Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η κίνα, η φούσκα στα ακίνητα και ο παγκόσμιος κίνδυνος …

00:01 - 25/10/16

 

 

Η Κίνα μοιάζει παραζαλισμένη από τη δίνη της «φούσκας» των ακινήτων. Όπως προσφάτως έγραφαν οι New York Times, η μέση τιμή των κατοικιών στη Σαγκάη έχει αυξηθεί σχεδόν 33% από πέρυσι, ενώ εξίσου αυξημένες είναι οι τιμές στο Πεκίνο, στην Γκουανγκτζού και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Κινέζοι σπεύδουν να αγοράσουν σπίτια προτού παρέμβει η κυβέρνηση και επιβάλει περιορισμούς. Οταν άρχισε να φημολογείται στη Σαγκάη ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει περισσότερους φόρους στους ιδιοκτήτες ακινήτων και θα μειώσει τις πληρωμές για την αγορά νέων ακινήτων, πολλά ζευγάρια κατέθεσαν αίτηση διαζυγίου, ώστε ο καθένας τους να αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητος αγοραστής.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως γνωρίσει εκρηκτικές ανόδους και πτώσεις στην αγορά ακινήτων. Εξάλλου, οι πλουσιότεροι Κινέζοι αναζητούν ακίνητα και πέραν των ορίων της χώρας –για παράδειγμα στις επαύλεις του Λονγκ Αϊλαντ και στα εγκαταλελειμμένα αγροκτήματα του Τέξας–, απλώς και μόνον για να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν, όμως, ότι αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην κινεζική ενδοχώρα θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί, καθώς συνοδεύεται από ένα διογκούμενο χρέους αμερικανικού τύπου.

Στη διάρκεια του έτους διπλασιάσθηκαν τα μακροπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια ως ποσοστό επί του συνολικού δανεισμού των τραπεζών. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των νέων δανείων που χορηγήθηκαν τον Αύγουστο, ενώ στις αρχές του έτους το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 20%.

Τα δάνεια, υποπροϊόν του κύματος δανεισμού που κατέκλυσε την Κίνα για να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, βοηθούν τους πλούσιους, τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς. Την ίδια στιγμή προσελκύουν επενδυτές και καιροσκόπους. Σε ό,τι αφορά το σκιώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις τράπεζες που λειτουργούν δηλαδή εκτός του επίσημου τραπεζικού συστήματος, και αυτό βοηθάει στη στήριξη του εν λόγω συστήματος.

Τον Σεπτέμβριο, οικονομολόγοι της Τράπεζας της Κίνας προειδοποίησαν ότι διογκώνεται περαιτέρω η «φούσκα» των τιμών των ακινήτων και ελλοχεύουν κίνδυνοι για την αγορά. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γουάνγκ Τζιανλίν, Κινέζος μεγιστάνας με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις, χαρακτήρισε την κινεζική αγορά ακινήτων «τη μεγαλύτερη φούσκα της Ιστορίας».

Ισως πρόκειται για κακό οιωνό για την παγκόσμια οικονομία. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο στεγαστικός τομέας και όσοι σχετίζονται με αυτόν, όπως οι κατασκευαστικές, οι βιομηχανίες τσιμέντου και επίπλων, αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα. Αν, όμως, σκάσει η «φούσκα», θα πάψει να παρέχει στήριξη στην κινεζική οικονομία. Κινέζοι αξιωματούχοι, που προφανώς γνωρίζουν τι είχε συμβεί στην αμερικανική αγορά ακινήτων το 2008, δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από τη «φούσκα» των ακινήτων που δημιουργήθηκε λόγω των εκτεταμένων πιστώσεων. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καθυστερήσει η παρέμβαση της κυβέρνησης, να επεκταθεί η φούσκα και σε άλλους τομείς, εξωθώντας σε άνοδο τον δανεισμό, με στόχο την αγορά κατοικίας και την κατασκευαστική δραστηριότητα – ως εκ τούτου αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διόγκωση της φούσκας», προειδοποιεί ο Τάο Γουάνγκ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων στην UBS του Χονγκ Κονγκ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τοπικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να ανακόψουν τη διόγκωση της αγοράς στέγης σε τουλάχιστον 20 πόλεις της Κίνας. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι προσπάθειες αυτές έχουν απλώς επισπεύσει τις ενέργειες επίδοξων αγοραστών.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....