Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο  «μαύρος χρυσός» & Η πραγματικότητα…

00:01 - 18/10/16

 

 

Μπορεί οι επενδυτές να έχουν οδηγήσει την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και να έχουν στοιχηματίσει μεγάλα ποσά πως η τιμή του θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει, ωστόσο την αισιοδοξία τους δεν ασπάζονται και οι άνθρωποι που παράγουν, διυλίζουν, μεταφέρουν ή διαπραγματεύονται την πώληση και την αγορά του πετρελαίου σε καθημερινή βάση.

Όπως σχολιάζει το Reuters, οι τελευταίοι ζουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο όπου μεγάλες ποσότητες πετρελαίου αλλάζουν χέρια καθημερινά κι όπου ένας αγοραστής μπορεί να πάρει ένα φορτίο αργού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση από την επίσημη τιμή του. Επίσης οι επαγγελματίες του πετρελαϊκού κλάδου δεν πιστεύουν πως οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής, όμως από πολύ υψηλό επίπεδο, θα επηρεάσουν σύντομα την τιμή του πετρελαίου. Ο Ιαν Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας ενέργειας Vitol, είχε πει την περασμένη εβδομάδα στο Reuters πως στην αγορά υπάρχει διαθέσιμο πολύ περισσότερο πετρέλαιο απ’ αυτό που υποδηλώνει η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων. Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου υπερκαλύπτει την παγκόσμια κατανάλωση τουλάχιστον από τις αρχές του 2015 και αυτή την εποχή η υπερκάλυψη ανέρχεται σε περίπου μισό εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Ο Τζέφρι Χάλεϊ, αναλυτής της εταιρείας OANDA, προειδοποιεί πως τη στιγμή που η αγορά γίνεται περισσότερο αισιόδοξη, «η πραγματικότητα είναι πως ο κόσμος παράγει πολύ περισσότερο πετρέλαιο απ’ όσο χρησιμοποιεί». Κατά συνέπεια στα προθεσμιακά συμβόλαια υπάρχει υπερτίμημα, το οποίο στην περίπτωση του Brent ανέρχεται στα 2 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με την τιμή για άμεση παράδοση. Ενα δεύτερο σημάδι πως η αγορά είναι κορεσμένη είναι πως τον περασμένο μήνα πετρέλαιο για άμεση παράδοση από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επωλείτο με έκπτωση 25 σεντ το βαρέλι σε σχέση με την επίσημη τιμή πώλησης.

Στοιχεία από την αγορά δείχνουν πως τη στιγμή που οι επενδυτές στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά πως θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου το επόμενο διάστημα, οι παραγωγοί στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά πως θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου. Πρόκειται για κίνηση που κάνουν οι παραγωγοί ώστε να προστατευθούν σε περίπτωση που υποχωρήσει η τιμή του προϊόντος που πουλάνε. Ορισμένοι στις αγορές έχουν αρχίσει να το προσέχουν. Στη διάρκεια της εβδομάδας η Goldman Sachs ενημέρωσε τους πελάτες της πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» ο ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του, είναι απίθανο να ανακάμψει η αγορά πριν από το 2017 και τους προειδοποίησε ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 40 δολάρια το βαρέλι. Ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί το 2015. Ομως πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η εποχή της υπερπροσφοράς πετρελαίου θα έχει ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες από σήμερα. Την ίδια άποψη έχουν οικονομολόγοι ενεργειακών εταιρειών και αναλυτές ορισμένων τραπεζών. «Η αγορά πετρελαίου κινείται αποφασιστικά προς την εξισορρόπηση, κάτι που θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές», λέει ο Χανς βαν Κλέεφ, αναλυτής αγορών ενέργειας στην ABN Amro. Η κατάρρευση του λόγου μεταξύ της τιμής χρυσού και πετρελαίου υποστηρίζει όσους στοιχηματίζουν πως θα αυξηθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού». Ο λόγος μεταξύ αυτών των δύο βασικών εμπορευμάτων έχει υποχωρήσει από το 40 στο 25, κάτι που σύμφωνα με τον Γκόρντον Κουάν, επικεφαλής αναλυτή αγορών πετρελαίου στην Nomura, σημαίνει πως είτε θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου είτε θα υποχωρήσει η τιμή του χρυσού. «Μια αιτία για την οποία αυξάνεται ο λόγος χρυσού/πετρελαίου σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι γιατί οι τιμές του πετρελαίου τείνουν να υποχωρούν όταν είναι αδύναμη η οικονομική ανάπτυξη και ανησυχούν οι επενδυτές, ενώ αυξάνεται η τιμή του χρυσού σε τέτοιο περιβάλλον». Η Morgan Stanley είχε υποστηρίξει αυτή την εβδομάδα πως η τιμή του Brent θα αυξηθεί από μέση τιμή 42 δολάρια το βαρέλι το 2016 στα 51 δολάρια το βαρέλι το 2017 και στα 70 δολάρια το βαρέλι το 2018.

Μπορεί ορισμένοι να επικεντρώνονται στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή, ωστόσο τα στοιχεία του Reuters δείχνουν πως αυξάνεται σε άλλες περιοχές και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....