάλλουν εάν η ανάκαμψη διαπερνά τις ευρωπαϊκές εταιρείες. H επιβράδυνση της Κίνας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές των εξαγωγέων της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αγορά απορροφά μεγάλο μέρος των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Εξ ου και οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για αύξηση κερδών το τρέχον έτος. Τα κέρδη των εταιρειών των οποίων οι μετοχές απαρτίζουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 50 έχουν παρουσιάσει μείωση στα τρία από τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τον Οκτώβριο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 10%, αλλά συνολικά στο τρίτο τρίμηνο εμφάνισε τη σοβαρότερη κάμψη τετραετίας και εισήλθε σε κατάσταση αδυναμίας, από όπου ακόμη δεν έχει ανακάμψει.

Το 2012, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για τη διάσωση του ευρώ, η αρχική αντίδραση των τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ήταν θετική. Το 2013 ο συνολικός δείκτης MSCI EMU είχε σημαντική άνοδο της τάξεως του 28% εν συγκρίσει με τα χαμηλότερα επίπεδά του και υπερέβη την επίδοση του ΜSCI Europe Index στο 19%. Ωστόσο, έκτοτε, οι επενδυτές δεν είδαν την επιπλέον τόνωση των εταιρικών κερδών την οποία ανέμεναν. Αναφορικά τώρα με το τρέχον έτος, το οποίο βαίνει προς το τέλος του, οι αναλυτές περιμένουν πως τα εταιρικά κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών θα αυξηθούν 7,7% έναντι του 12% των προηγούμενων προβλέψεών τους τον Αύγουστο.

«Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό η καθυστερημένη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης αποτυπώνει τον έντονο σκεπτικισμό των επενδυτών», παρατηρεί ο Κέβιν Λίλι, διαχειριστής κεφαλαίων, ο οποίος εποπτεύει το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών μετοχών στον επενδυτικό οίκο Old Mutual Global Investors στο Λονδίνο. Ο εν λόγω οίκος διαχειρίζεται 31 δισ. δολάρια. «Ωστόσο, σταδιακά καθίσταται εμφανής η αμηχανία των επενδυτών, όποτε καλούνται οι μετοχές των εταιρειών της Ευρωζώνης να ξεπεράσουν σε απόδοση την αντίστοιχη των μετοχών των εταιρειών των υπολοίπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάσουν τον εαυτό τους για νέες πρωτοβουλίες του Μάριο Ντράγκι, οι οποίες θα ενισχύσουν τις τιμές των μετοχών εκείνων των εταιρειών με μεγαλύτερη έκθεση στην οικονομία». Οταν στις 22 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα εξετασθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, ο δείκτης EuroStoxx 50 σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό του λόγω απόφασης της ΕΚΤ μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο, η ευφορία ήταν βραχείας διάρκειας.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....