Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

«Μαύρος Χρυσός»: Υπερπροσφορά μέχρι το 2017…

00:01 - 26/02/16

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τιμή του πετρελαίου, το οποίο πρωταγωνίστησε αρνητικά το 2015, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2016, θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, επηρεάζοντας με ένα ιδιαίτερο τρόπο την παγκόσμια οικονομία και τις αγοράς.

Όπως έγραψε ο Grant Smith στο Bloomberg, έως το 2017 αναμένεται να εξακολουθήσει η υπερπροσφορά πετρελαίου, περιορίζοντας τα οποιαδήποτε περιθώρια υπάρχουν να σημειωθεί ανάκαμψη τιμών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Τα σχετικά αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), επισημαίνοντας ότι η πλεονάζουσα παραγωγή απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο να απορροφηθεί απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Υπενθυμίζεται πως η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ θα μειωθεί το τρέχον και το επόμενο έτος, επειδή η πτώση τιμών μειώνει τα έσοδα και δυσχεραίνει την εξόρυξη. Με μία ενίσχυση των τιμών, όμως, θα διασφάλιζαν οι ΗΠΑ ότι έως και το 2021 θα λειτουργούσαν ως πηγή νέων προμηθειών πετρελαίου. Μέσα σε αυτήν τη δεκαετία ο ΟΠΕΚ θα επεκτείνει ελαφρά το μερίδιο αγοράς. Το Ιράν, το οποίο πρόσφατα αποδεσμεύθηκε από τις διεθνείς κυρώσεις, αναμένεται να αντικαταστήσει το Ιράκ ως το μέλος του οργανισμού με τη μεγαλύτερη συνδρομή στην αύξηση της προσφοράς. «Μόνον το 2017, τελικά, θα δούμε την προσφορά και τη ζήτηση να εναρμονίζονται, αλλά τα τεράστια αποθέματα που συγκεντρώνονται θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στον ρυθμό ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου», όπως αναφέρει η ΙΕΑ. «Με δυσκολία θα μπορούσε κανείς να δει τις τιμές να αυξάνονται σημαντικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από τα χαμηλά επίπεδα που κυριαρχούν σήμερα».

Με τις εκτιμήσεις αυτές καθίσταται εμφανές ότι οι αναλυτές και οι ειδήμονες είναι προετοιμασμένοι για τιμές οι οποίες θα διατηρηθούν χαμηλά επί μακρόν. Η ΙΕΑ, συγκεκριμένα, παραδέχθηκε ότι οι προσδοκίες του κλάδου της ενέργειας, καθώς και οι δικές της προβλέψεις για ανάκαμψη της αγοράς εμπορευμάτων το 2015, αποδείχθηκε ότι αποκλίνουν πολύ από τα δεδομένα. Ακόμα αναφέρεται στην έκθεση ότι ενώ ο ΟΠΕΚ θα επιτύχει τον στόχο του να περιφρουρήσει το μερίδιο αγοράς του, ταυτόχρονα θα πρέπει να συμβιβαστεί με μία μακρόχρονη περίοδο ελαττωμένων εσόδων. Το προηγούμενο έτος οι τιμές στην προθεσμιακή αγορά πετρελαίου κατακρημνίστηκαν 42%. Η πλεονάζουσα παραγωγή διήρκεσε περισσότερο, κυρίως εξαιτίας της ανθεκτικής παραγωγής αργού στις ΗΠΑ, της αυξημένης προσφοράς από τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ και της βραδύτερης ανάπτυξης της Κίνας. Χθες το πετρέλαιο τύπου Brent βρισκόταν στο Λονδίνο περίπου στα 34 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φθάσει σε ναδίρ 12ετίας στα σχεδόν 27 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Ιανουαρίου.

Η ΙΕΑ προβλέπει ότι η προσφορά μαύρου χρυσού από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα μειωθεί εφέτος και το 2017 θα παραμείνει σταθερή, ενώ το 2018 θα ανακάμψει. Την εξαετία δε έως και το 2021 προβλέπεται αύξηση 2 εκατ. βαρελιών, οπότε και θα φθάσει η παραγωγή τα 59,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τότε. Η χρηματοδότηση της νέας παραγωγής, δε, θα απαιτεί ανάκαμψη τιμής στα 100 δολάρια το βαρέλι. Αναφορικά τώρα με την αμερικανική παραγωγή σε σχιστολιθικό πετρέλαιο, αυτή αναμένεται να περιοριστεί κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως επιπλέον το 2017. Συνολικά, από το 2015 έως και το 2021 η αμερικανική παραγωγή θα αυξηθεί 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επειδή θα μειωθεί το κόστος εξόρυξης και θα βελτιωθεί η αποδοτικότητά της. Αναφορικά με το μερίδιο του ΟΠΕΚ, η ΙΕΑ προβλέπει ότι έως το 2020 αυτό θα φθάσει το 33,8% της αγοράς συνολικά έναντι της περυσινής πρόβλεψης για 32,4%. Η παραγωγή των κρατών-μελών του διεθνούς οργανισμού έως το 2021 θα ανέλθει στα 34,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εν συγκρίσει με την παραγωγή των 32,1 εκατ. βαρελιών το 2015. Εν κατακλείδι, μεγάλο μέρος της αυξημένης προσφοράς του ΟΠΕΚ θα προέλθει από τις υφιστάμενες υποδομές, ενώ η παραγωγική ικανότητα θα δείξει στασιμότητα ή ελαφρά πτώση σε Αλγερία, Ανγκόλα, Εκουαδόρ, Ινδονησία, Νιγηρία, Κατάρ και Βενεζουέλα.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....