Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 
 

00:01 - 02/11/18

 

Σημαντική εξέλιξη

Σε μια εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική, για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό ανοιχτό εμφανίζεται το ΥΠΟΙΚ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα εγγυηθεί τη μεταβίβαση μέρους των κόκκινων δανείων των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs). Είναι χαρακτηριστικό πως ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Μάρτιν Τζούρντα ανέφερε: «Ο υπουργός Οικονομικών, με τον οποίο συναντήθηκα την περασμένη Δευτέρα, έχει πειστεί για τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού εγγυήσεων», , σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία, για τη διαμόρφωση της οποίας εργάζεται το Ταμείο, θα πρέπει να στηριχθεί στο ιταλικό μοντέλο, ενσωματώνοντας στοιχεία και από αντίστοιχα συστήματα άλλων κρατών της Ευρωζώνης με ανάλογα προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Μιλώντας σε συνέδριο της ΕΕΔΕ με θέμα τη διαχείριση κινδύνου, ο κ. Τζούρντα δήλωσε ανήσυχος για το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κάλεσε τις τράπεζες «να αποκαταστήσουν τη βλάβη που έχει γίνει στο παρελθόν και να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη τους με τους επενδυτές». Οπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΤΧΣ σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, για την ενεργοποίηση του συστήματος κρατικών εγγυήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, για τη χρήση των οποίων απαιτείται η έγκριση των εποπτικών αρχών, δηλαδή του SSM, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της DG Comp, καθώς και του ESM εφόσον απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί μέρος των κεφαλαίων με τα οποία έχει συνεισφέρει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας. Ο μηχανισμός εγγυήσεων θα αφορά την τιτλοποίηση απαιτήσεων από τις τράπεζες ύψους 10-15 δισ. ευρώ και, όπως δήλωσε, θα λειτουργήσει ως συμπληρωματικός μηχανισμός για τη μείωση των NPEs από το σημερινό επίπεδο των 88 δισ. ευρώ στα 35 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021. 

Θα θυμίσουμε πως έχουμε χαρακτηρίσει αυτή ως μια από τις καλύτερες λύσεις που έχουνε πέσει στο τραπέζι. Μια λύση η οποία είχε δοθεί στο τέλος του 2017 στην Ιταλία και είχε βοηθήσει αρκετά στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

 
 
 

Χ.Α.

Τώρα για τη χθεσινή συνεδρίαση τι να πούμε. Σε σχέση και με τα όσα σημειώνονται στη στήλη «Κυνηγός» για τη διαγραμματική εικόνα της αγοράς, θα σταθούμε σε 4 σήμερα, που κάνουνε τον προβληματισμό ακόμη μεγαλύτερο:

Αρχικά η πτώση ήλθε με το που ο ΓΔ πήγε και πάλι στις ισχυρές αντιστάσεις στις 640 μονάδες.

Ο τζίρος κατά τη χθεσινή ημέρα ήταν αυξημένος, κάτι το οποίο μας προβλημάτισε.

Η εικόνα συγκεκριμένων μη – τραπεζικών μετοχών συνεχίζει να είναι απογοητευτική (οι οποίες δεν είχαν δείξει και κανένα αντανακλαστικό κατά την τελευταία αντίδραση της αγοράς), απόδειξη του ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε πτωτικό trend.

Τέλος το πιο απογοητευτικό της ημέρας ήταν ότι η αγοράς είχε τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 13 μηνών, σε μια καλή ημέρα για τις διεθνείς αγορές.

 
 
 

Νέος κύκλος μιζέριας

Αυτονομήθηκε από τις διεθνείς αγορές γράψαμε παραπάνω. Και πώς να μην αυτονομηθεί αφού μιλάμε για ένα χρηματιστήριο το οποίο πέραν όλων των άλλων βρίσκεται εγκλωβισμένο και σε έναν νέο κύκλο μουρμούρας και μιζέριας. Και βρίσκεται σε έναν τέτοιο κύκλο μιζέρια μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το στέλεχος της Jumbo. Τις πληροφορίες ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο απλά όσο ακούγονται. Τις μουρμούρες για την εξαγορά της τηλεόρασης του Alpha TV από την Motor Oil. Τα συνεχή σενάρια για τον τραπεζικό κλάδο, σενάρια που αυτό - τροφοδοτούνται και από την τελευταία πρόταση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στους εργαζομένους. Και γενικά μια εξαιρετικά  μίζερη και επιβαρυμένη κατάσταση, καθιστώντας το ελληνικό χρηματιστήριο όλο και πιο αναξιόπιστο στα μάτια των λιγοστών ξένων που έχουνε απομείνει. Και μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται σε κάποιους λίγο υπερβολικά. Ωστόσο οι ξένοι σίγουρα σκέφτονται με έναν διαφορετικό τρόπο.

 
 
 

Δανεισμός

Σε σχέση και με τα όσα είχαμε γράψει και μέχρι χθες που ήλθε το -3%. Αυτό που συνεχίζει να προβληματίζει είναι πως σε όλες τις πρόσφατες προσπάθειες αντίδρασης του Χ.Α., παρατηρείται μεγάλη αύξηση του δανεισμού. Και δικαιολογημένα τι σκέφτεται κάποιος. Πως αρκετοί από τους επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουνε πως τους επόμενους μήνες (παρά τις όποιες μικρές ή μεγάλες αντιδράσεις) η αγορά θα είναι χαμηλότερα. Φυσικά και αυτό δε σημαίνει πως σίγουρα πρέπει να συμβεί. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτή η συνεχής αύξηση του δανεισμού προβληματίζει και σε μεγάλο βαθμό συντηρεί το αρνητικό σενάρια μέχρι νεοτέρας.  

 
 
 

Motor Oil (1)

Τώρα στην αρνητική πρωταγωνίστρια της χθεσινής ημέρας την Motor (ευρώ, -14%) τι να πούμε. Αυτό που ξέρουμε είναι πως η τελευταία εξαγορά της εταιρείας (αναφερόμαστε στην Τηλεόραση του Alpha) προκάλεσε μουρμούρες σε αρκετούς ξένους επενδυτές. Και η αλήθεια είναι πως έχουνε δίκαιο, αφού τέτοιες εξαγορές (που περισσότερο σχετίζονται με τον επιχειρηματία και λιγότερο με την επιχείρηση) εκνευρίζουνε τους ξένους επενδυτές. Και αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι μήπως αυτές οι εξαγορές έχουνε συνεχεία. Και για παράδειγμα η Motor Oil εξαγοράσει τη ζημιογόνα τηλεόραση του Star, πόσο μάλλον την ακόμη πιο ζημιογόνα επιχείρηση της Audiovisual συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

 

 
 

Motor Oil (2)

Και συνεχίζοντας με την Motor Oi, ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο υπάρχει είναι πότε ο κ. Βαρδινογιάννης θα αρχίσει να αγοράζει πίσω τις μετοχές τις οποίες είχε πουλήσει. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με επίσημες γνωστοποιήσεις και στα υψηλά της μετοχής στα περίπου 23 ευρώ, σχεδόν σε καθημερινή βάση ο βασικός μέτοχος της εταιρείας πουλούσε μετοχές. Και όπως γράψαμε, έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο κ. Βαρδινογιάννης θα αρχίσει κάποια στιγμή τις αγορές, κάτι το οποίο (ανάλογα φυσικά και με την πορεία της αγοράς) θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και το τέλος της πρόσφατης πτώσης.  

 
 
 

Lamda Development

Κλείνοντας με την Lamda Development, ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών ΓΑΙΟΣΕ, Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές και της Γκόλνταιρ Κάργκο, για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.

Επίσης, στις διατάξεις του νομοσχεδίου εντάχθηκε, μετά την ψήφισή της, και η τροπολογία για την «απρόσκοπτη εκτέλεση των οικοδομικών αδειών στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά».

Συγκεκριμένα, με την υπόψη τροπολογία, τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4062/2012 σχετικά με το καθεστώς οικοδομικής και περιβαλλοντικής αδειοδότησης που διέπει την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

*Εγκρίνονται με τις οριζόμενες κ.υ.α. και οι περιβαλλοντικοί όροι της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), καθώς και των έργων υποδομής που εξυπηρετούν τη συνολική λειτουργία του Μητροπολιτικού Πόλου και προβλέπεται η σχετική διαδικασία,

*αποσαφηνίζεται ότι το Γραφείο Ελληνικού, εκδίδει τις οικοδομικές άδειες όλων των κατηγοριών εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, όπου απαιτείται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 
Δεν υπάρχουν σημαντικά γεγονότα για σήμερα
 

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

1 Νοε 2018 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΟΤΕ Α.Ε.

16:26:33

50.000

9,7

485.000

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ

15:59:55

24.453

18,3

447.489,9

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ

15:53:14

20.000

18,3

366.000

ΤΙΤΑΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ

14:20:53

18.800

19,26

362.088

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ

12:04:29

40.000

19,56

782.400

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ

11:52:28

50.000

19,58

979.000

ΟΤΕ Α.Ε.

11:40:58

50.000

9,81

490.500

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

31/10/18

EPSILON NET Α.Ε. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ  [ ΕΠΣΙΛ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

31 Οκτ 2018

Α

Μετοχή

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Άλλη Ιδιότητα

Ο Ιδιος

2,00

500

1.000

 

Λόγος υποβολής-
A. ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
B. ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΕΝΟ ΔΕΣΜΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

A/Π (Φύση της Συναλλαγής)

Α. Αγορά / Απόκτηση
Π. Πώληση / Διάθεση

Παρ. (Παρατηρήσεις)

1.     Απόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

2.     Αποδοχή ή άσκηση δικαιώματος προαίρεσης μετοχών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών που χορηγούνται σε διευθυντικά στελέχη ή εργαζομένους και τη διάθεση μετοχών που προκύπτουν από την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης μετοχών

3.     Ανάληψη ή άσκηση ανταλλαγής μετοχών

4.     Συναλλαγές σε παράγωγα ή συνδεόμενα με αυτά, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών που διευθετούνται σε μετρητά

5.     Σύναψη σύμβασης επί διαφοράς για χρηματοπιστωτικό μέσο του ενδιαφερόμενου εκδότη ή για δικαιώματα εκπομπής ή εκπλειστηριαζόμενα προϊόντα που βασίζονται σε αυτά

6.     Αγορά, πώληση ή άσκηση δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και δικαιώματα αγοράς και πώλησης, και τίτλους επιλογής (warrants)

7.     Εγγραφή σε αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση χρεωστικών τίτλων

8.     Συναλλαγές σε παράγωγα και χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με χρεωστικούς τίτλους του εν λόγω εκδότη, περιλαμβανομένων των συμφωνιών ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης

9.     Υπό αίρεση συναλλαγές με την επέλευση των όρων και της πραγματικής εκτέλεσης των συναλλαγών

10.   Αυτόματη ή μη αυτόματη μετατροπή ενός χρηματοπιστωτικού μέσου σε άλλο χρηματοπιστωτικό μέσο, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές

11.   Χορήγηση ή είσπραξη χρηματικών ή άλλων δωρεών και κληρονομιών

12.   Συναλλαγές σε προϊόντα βασισμένα σε δείκτη, σε δέσμες προϊόντων και παράγωγα προϊόντα, στον βαθμό που απαιτείται από το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014

13.   Συναλλαγές σε μετοχές ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ) που αναφέρονται στο άρθρο 1 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ και του Συμβουλίου (1), εφόσον απαιτείται από το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014

14.   Συναλλαγές που εκτελούνται από διαχειριστή ενός ΟΕΕ στις οποίες το πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ή ένα πρόσωπο που έχει στενούς δεσμούς με αυτό έχει επενδύσει, εφόσον απαιτείται από το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014

15.   Συναλλαγές που εκτελούνται από τρίτους στο πλαίσιο ατομικού χαρτοφυλακίου ή εντολής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό ή προς όφελος προσώπου που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ή προσώπου που έχει στενούς δεσμούς με αυτό

16.   Δανειοληψία ή δανειοδοσία μετοχών ή χρεωστικών τίτλων του εκδότη ή παραγώγων ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που συνδέονται με αυτά

17.   Ενεχυρίαση ή δανεισμός χρηματοπιστωτικών μέσων

18.   Συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....