Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 06/02/17

 

Κρίσιμη εβδομάδα …

Αν και η λέξη «κρίσιμη» είναι κλισέ όταν μιλάμε για τη χώρα μας, εντούτοις αυτή η εβδομάδα χαρακτηρίζεται αρκετά σημαντική για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως και γενικά για την αξιολόγηση. Και αυτό γιατί σήμερα περιμένουμε την έκθεση του ΔΝΤ και μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε και ένα σημαντικό Euro Working Group. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα είναι μια ακόμη εβδομάδα για την αξιολόγηση με το χρόνο να πιέζει πιεστικά. Εμείς θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο είχαμε γράψει και την Παρασκευή ότι απαιτείται άμεσα μια θετική είδηση για να αλλάξει το κλίμα, αλλιώς η τελευταία 3ημερη άνοδος, θα αποδειχθεί απλά και μόνο μια αντίδραση μετά την πρόσφατη πτώση και την προσέγγιση κρίσιμων στηρίξεων, με τα προβλήματα να επιστρέφουν και πάλι.  

 
 
 

590 – 600 & 630 – 635 μονάδες…

Με το σενάριο του consolidation για αρκετό καιρό να είναι πιθανό, εμείς θα αναφερθούμε στα πάνω και τα κάτω όρια του ΓΔ. Ειδικότερα, στο θετικό σενάριο και τη συνέχιση της τελευταίας αντίδρασης, το ζητούμενο δεν είναι άλλο από την επιστροφή υψηλότερα των 630 – 635 μονάδων (έκλεισε την Παρασκευή οριακά χαμηλότερα αυτών, στις 628,92 μονάδες, +0,94%), ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που τα σύννεφα επιστέψουν και πάλι, κλειδί για την πορεία της αγοράς η καθοριστική παραμονή υψηλότερα των 590 – 600 ευρώ, με τη γνωστή σημασία που έχουν αυτά τα επίπεδα για τη μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς.  

 
 
 

 

Τράπεζα Πειραιώς

Στα 0,186 ευρώ (+3,33%) έκλεισε την Παρασκευή η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς,  με το ζητούμενο να μην είναι άλλο από την περαιτέρω αντίδραση και επιστροφή της μετοχής υψηλότερα των 0,189 – 0,191 ευρώ, στην προσπάθεια να βελτιωθεί και πάλι η διαγραμματική εικόνα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος εκ νέου επιδείνωση της διαγραμματικής εικόνας, με μια πτώση προς τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 0,16 – 0,163 ευρώ.   Στον αντίποδα και με βάση την επιστροφή υψηλότερα των 0,189 – 0,191 ευρώ, ο επόμενος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα 0,20 και 0,209 – 0,211 ευρώ, με τα χαμόγελα να επιστρέφουν και πάλι (αυτή θα ήταν μια κίνηση η οποία φυσικά θα συνδυάζονταν με θετικές ειδήσεις από την ελληνική οικονομία – χώρα).

 
 
 

ΔΕΗ

Στα της ΔΕΗ τώρα, τρία διαφορετικά σχέδια για την επόμενη ημέρα της εταιρείες φαίνεται να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Ένα για την πώληση μετοχών της Επιχείρησης, ένα δεύτερο για την πώληση ενέργειας που παράγει και ένα τρίτο για την πώληση πελατών της.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες οι οποίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, το πρώτο είναι η επιμονή της τρόικας στην ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θέμα που μπαίνει όλο και πιο επιτακτικά στο τραπέζι.

Το δεύτερο, που φέρει τη στήριξη του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αφορά την πώληση ενέργειας της ΔΕΗ μέσα από τις δημοπρασίες, σχέδιο που προκαλεί αναστάτωση και γκρίνια στην αγορά, αφού δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο του, δηλαδή τη μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης.

Και το τρίτο, που στην ουσία επιχειρεί να εξουδετερώσει το προηγούμενο, το ανήγγειλε και επίσημα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της Επιχείρησης, παρουσία του Γιώργου Σταθάκη.

Αφορά τη σύσταση δύο εταιρειών με πελάτες από όλες τις κατηγορίες (καλοπληρωτές και κακοπληρωτές, οικιακοί, αλλά και επαγγελματίες), που η ΔΕΗ θα επιχειρήσει να πουλήσει σε ανταγωνιστές της.

Ο στόχος είναι να ακυρωθεί στην πράξη το μέτρο των δημοπρασιών, τις οποίες και η Επιχείρηση αντιστρατεύεται θεωρώντας τες για την ίδια καταστροφικές.

Τι από όλα αυτά θα γίνει, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα. Θα μπορούσαν όμως να συμβούν και τα τρία μαζί. Δηλαδή και οι δανειστές να επιμείνουν στην ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, αλλά και να τρέξουν παράλληλα τόσο οι δημοπρασίες όσο και η πώληση χαρτοφυλακίων πελατών σε ιδιώτες.

Στο κακό μάλιστα για τη ΔΕΗ σενάριο, δεν αποκλείεται οι ιδιώτες ανταγωνιστές να γυρίσουν την πλάτη τους στην πρόταση Παναγιωτάκη, αφού ούτως ή άλλως μπορούν ήδη και προσελκύουν μέσω των χαμηλότερων τιμολογίων τους μόνο τους καλοπληρωτές πελάτες.

Και αν στην πορεία οι δημοπρασίες δεν πετύχουν τον στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, από 89% σήμερα σε 49% το 2020, δεν αποκλείεται να επανέλθει το σενάριο της Μικρής ΔΕΗ.

 
 
 

Τράπεζες – Κόκκινα δάνεια

Και στις τράπεζες … κολλημένες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, παραμένουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών αναφορικά με το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ και τις πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από το περασμένο καλοκαίρι ήταν αναμφισβήτητα σκληρές. Ωστόσο, όπως είχαν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι θεσμοί είχαν έρθει στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις αυτές είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί και έμεναν κάποιες λεπτομέρειες που θα έκλειναν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκειμένου εν συνεχεία να πάει στη Βουλή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και να γίνει νόμος του κράτους.

Σήμερα, Φεβρουάριος 2017, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός παραμένει στον πάγο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα πάντα με σχετικά ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι των τραπεζών ανησυχούν καθώς όλα τα σενάρια για τη μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων - στόχος που έχει τεθεί από τον SSM - είχαν γίνει με δεδομένο ότι το θέμα θα είχε κλείσει από τον Δεκέμβριο και ότι πλέον θα ήταν νόμος του κράτους. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Αντίθετα, ακόμα και επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας τον νόμο και ελπίζοντας ότι θα είναι ευνοϊκός για αυτές, μιας και θα μπορούν να ρυθμίζουν σε πακέτο τις οφειλές τους προς τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές.

 
 
 

Ευρωζώνη – Ε.Ε. – επικίνδυνες καταστάσεις

Και όπως και αν το δει κανείς τα πράγματα στην Ε.Ε. – ευρωζώνη γίνονται όλο και πιο περίεργα, με δεδομένη τη θέση που έχει (τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας) ο νέος αμερικανός πρόεδρος, D Trump, ο οποίος αναφέρεται (για να μην πούμε προωθεί) στη διάλυση της ευρωζώνης.  Μάλιστα, δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι μάλλον ζούμε ιστορικές στιγμές, αν λάβει κανείς υπόψη τα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια πιστεύουμε ότι ο κόσμος σε γενικές γραμμές έχει πάρει αψήφιστα τα όσα συμβαίνουν ….

Και είναι χαρακτηριστικό ότι για ακόμη μια φορά, ο Τεντ Μάλοκ, ο καθηγητής και συγγραφέας που επελέγη διά χειρός Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε (και μάλιστα χαρούμενος) για την «αποσύνθεση» της Ένωσης διαβεβαιώνοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είναι παρά μόνο το πρώτο βήμα.

«Αν δείτε την Ευρώπη, μπορείτε ήδη σχεδόν να βάλετε δύο γράμματα μπροστά από τη λέξη exit» είπε σε συνέντευξη του.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε επίσης στη συνέντευξη ότι κατά την άποψή του το ευρώ είναι «ένα λανθασμένο πείραμα» και ότι αν αυτός εργαζόταν σε επενδυτική τράπεζα «θα στοιχημάτιζε εναντίον του».

Και με δεδομένες αυτές τις δηλώσεις, όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε για ένα “hard rock” μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με τους κινδύνους για τη συνοχή της ευρωζώνης – Ε.Ε. να είναι μεγάλοι.

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

 Δεν υπάρχουν προγραμματισμένα γεγονότα για σήμερα.

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

3 Φεβ 2017 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΟΤΕ Α.Ε.

16:03:20

80.000

8,57

686.000

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

02/02/17

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.  

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

2 Φεβ 2017

Α

Παράγωγο

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

59,26

528

31.288

1

Είδος συναλλαγής:  Συναλλαγές σε παράγωγα ή συνδεόμενα με αυτά, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών που διευθετούνται σε μετρητά.

 

528

31.288

Πλήθος: 3
   

B

2 Φεβ 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

0,59

623.863

368.912,48

1

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

25.000

14.818,72

2

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

413.752

244.797,56

3

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

185.111

109.296,2

Πλήθος: 1
   

B

2 Φεβ 2017

Π

Παράγωγο

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

58,98

2.042

120.437,9

1

Είδος συναλλαγής:  Συναλλαγές σε παράγωγα ή συνδεόμενα με αυτά, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών που διευθετούνται σε μετρητά.

 

2.042

120.437,9

Πλήθος: 3
   

B

2 Φεβ 2017

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

0,59

492.463

290.787,09

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....