Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η αμερικανική κυβέρνηση της Wall Street και τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε του Trump

00:01 - 13/12/16

 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει σε βίντεο με εικόνες από τη Wall Street. Περιγράφει «ένα κατασκεύασμα παγκόσμιας ισχύος με μεγάλη ευθύνη των αποφάσεων που λήστεψαν την εργατική τάξη μας, απογύμνωσαν τη χώρα από τον πλούτο της και έβαλαν όλα αυτά τα χρήματα στις τσέπες ενός συγκεκριμένου αριθμού ομίλων».

Στις εικόνες του βίντεο εναλλάσσονταν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) Τζορτζ Σόρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs.

Όπως προσφάτως σχολίαζαν οι New York Times, ο κ. Τραμπ διόρισε υπουργό Οικονομικών ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs που έχει συνεργαστεί με τον κ. Σόρος για να χαράξει την πολιτική γραμμή για τις οικονομικές προτεραιότητες των ΗΠΑ. Με τον διορισμό του Στίβεν Μνάτσιν, ενός διαπραγματευτή της Goldman Sachs που εξελίχθηκε σε επενδυτή hedge funds και παραγωγό του Χόλιγουντ, αρχίζει να διαμορφώνεται μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για το τοπίο που θα επικρατήσει στην Ουάσιγκτον από τις 20 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μνάτσιν εντάσσεται στην ίδια συνομοταξία με τον Γουίλμπουρ Ρος, έναν μεγαλοεπενδυτή προβληματικών εταιρειών που αναλαμβάνει το υπουργείο Εμπορίου, και τον Τοντ Ρίκετς, ιδιοκτήτη της ομάδας μπέιζμπολ Chicago Cubs, που θα είναι υφυπουργός Εμπορίου. Ολοι τους είναι πολύ πλούσιοι και θα τους συντονίζει ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που γίνεται πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ. Με την επιλογή των δύο μεγαλοεπενδυτών –των κ. Μνάτσιν και Ρος– σε δύο από τις πιο ισχυρές θέσεις στην κυβέρνησή του, ο κ. Τραμπ στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τη χάραξη πολιτικών που θα είναι φιλικές στη Wall Street από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, όπως περικοπές στη φορολογία και χαλάρωση των κανόνων.

Αν και η αντίδραση των επενδυτών είναι πολύ θετική (οι μετοχές των Bank of America, Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν αναρριχηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές), οι επιλογές αυτές του κ. Τραμπ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλολαϊκή εκστρατεία του και τη στήριξη που εισέπραξε από τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

Ο Αντονι Σκαραμούτσι, πρώην επενδυτής hedge funds και μέλος της ομάδας μετάβασης στη νέα κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών, επέμενε πως ο διορισμός εύπορων επενδυτών δεν έρχεται σε αντίθεση με τα φιλολαϊκά μηνύματα της προεκλογικής εκστρατείας. «Οι άνθρωποι της εργατικής τάξης πρέπει να δουλέψουν, πρέπει να τους δοθεί μια ευκαιρία», είπε ο κ. Σκαραμούτσι. Οι Δημοκρατικοί δεν έχασαν χρόνο για να επιτεθούν στις επιλογές του κ. Τραμπ. «Ο Στίβεν Μνάτσιν είναι παράγοντας της Wall Street», σχολίασαν ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη σε κοινή ανακοίνωση. «Αυτές δεν είναι οι αλλαγές που υποσχέθηκε πως θα φέρει στην Ουάσιγκτον – είναι μεγάλη υποκρισία».

Μέχρι στιγμής, κανένας από τους υποψηφίους που θα χαράσσουν οικονομική πολιτική στις ΗΠΑ δεν έχει την κατάλληλη εμπειρία. Ο 53χρονος κ. Μνάτσιν και ο 79χρονος κ. Ρος είναι εξοικειωμένοι με την εξαγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, τη διάσπασή τους και την πώλησή τους έναντι κέρδους. Αλλά δεν έχουν καμία επαφή με τη διοίκηση μεγάλων οργανισμών. Και θα αναλάβουν την επίβλεψη και τον συντονισμό δύο κομβικών υπουργείων, που απασχολούν συνολικά 120.000 άτομα σε όλον τον κόσμο.

Στην περίπτωση του κ. Μνάτσιν, η εμπειρία του από μεγάλα στοιχήματα σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου και μεγάλων αποδόσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα είναι επικριτικός σε ό,τι αφορά τους κανόνες μετά την κρίση του 2008, που θέτουν όρια στις ριψοκίνδυνες κινήσεις των επενδυτικών τραπεζών. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια αναθεώρηση του κανόνα Βόλκερ, ο οποίος ενσωματώνεται στη νομοθεσία Ντοντ-Φρανκ για την ασφαλέστερη λειτουργία των τραπεζών και των εταιρειών της Wall Street. Ο κανόνας αυτός απαγορεύει τις τράπεζες να πραγματοποιούν ορισμένες ριψοκίνδυνες κινήσεις με ίδια κεφάλαια. «Θα έλεγα πως το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα με τον κανόνα Βόλκερ είναι η περιπλοκότητά του και ότι ο κόσμος δεν μπορεί να τον ερμηνεύσει», σχολίασε ο κ. Μνάτσιν στη συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Ενδεχομένως, ο κ. Τραμπ να εντυπωσιάστηκε αρχικά από την καριέρα του κ. Μνάτσιν στην Goldman Sachs, αλλά μεγαλύτερη «γοητεία» ασκεί η εμπειρία του στους κλάδους των hedge funds και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Υπάρχει κι ένα άλλο πρόσωπο του κ. Μνάτσιν. Αυτό του παραγωγού του Χόλιγουντ, που πηγαίνει στα πάρτι μεγάλων διασημοτήτων του ξακουστού Hôtel du Cap-Eden-Roc όταν πραγματοποιείται το Φεστιβάλ των Καννών.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....