Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

-

 

 
 

00:01 - 10/04/18

 

Τράπεζες – Τελευταίο ρεπορτάζ

 

Θα ξεκινήσουμε με τις τράπεζες και το τελευταίο ρεπορτάζ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, σε ριζικό επανασχεδιασμό της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσουν οι τράπεζες αμέσως μετά το stress test, με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών μείωσης των προβληματικών δανείων.

 

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος, υπουργείο Οικονομικών και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών, θα επανεξετάσουν το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και τις δυνατότητες αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων επιλογών για καλύτερα αποτελέσματα: από τη σύσταση ειδικής bad bank μέχρι τη δημιουργία ειδικού φορέα που θα παρέχει εγγύηση σε τμήμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών.


Σημειώνεται ότι –παρά τη θετική εικόνα στη μείωση των κόκκινων δανείων τους τελευταίους μήνες– οι τράπεζες έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, ενώ εξαιρετικά φτωχά είναι τα αποτελέσματα τόσο σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις - αναδιαρθρώσεις δανείων όσο και από εργαλεία όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων –που σήμερα φτάνουν τα 90 δισ. ευρώ– δεν υπάρχει μια και μόνο λύση, αλλά πρέπει να υπάρξει συνδυασμός λύσεων και εργαλείων.

Το ΤΧΣ έχει πραγματοποιήσει μελέτη για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs), την οποία έχει παραδώσει, μεταξύ άλλων, στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η μελέτη περιγράφει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των 5 βασικότερων εργαλείων για τη μείωση των NPEs:

• Διακράτηση και διαχείρισή τους από τις τράπεζες. Στα θετικά στοιχεία είναι ότι οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν το καλύτερο θετικό αποτέλεσμα με την εξεύρεση των πιο αποδοτικών λύσεων τόσο για τις ίδιες όσο και για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, διατηρούν τη σχέση με τον δανειστή. Στα αρνητικά είναι ότι κάθε «προβληματική» περίπτωση πρέπει να εκτιμηθεί και να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερο τρόπο, κάτι που συνεπάγεται πολύ μεγάλο όγκο εργασίας για τις τράπεζες. Επίσης υπάρχει κίνδυνος εφησυχασμού με τις τράπεζες να κινούνται με αργούς ρυθμούς, όπως είχε γίνει τα τελευταία χρόνια, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

• Παροχή εγγύησης - Asset Protection Schemes (APS). Ειδικός φορέας θα εγγυηθεί τμήμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα παραμείνουν στη διαχειριστική ευθύνη των τραπεζών. Για την παροχή της εγγύησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση μέρος των 10 δισ. ευρώ του προγράμματος για τις τράπεζες που δεν αξιοποιήθηκαν, σε συνδυασμό με ιδιωτικούς πόρους και κεφάλαια από υπερεθνικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά. Στα συν του APS περιλαμβάνεται ότι παρέχεται έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες χωρίς επίπτωση στους υφισταμένους μετόχους των τραπεζών, αποφεύγεται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων (που ενέχει κόστος), δίνεται μεγαλύτερη άνεση χρόνου στις τράπεζες να εργαστούν για την εξεύρεση των αποδοτικότερων λύσεων. Στα αρνητικά είναι ότι απαιτείται κρατική συμμετοχή, το κόστος της αμοιβής του εγγυητή αλλά και ότι το σχήμα είναι ευαίσθητο σε τυχών επιδείνωση της κατάστασης των NPEs και εμφάνιση σχετικών ζημιών.

• «Κακή» τράπεζα - Asset Management Companies (AMC). Πρόκειται για ειδικού τύπου τράπεζα, στην οποία θα μεταβιβαστούν κόκκινα δάνεια. Στα πλεονεκτήματα του εργαλείου είναι η άμεση εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, ενώ δημιουργεί οικονομίες κλίμακας και εξειδικευμένη, ανεξάρτητη, διαχείριση. Στα αρνητικά είναι η επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών, η οποία θα είναι περίπου αντίστοιχη των κόκκινων δανείων που θα μεταφερθούν, νομικά ζητήματα, η εταιρική διακυβέρνηση και το σχετικά υψηλό κόστος λειτουργίας.

• Τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Στα θετικά, το ότι πρόκειται για ένα δοκιμασμένο και αποτελεσματικό εργαλείο, προσφέρει ευελιξία στο τι δάνεια/ρίσκο θα περιλαμβάνει, οι τιτλοποιήσεις μπορούν να διατεθούν σε διαφορετικούς επενδυτές. Στα μειονεκτήματα, το αρχικό υψηλό κόστος δημιουργίας, η τιμολόγηση, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η ανακτήσεις δανείων θα επαρκούν για την πληρωμή των επενδυτών.

• Πωλήσεις NPEs σε τρίτους. Στα πλεονεκτήματα είναι ότι ο κίνδυνος μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στον αγοραστή των δανείων, ότι μπορούν να διατεθούν πολλά και διαφορετικά χαρτοφυλάκια NPEs, εξυγιαίνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς, η διαχείριση των NPEs θα περάσει σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια. Στα πλην είναι η χαμηλή τιμή πώλησης, τα σημαντικά κόστη μεταβίβασης, η διασφάλιση της διαφάνειας των δανείων που πωλούνται και ότι όλο το όφελος μιας οικονομικής ανάκαμψης και βελτίωσης των συνθηκών περνά στον αγοραστή των δανείων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το χαμηλότερο κόστος για τις τράπεζες εμπεριέχει η λύση της διακράτησης, ωστόσο αποτελεί και την πιο χρονοβόρα διαδικασία αντιμετώπισης των NPEs.

 
 
 

Διεθνείς αγορές

Σε κάθε περίπτωση η πορεία των διεθνών αγορών είναι καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα κινηθεί και το Χ.Α. Και η αλήθεια είναι ότι φοβούμαστε πως η μεγάλη νευρικότητα (volatility) και τα προβλήματα στις διεθνείς αγορές θα συνεχιστούν, με τους βασικούς δείκτες στη Wall Street να παλεύουν με ισχυρές στηρίξεις. Με κακά τα ψέματα. Μια περαιτέρω πτώση των διεθνών αγορών θα δημιουργήσει προβλήματα και στη δική μας αγορά.

 
 
 

Eurobank Χρηματιστηριακή

Υπάρχει κάτι το οποίο μας έκανε μια σχετική εντύπωση. Ότι η Eurobank Χρηματιστηριακή ανακοίνωσε πως παραιτείται από ειδικός διαπραγματευτής σε αρκετές εισηγμένες του FTSE 25 (ΕΧΑΕ, Τιτάνας, Motor Oil). Το πιθανότερο είναι ότι αυτό έχει να κάνει με μια εσωτερική αναδιάρθρωση της χρηματιστηριακής και (πιθανόν) κάποια μορφή cost cutting. Ωστόσο όπως και αν το δει κανείς αυτό, είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα εξέλιξη.  

 
 
 

Άνεμος

Ετήσια αποτελέσματα ανακοίνωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, αποτελέσματα τα οποία σε γενικές γραμμές κρίνονται φυσιολογικά και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις (σε σχέση και με τα όσα είχαμε δει στα προηγούμενα τρίμηνα). Κύκλος εργασιών το 2017 στα 49,7εκ ευρώ Vs 45,2εκ ευρώ το 2016. Καθαρά κέρδη στα 9,56εκ ευρώ Vs 9,94εκ ευρώ το 2016. Ο όμιλος είχε θετικές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (33,2εκ ευρώ έναντι 22,5εκ ευρώ το 2016). Στον ισολογισμό τώρα. Συνολικές υποχρεώσεις 270εκ ευρώ με τα ίδια κεφάλαια στα 137εκ ευρώ. Δηλαδή μια σχέση συνολικών υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια στο 1,97χ, φυσιολογικό, χωρίς πάντως να είναι χαμηλή η αναλογία (αυτό που μας ανησυχεί κυρίως είναι η χρηματοοικονομική κατάσταση της συνδεδεμένης εταιρείας του Ελλάκτωρα). 

Τώρα στην τρέχουσα αποτίμηση των 141εκ ευρώ δε μπορεί να πει κανείς ότι η εταιρεία είναι φθηνή, ούτε πάντως και ακριβή. Μιλάμε για ένα P/E Ratio στο 14,7χ, με το P/BV στο 1,02χ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δε θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2017.

 
 
 

ΕΛΠΕ

Σε μια σημαντική είδηση τώρα και όπως ανακοινώθηκε, σε 10 ημέρες θα ξεκινήσει ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ με στόχο η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Τη σχετική επισήμανση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης σε συνέντευξή του (στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας) στο πρακτορείο Bloomberg, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.

Ο κ. Λαμπίρης ανέφερε ότι η επικείμενη πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των ΕΛΠΕ ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών υψηλής ποιότητας, σημειώνοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα εκκινήσει τον διεθνή ανοικτό διαγωνισμό σε περίπου 10 ημέρες, με στόχο «να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέχρι το τέλος του έτους κάτι που υποδηλώνει μια σφιχτή διαδικασία με την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή πριν το τέλος του καλοκαιριού».

Αναφορικά με το τίμημα, ο κ. Λαμπίρης υπογράμμισε ότι «αναμένουμε από τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκτιμήσουν μια σειρά παραμέτρων, όπως η πολύ ισχυρή απόδοση των ΕΛΠΕ, η βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας, καθώς και το γεγονός ότι παρέχουμε πλειοψηφικό μερίδιο στον έλεγχο της διαχείρισης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι «η ώρα για την Ελλάδα είναι τώρα», σημειώνοντας ότι «καθώς οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται, το ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα ενταθεί».

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

10 Απρ 2018 00:00: ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ (ΙΚΤΙΝ) Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων,

10 Απρ 2018 00:00: ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ (ΙΚΤΙΝ) Δημοσιοποίηση Αποτελεσμάτων,

10 Απρ 2018 00:00: ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ (ΑΝΔΡΟ) Κάτοχοι Μερίσματος,

 

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

5 Απρ 2018 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

16:45:17

39.699

9,1

361.260,9

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

16:23:14

6

0,5

3

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

16:09:34

14.491

0,818

11.853,638

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

14:46:31

34.000

8,93

303.620

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

13:14:51

1.960.622

0,2808

550.542,6576

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

13:08:15

799.251

2,77

2.213.925,27

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

13:06:26

64.678

4,68

302.693,04

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

12:46:34

70.000

4,68

327.600

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

11:41:03

1.200.000

0,2801

336.120

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

11:03:44

200.000

9,1

1.820.000

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

04/04/18

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.  [ ΟΠΑΠ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

4 Απρ 2018

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Άλλος Διευθυντής

Ο Ιδιος

8,95

300

2.685

ΤΙΤΑΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ  [ ΤΙΤΠ ΤΙΤΚ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

4 Απρ 2018

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΛΛΟΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Αντιπρόεδρος ΔΣ

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

20,50

657

13.468,5

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.  [ ΕΥΡΩΒ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

4 Απρ 2018

Α

Παράγωγο

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

78,91

980

77.332,7

Πλήθος: 1
   

B

4 Απρ 2018

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

0,79

164.339

130.018,5

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....