Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

-

 

 
 

00:01 - 10/07/18

 

6η και χειρότερη

Η 6η συνεδρίαση του Ιουλίου ήταν η χθεσινή και από άποψης τζίρου ήταν η χειρότερη (αν και τουλάχιστον το Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 0,36%, ουσιαστικά πάντως και αυτό ήταν πάλι χαμηλό ημέρας), με συνολικές συναλλαγές μόλις 15εκ ευρώ!!!! Και αν συνεχίσουμε έτσι το μόνο σίγουρο είναι πως στην τρέχουσα εβδομάδα όχι μόνο δε θα μιλήσουμε για συναλλαγές 30εκ ευρώ που είχαμε πει πως θέλουμε για το καλοκαίρι. Αλλά για συναλλαγές 15-20εκ ευρώ ημερησίως. Και με τέτοιες συναλλαγές το μόνο σίγουρο είναι πως το Χ.Α. δεν πρόκειται να ανέβει. Ας μην πέσει το χρηματιστήριο και θα είμαστε ευχαριστημένοι θα λέγαμε με αυτήν την εικόνα που υπάρχει.  

 
 
 

Τράπεζες

Στα των τραπεζών τώρα, σε σχέση με αυτά τα οποία γράφουμε και σε σχέση με τα όσα σημειώνονταν και στο «Βήμα της Κυριακής», προ των πυλών ενός νέου κύκλου διοικητικών ανακατατάξεων βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση των λιστών με τις υποψηφιότητες και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) να έχει τον τελευταίο λόγο στα πρόσωπα που τελικώς θα επιλεγούν. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, μετά την αποχώρηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση. Από την άλλη πλευρά, ως τον ερχόμενο Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη, ο οποίος έκανε πρόσφατα γνωστή την απόφασή του να αποχωρήσει, ενώ στην Alpha Bank ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δημήτρης Μαντζούνης ενεργοποίησε τις διαδικασίες για τη διαδοχή του, ύστερα από 13 χρόνια στο «τιμόνι» της.

Η μεγάλη μάχη

Σε αυτή τη φάση, η μεγάλη μάχη γίνεται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον εκτελούντα χρέη CEO Παύλο Μυλωνά, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από μερικές δεκάδες τραπεζικά στελέχη που εργάζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ή έχουν περάσει από υψηλόβαθμες θέσεις σε εγχώριους ομίλους.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της ΕΤΕ Κώστας Μιχαηλίδης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας, το ΤΧΣ, φαίνεται να προκρίνει την παραμονή του κ. Μυλωνά στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της. Οι υποστηρικτές αυτής της λύσης πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει συνέχεια στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, γεγονός που διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη στον όμιλο και θα συμβάλει στη γρήγορη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων σε σχέση με την υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσής του.

Ωστόσο θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις ως προς το πρόσωπο που θα επιλεγεί τελικά, δεδομένου ότι ο SSM σταθερά επιλέγει για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στελέχη από το εξωτερικό.

Εμπειρία

Τα διοικητικά συμβούλια των εγχώριων ομίλων έχουν ανασυνθεθεί τα τελευταία χρόνια, με την προσθήκη αλλοδαπών τραπεζιτών που έχουν εργαστεί σε τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης με σημαντικά προβλήματα φερεγγυότητας και υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ως εκ τούτου διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία για να λύσουν τα προβλήματα στην Ελλάδα.

Μεγάλο μέρος των ελλήνων τραπεζιτών πάντως θεωρεί εσφαλμένη αυτή τη στρατηγική, καθώς εκτιμά ότι οι τύχες του συστήματος παραδίδονται σε στελέχη τα οποία δεν έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και κατά βάση δεν έχουν να επιδείξουν και φοβερές επιτυχίες στην καριέρα τους.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Μαντζούνη στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης ενός CEO από τα... σπλάχνα της τράπεζας. Στην ίδια ομιλία σημείωσε ότι η επιλογή θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, καθώς, όπως εξήγησε, δεν επιτρέπονται λάθη που θα έχουν κόστος για τον όμιλο.

Ο αντίλογος όσων τάσσονται υπέρ των... ανεξάρτητων μάνατζερ είναι ότι με την τοποθέτηση στα ΔΣ ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο των αναδιαρθρώσεων από την εμπειρία τους στο εξωτερικό και δεν δεσμεύονται από διαπροσωπικές σχέσεις με τις επιχειρήσεις-πελάτες των τραπεζών θα επιταχυνθεί το έργο της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων. «Τον ξένο που έχει ζήσει μια χρεοκοπία τράπεζας δεν μπορεί εύκολα ο εκάστοτε CEO να τον... κοροϊδέψει σε αμιγώς τεχνικά τραπεζικά θέματα. Ενώ όταν στα ΔΣ συμμετείχαν επιτυχημένοι επιχειρηματίες, οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορούσαν να περάσουν πιο εύκολα τις επιλογές τους» σημειώνει χαρακτηριστικά τραπεζική πηγή.

 
 
 

Εθνική Τράπεζα

Αν και έκλεισε με οριακά κέρδη, επί της ουσίας συνεχίστηκε και χθες η ταλαιπωρία για τη μετοχή της ΕΤΕ (0,2604 ευρώ, +0,08%), μια ταλαιπωρία πάντως η οποία είναι λογική μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής για Reverse split. Και πέραν των όσων είχαμε αναφέρει χθες, αναφερόμαστε και σήμερα για έναν βασικό λόγο. Για να διευκρινίσουμε στους επενδυτές πως δε μιλάμε για μια νέα ΑΜΚ η οποία θα γίνει άμεσα. Το λέμε αυτό γιατί αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν δεδομένο πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις για νέα ΑΜΚ. Και ναι μεν θεωρούμε πιθανό αυτό να συμβεί κατά το 2019 (πιθανόν το φθινόπωρο του 2019), ωστόσο δεν πιστεύουμε πως αυτό θα συμβεί άμεσα. Θυμίζουμε μάλιστα ότι και πριν από ένα χρόνο όταν η Πειραιώς είχε πάρει μια ανάλογη απόφαση για reverse split, όλοι είχαν τρέξει να προεξοφλήσουν μια νέα ΑΜΚ, η οποία ένα χρόνο μετά και ακόμη δεν έχει συμβεί. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κάθε λόγος η μετοχή μετά τις ανακοινώσεις για reverse split να ταλαιπωρηθεί, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να πει κανείς πως η μετοχή θα καταρρεύσει και ότι ντε και καλά πρέπει κάποιος να πουλήσει. Θυμίζουμε μάλιστα πως ήδη από τις αρχές του χρόνου η τράπεζα έχει τη χειρότερη εικόνα με πτώση 18%, μια πτώση στην οποία θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει ενσωματωθεί η τελευταία απόφαση για reverse split.

 
 
 

Μυτιληναίος

Εξαιρετικά προβληματική παραμένει η διαγραμματική εικόνα της Μυτιληναίος, με κλείσιμο τη Δευτέρα στα 8,45 ευρώ (+0,60%) και ανησυχία πάντα ότι σύντομα η μετοχή θα μπει σε έναν νέο πτωτικό κύκλο. Συγκεκριμένα, σε σχέση και με πρόσφατα σχόλια μας, είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο να παραμείνει η μετοχή πάνω από τις πλέον ισχυρές στηρίξεις (εβδομαδιαίο διάγραμμα) των 8,30 – 8,40 ευρώ, δηλαδή τις στηρίξεις που δοκιμάζονται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Όπως έχουμε προειδοποιήσει, απώλεια τους (με “confirmation”) μπορεί να στείλει τη μετοχή, αισθητά χαμηλότερα των 8,00 ευρώ, ακόμη και μέχρι τις ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 7,00 – 7,10 ή και 6,70 – 6,80 ευρώ!!! Τώρα με βάση την παραμονή υψηλότερα των 8,30 – 8,40 ευρώ, ο στόχος είναι μια επιστροφή υψηλότερα των 8,70 – 8,90 ευρώ, μια επιστροφή που θα μας έκανε να χαμογελάσουμε μετά από πάρα πολλές εβδομάδες.

 
 
 

Διεθνείς αγορές – Τζίρος

Και σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν και στο ελληνικό χρηματιστήριο με τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Να σημειωθεί πως μια ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στις διεθνείς αγορές. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια μείωση των συναλλαγών κατά περίπου 30 με 40%. Και αυτό δε θα πρέπει να τα παραβλέπουμε και σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν και στη δική μας αγορά. Είναι λοιπόν που είναι το ελληνικό χρηματιστήριο ρηχό. Έχουμε μπει και σε μια περίοδο γενικής πτώσης του τζίρου στις αγορές και είδαμε για παράδειγμα αυτό το χθεσινό χάλι, με τζίρους 15εκ ευρώ.  

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

10 Ιουλ 2018 14:00: PAPERPACK Α.Β.Ε.Ε. (ΠΠΑΚΓενική ΣυνέλευσηΒΙΛΤΑΝΙΩΤΗ 24 ΚΗΦΙΣΙΑ 145 64 ΕΛΛΑΔΑ

10 Ιουλ 2018 14:00: PAPERPACK Α.Β.Ε.Ε. (ΠΠΑΚΓενική ΣυνέλευσηΒΙΛΤΑΝΙΩΤΗ 24 ΚΗΦΙΣΙΑ 145 64 ΕΛΛΑΔΑ

10 Ιουλ 2018 00:00: SPACE HELLAS Α.Ε. (ΣΠΕΙΣ) Ημερομηνία Καταβολής Μερίσματος,

10 Ιουλ 2018 00:00: ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS Α.Ε. (ΒΟΣΥΣ) Ημερομηνία Καταβολής Μερίσματος,

 

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

9 Ιουλ 2018 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

FOURLIS Α.Ε ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

17:10:38

188.177

5,75

1.082.017,75

Logismos ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.

16:33:22

800

0,45

360

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ

15:07:27

21.493

17,77

381.930,61

JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

10:32:09

36.742

13,6

499.691,2

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  [ ΑΡΑΙΓ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

6 Ιουλ 2018

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Πρόεδρος ΔΣ

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

8,28

3.780

31.285,99

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε.  [ ΙΑΤΡ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

6 Ιουλ 2018

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Πρόεδρος ΔΣ

Ο Ιδιος

1,30

1.586

2.058,14

 
 

Λόγος υποβολής
A. ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
B. ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΕΝΟ ΔΕΣΜΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

A/Π (Φύση της Συναλλαγής)

Α. Αγορά / Απόκτηση
Π. Πώληση / Διάθεση

Παρ. (Παρατηρήσεις)

1.     Απόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

2.     Αποδοχή ή άσκηση δικαιώματος προαίρεσης μετοχών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών που χορηγούνται σε διευθυντικά στελέχη ή εργαζομένους και τη διάθεση μετοχών που προκύπτουν από την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης μετοχών

3.     Ανάληψη ή άσκηση ανταλλαγής μετοχών

4.     Συναλλαγές σε παράγωγα ή συνδεόμενα με αυτά, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών που διευθετούνται σε μετρητά

5.     Σύναψη σύμβασης επί διαφοράς για χρηματοπιστωτικό μέσο του ενδιαφερόμενου εκδότη ή για δικαιώματα εκπομπής ή εκπλειστηριαζόμενα προϊόντα που βασίζονται σε αυτά

6.     Αγορά, πώληση ή άσκηση δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και δικαιώματα αγοράς και πώλησης, και τίτλους επιλογής (warrants)

7.     Εγγραφή σε αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση χρεωστικών τίτλων

8.     Συναλλαγές σε παράγωγα και χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με χρεωστικούς τίτλους του εν λόγω εκδότη, περιλαμβανομένων των συμφωνιών ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης

9.     Υπό αίρεση συναλλαγές με την επέλευση των όρων και της πραγματικής εκτέλεσης των συναλλαγών

10.   Αυτόματη ή μη αυτόματη μετατροπή ενός χρηματοπιστωτικού μέσου σε άλλο χρηματοπιστωτικό μέσο, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές

11.   Χορήγηση ή είσπραξη χρηματικών ή άλλων δωρεών και κληρονομιών

12.   Συναλλαγές σε προϊόντα βασισμένα σε δείκτη, σε δέσμες προϊόντων και παράγωγα προϊόντα, στον βαθμό που απαιτείται από το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014

13.   Συναλλαγές σε μετοχές ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ) που αναφέρονται στο άρθρο 1 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ και του Συμβουλίου (1), εφόσον απαιτείται από το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014

14.   Συναλλαγές που εκτελούνται από διαχειριστή ενός ΟΕΕ στις οποίες το πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ή ένα πρόσωπο που έχει στενούς δεσμούς με αυτό έχει επενδύσει, εφόσον απαιτείται από το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014

15.   Συναλλαγές που εκτελούνται από τρίτους στο πλαίσιο ατομικού χαρτοφυλακίου ή εντολής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό ή προς όφελος προσώπου που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ή προσώπου που έχει στενούς δεσμούς με αυτό

16.   Δανειοληψία ή δανειοδοσία μετοχών ή χρεωστικών τίτλων του εκδότη ή παραγώγων ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που συνδέονται με αυτά

17.   Ενεχυρίαση ή δανεισμός χρηματοπιστωτικών μέσων

18.   Συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....