Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 03/03/17

 

 

Η αγορά πάντως φαίνεται να θέλει να παίξει το ανοδικό σενάριο …

Αν και το μόνο σίγουρο είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, με φόντο και την εναλλασσόμενη ειδησεογραφία, είναι από τα πλέον ευμετάβλητα στον κόσμο και ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν, αν κανείς δει προσεκτικά τις συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών και συνολικά τη διαγραμματική εικόνα των βασικών δεικτών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «διψάει» και θέλει το ανοδικό σενάριο. Ακόμη και στην τελευταία διόρθωση, η οποία ήλθε μετά από ένα “ράλι” (αν και με λίγα χρήματα) των δεικτών κατά τους προηγούμενους μήνες, διαπιστώνει ότι αυτή ολοκληρώθηκε μόλις οι 3 βασικοί δείκτες έφθασαν στα όρια ισχυρών στηρίξεων, με την αγορά να ανακάμπτει και πάλι στα πρόσφατα υψηλά της (περίπου στις 655 – 660 μονάδες). Στα πλαίσια λοιπόν και των όσων γράφουμε εδώ και καιρό και με το χρηματιστήριο να διψάει για το ανοδικό σενάριο, ευχόμαστε να βγουν επιτέλους οι θετικές αυτές ειδήσεις για να πάνε τα πράγματα καλύτερα και να γίνει η μεγάλη υπέρβαση.  

 
 
 

Τράπεζες

Θα κάνουμε πάντως και ένα σχόλιο για τις τράπεζες. Ότι μπορεί να μην είναι της παρούσης και τα πράγματα σε αυτή τη φάση να είναι σχετικά ήρεμα, αλλά δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για το ότι φθάσαμε Μάρτιο και ακόμη πλήθος ζητημάτων, ειδικά όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια (αλλά και άλλα), παραμένουν ανοιχτά. Και προσοχή σε κάτι. Αν φθάσουμε καλοκαίρι και ακόμη οι αποφάσεις σέρνονται, υπάρχει κίνδυνος το ένα να φέρει το άλλο ….

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2018 θα είναι τα νέα stress – tests των τραπεζών και πολύ φοβούμαστε ότι εφόσον δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν, θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, με ότι αυτό σημαίνει για τους μετόχους. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι της παρούσης, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει επιτέλους να τρέξουμε, αφού όπως όλοι έχουμε δει ο καιρός περνάει γρήγορα και μέχρι να το καταλάβουμε το ένα φέρνει το άλλο.

 
 
 

 

Eurobank

Στα της τεχνικής ανάλυσης της Eurobank τώρα, με τη μεταβλητότητα να χτυπάει πάντα κόκκινο, το ζητούμενο μετά την τελευταία αντίδραση είναι η παραμονή υψηλότερα των 0,635 – 0,64 ευρώ (κλείσιμο 0,64 ευρώ, -1,08%) και εν συνεχεία να προσεγγίσει και την επόμενη φορά να διασπάσει τις ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 0,66 – 0,67 ευρώ. Διάσπαση αυτών των αντιστάσεων στέλνει πλέον τη μετοχή στις αντιστάσεις στα 0,70 και κυρίως 0,725 – 0,73 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.  

Στον αντίποδα, χαμηλότερα των 0,635 ευρώ, πολύ ισχυρές στηρίξεις υπάρχουν στα 0,622 – 0,625 ευρώ και χαμηλότερα στα επίπεδα των 0,59 – 0,69 ευρώ. Σημειώνεται ότι παραπάνω στηρίξεις δε θα πρέπει να χαθούν, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλη ανησυχία (με πλήρη επιδείνωση της διαγραμματικής εικόνας) για μια πτώση μέχρι τα 0,535 – 0,54 ή και τις ακόμη πιο χαμηλά, στις ισχυρές στηρίξεις των 0,50 – 0,51 ευρώ.

 
 
 

 

Ομόλογα ..

Ας ρίξουμε σε αυτό το σημείο και μια ματιά στις τελευταίες τιμές των ελληνικών ομολόγων, όπου τα πράγματα πηγαίνουν σχετικά καλά, με τους επενδυτές, με βάση τα όσα δείχνουν οι τιμές, να βλέπουν συμφωνία χωρίς πάντως εντυπωσιακά πράγματα (όπως άμεση ένταξη στο QE). Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου βρίσκεται πλέον οριακά στο 8%, με αυτήν του 10ετούς ομολόγου στο 6,90 με 7%.

Όνομα

Απόδοση

 

Ελλάδας 3 Μηνών

2,430

 

Ελλάδας 6 Μηνών

2,430

 

Ελλάδας 2 Ετών

8,078

 

Greece 3Y

6,876

 

Ελλάδας 10 Ετών

7,038

 

Ελλάδας 15 Ετών

7,567

 

Ελλάδας 20 Ετών

7,600

 

Greece 25Y

7,260

 

 
 
 
 

 

ΔΕΗ

Και τέλος στα της ΔΕΗ και σύμφωνα από το ρεπορτάζ των τελευταίων συναντήσεων του κ. Σταθάκη με τους δανειστές, το 2017 θα είναι ένα έτος που θα αλλάξει πολλά στην εταιρεία της ΔΕΗ, αν και προσωπικά βλέπουμε ότι και πάλι κρίσιμες αποφάσεις θα πάνε πιο πίσω και στη συγκεκριμένη περίπτωση για το 2018. Ειδικότερα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας (ΝΟΜΕ) που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εργαλείο που έχει επιλεγεί ως ισοδύναμο της Μικρής ΔΕΗ, προκειμένου το μερίδιό της στην αγορά λιανικής να μειωθεί δραστικά. Από 89% σήμερα σε 75,2% στο τέλος του 2017, σε 62,2% στο τέλος του 2018 και σε κάτω του 49% στο τέλος του 2019.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, επειδή η τάση μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ και η αύξηση των ποσοστών του ανταγωνισμού έχει ανακοπεί, οι δανειστές ζητάνε να αυξηθούν κατακόρυφα οι δημοπρατούμενες ποσότητες. Να υπολογίζονται πλέον σωρευτικά, χρόνο με τον χρόνο, και φέτος να δημοπρατηθεί το 20% αντί για το αρχικό 12% της περυσινής κατανάλωσης ρεύματος, το 2018 το 33% αντί για το αρχικό 13% κ.ο.κ.

Απαιτεί μάλιστα να είναι οι ίδιοι οι δανειστές, και όχι η ΡΑΕ, εκείνοι που θα αξιολογήσουν τον Ιούνιο αν οι δημοπρασίες θα έχουν φέρει αποτέλεσμα. 

Και επειδή οι δανειστές βλέπουν ότι έχει χάσει την αρχική δυναμική της η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, πιέζουν για βίαιο άνοιγμα της αγοράς με «δομικά μέτρα». Απαιτούν πλέον την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, εφόσον η αξιολόγηση του Ιουνίου δείξει ότι δεν περπατά όπως θα έπρεπε η μείωση του μεριδίου της.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση και ο υπουργός ενέργειας, Γ. Σταθάκης, συζητάνε μια μικρή αύξηση των κατ’ έτος δημοπρατούμενων ποσοτήτων ΝΟΜΕ οι οποίες δεν μπορεί να ξεπερνούν το 17% το χρόνο. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σταθάκη η συζήτηση για την ανάγκη λήψης δομικών μέτρων πρέπει να γίνει τον Δεκέμβριο του 2017 και όχι τον Ιούνιο. Προτείνει επίσης αν τον Δεκέμβριο του 2017 κριθεί ότι απαιτούνται δομικά μέτρα, να νομοθετηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και να εφαρμοστούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 
 

 

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

2 Μαρ 2017 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

GRIVALIA PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.

17:03:18

223.698

7,85

1.756.029,3

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ

13:33:30

30.469

14,76

449.722,44

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

01/03/17

ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ  

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

1 Μαρ 2017

Α

Μετοχή

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Πρόεδρος ΔΣ

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

1,00

14.000

14.000

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....