Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η πολιτική και η οικονομία

00:01 - 15/07/16

 

 

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της τράπεζας Berenberg, στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του έτους υπήρξε ενθαρρυντική. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Berenberg, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό υπερβεί τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της Κίνας και την πτώση των εξαγωγών ορισμένων αναδυόμενων αγορών που κατεγράφη το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Χάρη στην αύξηση της απασχόλησης και των καταναλωτικών δαπανών καθώς και στην υγιή ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με ρυθμούς που προσεγγίζουν το δυναμικό των οικονομιών αυτών παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις παραμένουν αναιμικές.

Βρίσκονται ήδη πίσω μας τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη και το εμπόριο παγκοσμίως. Οι εξαγωγές στην Κίνα και σε πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές δείχνουν να σταθεροποιούνται. Επιπλέον στην Ευρωζώνη εφαρμόζεται ελαφρώς πιο αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή νομισματική πολιτική, αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι τιμές του πετρελαίου, που παραμένουν γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι, ευνοούν τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, ενώ οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες τείνουν να προσαρμοστούν. Το φθηνό πετρέλαιο ενισχύει το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και σε πολλές σημαντικές αναδυόμενες αγορές όπως στην Κίνα και την Ινδία.

Οι σημερινές τιμές του πετρελαίου επαρκούν, άλλωστε, για να σταθεροποιηθούν οι επενδύσεις στον τομέα των εξορύξεων στις ΗΠΑ και να δώσουν, έτσι, τέλος σε μια περίοδο αναιμικών δαπανών των αμερικανικών επιχειρήσεων που διήρκεσε τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Παρά τη θετική εικόνα που εμφανίζει η παγκόσμια οικονομία ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για τη Δύση, κυρίως από το μέτωπο της πολιτικής. Σε ό,τι αφορά το Brexit, είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος, αλλά οι έως τώρα ενδείξεις επιβεβαιώνουν τις αναλύσεις που είχαμε εκπονήσει για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Βρετανία μάλλον θα υποστεί ένα σοβαρό βραχυπρόθεσμο σοκ σε ό,τι αφορά τη ζήτηση και στη συνέχεια κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης. Επιπλέον, ο αρνητικός αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη θα επιβραδύνει προσωρινά την αύξηση της ζήτησης στην Ευρωζώνη. Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Πάντως, το Brexit δεν αναμένεται να «μεταδοθεί» στην πολιτική σκηνή άλλων χωρών. Γενικότερα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία σκιαγραφεί τον κίνδυνο που παρουσιάζει και στις δύο πλευρές του του Ατλαντικού η εντεινόμενη αντίδραση κατά του κατεστημένου.

Η Ιταλία ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρή πολιτική κρίση σε περίπτωση απόρριψης της συνταγματικής αναθεώρησης στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει συνολικά την Ευρώπη. Στις ΗΠΑ το εντεινόμενο κλίμα κατά των διεθνών εμπορικών συμφωνιών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου αυξάνει την αβεβαιότητα και τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να χαλαρώσουν περαιτέρω τη νομισματική τους πολιτική, εκτιμούμε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει την υφιστάμενη αναπτυξιακή πολιτική της. Ενδέχεται, όμως, να αποφασίσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες να παρατείνει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πέραν του Μαρτίου του 2017.

Εκτιμούμε επίσης πως η αμερικανική Federal Reserve θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι τον Δεκέμβριο παρά την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε επίπεδα που πλησιάζουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της τράπεζας.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....