Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

H παγκόσμια οικονομία και ο κίνδυνος μιας μεγάλης ύφεσης

00:01 - 26/11/15

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων οι οποίοι μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg για ενδεχόμενη ύφεση, στην οποία ίσως διολισθήσει η παγκόσμια οικονομία το 2016. Eιδικά δε για την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισαν εμφατικά ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση μέχρι σήμερα: τις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων. Αναφορικά δε με την ανάπτυξη της Κίνας, ορισμένοι διατήρησαν καθησυχαστικό τόνο, ενώ άλλοι τη συνέδεσαν με την απαρχή μιας νέας κρίσης. Επιπλέον, προέβλεψαν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στις τιμές των πρώτων υλών κυρίως για πολιτικούς λόγους, με το πετρέλαιο να σταθερoποιείται περίπου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Ειδικότερα, ο Ράτσι Σάρμα, επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων αγορών και μακροοικονομικών στη Morgan Stanley, προέβλεψε νέα κάμψη στη διεθνή οικονομία, η οποία πιθανώς να εκπηγάσει από την Κίνα. Βασικοί λόγοι είναι ο συνδυασμός υπερβολικών δανείων και επενδύσεων, η μείωση του πληθυσμού και η επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αντιθέτως, χώρες με σχετικά χαμηλό δανεισμό από την Αν. Ευρώπη μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.

Κατά τη Ρεμπέκα Πάτερσον, επικεφαλής επενδύσεων στον Bessemer Trust, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. δολαρίων, για την Ε.Ε. ο μείζων κίνδυνος είναι η προσφυγική κρίση, «η οποία και σε συνδυασμό με την τρομακτική επίθεση στο Παρίσι ίσως προκαλέσει αλλαγές πολιτικής ή καταναλωτικών μοντέλων». Επίσης, προέβλεψε πως ίσως οι επενδυτές διεθνώς σκεφθούν περισσότερο τη θετική συμβολή των εκατομμυρίων προσφύγων σε οικονομία και αντίστοιχες αγορές. Για τον Τζόζεφ Λαβόρνια, ανώτατο οικονομολόγο της Deutsche Bank, το 2016 δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις για την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ το 2017 θα υπάρξει ανάπτυξη. Εκτιμά πως, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, θα εφαρμόσει πρωτοβουλίες τόνωσης. Στην περίπτωση της Κίνας, τώρα, ο Γιαν Ζάο, ανώτατος οικονομολόγος της Nomura, αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της χώρας στο 5,6% από το 6,7% στις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, εκτιμά «πως δεν επίκειται ανώμαλη προσγείωση για την οικονομία της Κίνας, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει επαρκώς ισορροπημένη και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν κινδυνεύει λόγω στήριξής του από την κυβέρνηση».

Στο πεδίο των αγορών τώρα, ο Ρας Κέστριτς, αρμόδιος στρατηγικής στην BlackRock, προβλέπει βραδεία ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, επιτείνοντας τη ζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις. «Οι επενδυτές που στηρίχτηκαν σε ομόλογα με υψηλά επιτόκια προ κρίσης, βλέπουν πλέον αυτά να εξαντλούνται», επισημαίνει. «Ωστόσο, δεν υπάρχει σήμερα επενδυτικό προϊόν χωρίς ρίσκο, οπότε χρειάζονται οι επενδυτές ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο». Ο Τζιμ Κάρον της Morgan Stanley βλέπει άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας προς το 3,75%, ενώ προειδοποιεί ότι «οι αγορές θα εκπλαγούν από τον βραδύ αντίκτυπο της σχεδιαζόμενης αύξησης των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος». Τέλος, η Μπάρμπαρα Μπιρν, αντιπρόεδρος στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Barclays Capital, προβλέπει άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών «κυρίως για πολιτικούς λόγους, με το πετρέλαιο να σταθεροποιείται στα 60 δολάρια το βαρέλι». Τέλος, προβλέπει πως τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια Νορβηγίας και Σ. Αραβίας θα εξασθενήσουν, ενώ τα επενδυτικά προϊόντα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με στόχευση στη βιωσιμότητα θα αποδώσουν ικανοποιητικά.

MICHAEL BOYLE, MARGARET COLLINS, PIA GADKARI, YOOLIM LEE / BLOOMBERG

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....