Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 
 

00:01 - 10/07/19

 

ΕΤΕ – Ομόλογα

Από το τελευταίο ρεπορτάζ τώρα. Σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες (σε αντιδιαστολή με αυτά που έγραφαν άλλα site). Πως οι επαφές με τους επενδυτές (πριν από περίπου 2 εβδομάδες) πήγανε σε γενικές γραμμές καλά. Την εντολή σε Goldman Sachs και Morgan Stanley έδωσε η Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου χθες.

 

Η έκδοση του Tier 2 ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση "θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον". Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη.Την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s, S&P και Fitch με Caa2, CCC και CCC  αντίστοιχα.

 

Σημειώνεται πως η τράπεζα στοχεύει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 350 – 400εκ ευρώ από τις διεθνείς αγορές. Η έκδοση του ομολόγου Tier II αναμένεται να ενισχύσει κατά περίπου 100 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 15,7%

 

Τώρα όσον αφορά το επιτόκιο, πιστεύουμε πως η τράπεζα μπορεί άνετα να επιτύχει ένα επιτόκιο 8 με 8,5%, σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό.

 
 
 

Ομόλογα

Όπως συνεχώς γράφουμε τις τελευταίες ημέρες, μια νέα έξοδος στις αγορές είναι εξαιρετικά πιθανή κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Και πιστεύουμε πως η χώρα θα επιτύχει το καλύτερο επιτίκιο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στις τελευταίες τιμές των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να συνεχίζει να κινείται στο ιστορικό χαμηλό. Ειδικότερα οι τελευταίες τιμές είναι οι ακόλουθες:

Yield

Prev.

Greece 1M

1.150

Greece 3M

1.240

Greece 6M

1.230

Greece 5Y

1.251

Greece 10Y

2.191

Greece 15Y

2.730

Greece 20Y

2.947

Greece 25Y

3.125

 
 
 

Συμπεράσματα

Και σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει και χθες. Στα παραπάνω γεγονότα, όπως η έκδοση ομολόγου της ΕΤΕ και πιθανόν της χώρας. Όπως και πιθανόν αναβαθμίσεων κατά το προσεχές διάστημα Θα φανεί τι γίνεται …. Και τι μέρος όλων αυτών είχανε προεξοφληθεί στην τελευταία άνοδο.

 
 
 

ΟΠΑΠ

Πάμε τώρα στον ΟΠΑΠ. Αρχικά θα λέγαμε ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή και το πρωί της Δευτέρας. Ότι αποκλείεται να υποβάλλονταν δημόσια πρόταση στα 14 ευρώ (δηλαδή σε μια συνολική κεφαλαιοποίηση 4,5δις ευρώ). Τώρα για τα 9,12 ευρώ που προσφέρουν οι μέτοχοι της εταιρείας μπορεί να πει κανείς πολλά. Εμείς το μόνο που θα πούμε είναι πως μάλλον η δημόσια πρόταση δε θα επιτύχει (με την έννοια να πάει το ποσοστό πάνω από το 90% και να έχουμε squeeze out), κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς δεν επιζητούν οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ. Τώρα όσον αφορά το λόγο της κίνησης. Όλα δείχνουνε πως έχει να κάνει με τις κινήσεις μεταξύ των μετόχων και την προσπάθεια κάποιων να πετάξουν εκτός εταιρείας κάποιους συγκεκριμένους μετόχους - επενδυτές. Τα γράφουμε γενικά απλά για να γίνουμε κατανοητοί από τον κόσμο.

 
 
 

ΟΠΑΠ – Χ.Α.

Και να σημειωθεί και κάτι άλλο. Ότι όλη αυτή η ιστορία έχει και κάποιες επιπτώσεις (βέβαια πολύ ελεγχόμενες) στην αγορά, λόγω της στάθμισης που έχει η μετοχή στους βασικούς δείκτες. Θυμίζουμε πως ο ΟΠΑΠ έχει το 5% της συνολικής στάθμισης του ΓΔ (δεν είναι φυσικά πολύ μεγάλο αυτό το ποσοστό). Μεγαλύτερη στάθμιση 7,77% έχει η μετοχή στάθμιση στον FTSE 25 (FTSE Large CAP).

 
 
 

ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ έχουμε προειδοποιήσει αρκετές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και θα επαναλάβουμε και πάλι πως σωτηρία της εταιρείας δε σημαίνει ντε και καλά και σωτηρία για τους μετόχους (αναφερόμαστε στο σενάριο μιας ανακεφαλαιοποίησης όπως είχε γίνει στην περίπτωση των τραπεζών – χωρίς φυσικά τίποτα να είναι βέβαιο).

Και τα επαναλαμβάνουμε όλα αυτά σήμερα με αφορμή τις δηλώσεις του καινούργιου υπουργού ενέργειας.

Συγκεκριμένα, βασική προτεραιότητα είναι ένα σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

Ο κ Χατζηδάκης ανέφερε ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης σε αυτή τη φάση είναι «μη θέμα», διότι υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Σημείωσε ότι η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεoκοπίας και δεν ενδιαφέρεται κανένας.

Τόνισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα κινηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία προς υπεράσπιση των συμφερόντων τόσο των καταναλωτών όσο και των εργαζομένων της ΔΕΗ καθώς και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. 

Ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο που αναλαμβάνει είναι σημαντικό γιατί έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και με την οικονομία. 

«Έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας γιατί σχετίζεται με θέματα όπως το χθεσινό μπλακ άουτ, γιατί χωρίς το ρεύμα πάει πίσω η ζωή μας. Με την οικονομία γιατί η ενέργεια είναι κομβικής σημασίας για τις επενδύσεις στη χώρα. Είναι βασικός μοχλός για να έρθουν επενδύσεις από μέσα και έξω» ανέφερε. 

Αναφερόμενος στην επιλογή του νέου πρωθυπουργού να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα εξωκοινοβουλευτικούς, τόνισε ότι τους γνωρίζει όλους καλά και αποτελούν πολύ καλές επιλογές. 

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει από την αρχή ότι θέλει να κάνει ένα σχήμα μεικτό. Να στείλει μήνυμα ότι βάζει τεχνοκράτες προσανατολισμένους στο αποτέλεσμα, ώστε να μη χαθεί χρόνος. Έβαλε και ανθρώπους που δεν είναι στη Ν.Δ., ώστε να δείξει ότι όλοι μαζί το παλεύουμε», υπογράμμισε. 

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

10 Ιουλ 2019 00:00: ΟΤΕ Α.Ε. (ΟΤΕ) Ημερομηνία Καταβολής Μερίσματος,

10 Ιουλ 2019 00:00: SPACE HELLAS Α.Ε. (ΣΠΕΙΣ) Ημερομηνία Καταβολής Μερίσματος,

10 Ιουλ 2019 10:00: ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε. (ΙΑΤΡ) Γενική Συνέλευση, ΔΙΣΤΟΜΟΥ 1 ΜΑΡΟΥΣΙ

10 Ιουλ 2019 00:00: ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ (ΕΛΤΟΝ) Κάτοχοι Μερίσματος,

10 Ιουλ 2019 00:00: PROFILE A.E.B.E. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΠΡΟΦ) Επιστροφή Κεφαλαίου,
 

11 Ιουλ 2019 16:00: REDS Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΚΑΜΠ) Γενική Συνέλευση, ΕΡΜΟΥ 25 ΚΗΦΙΣΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

11 Ιουλ 2019 00:00: ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS Α.Ε. (ΒΟΣΥΣ) Ημερομηνία Καταβολής Μερίσματος,

11 Ιουλ 2019 11:00: ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) Γενική Συνέλευση, ΕΡΜΟΥ 25, ΤΚ 14564, ΚΗΦΙΣΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

12 Ιουλ 2019 10:00: ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε (ΕΛΙΝ) Γενική Συνέλευση, Πηγών 33 Κηφισιά

12 Ιουλ 2019 00:00: ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ (ΙΚΤΙΝ) Ημερομηνία Καταβολής Μερίσματος,

12 Ιουλ 2019 15:00: ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε. (ΚΜΟΛ) Γενική Συνέλευση, ΘΕΣΗ ΤΖΗΜΑ ΚΟΡΩΠΙ

12 Ιουλ 2019 13:00: ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε. (ΝΑΥΠ) Γενική Συνέλευση, ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 40-44 Κ.ΠΕΥΚΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

9 Ιουλ 2019 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

13:48:12

7.963

5,1532

41.034,9316

JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

10:32:51

73.691

18,14

1.336.754,74

 
 

Γνωστοποιήσεις συναλλαγών

 

08/07/19

M.L.S. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.  [ ΜΛΣ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

8 Ιουλ 2019

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πρόεδρος κ Διευθ. Σύμβουλος

Ο Ιδιος

4,91

3.000

14.744,9

 

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.  [ ΕΥΡΩΒ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

8 Ιουλ 2019

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

0,88

31.900

28.148,55

Πλήθος: 1
   

B

8 Ιουλ 2019

Π

Παράγωγο

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

89,81

104

9.340,3

 

Λόγος υποβολής-
A. ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
B. ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΕΝΟ ΔΕΣΜΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

A/Π (Φύση της Συναλλαγής)

Α. Αγορά / Απόκτηση
Π. Πώληση / Διάθεση

Παρ. (Παρατηρήσεις)

1.     Απόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

2.     Αποδοχή ή άσκηση δικαιώματος προαίρεσης μετοχών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών που χορηγούνται σε διευθυντικά στελέχη ή εργαζομένους και τη διάθεση μετοχών που προκύπτουν από την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης μετοχών

3.     Ανάληψη ή άσκηση ανταλλαγής μετοχών

4.     Συναλλαγές σε παράγωγα ή συνδεόμενα με αυτά, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών που διευθετούνται σε μετρητά

5.     Σύναψη σύμβασης επί διαφοράς για χρηματοπιστωτικό μέσο του ενδιαφερόμενου εκδότη ή για δικαιώματα εκπομπής ή εκπλειστηριαζόμενα προϊόντα που βασίζονται σε αυτά

6.     Αγορά, πώληση ή άσκηση δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και δικαιώματα αγοράς και πώλησης, και τίτλους επιλογής (warrants)

7.     Εγγραφή σε αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση χρεωστικών τίτλων

8.     Συναλλαγές σε παράγωγα και χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με χρεωστικούς τίτλους του εν λόγω εκδότη, περιλαμβανομένων των συμφωνιών ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης

9.     Υπό αίρεση συναλλαγές με την επέλευση των όρων και της πραγματικής εκτέλεσης των συναλλαγών

10.   Αυτόματη ή μη αυτόματη μετατροπή ενός χρηματοπιστωτικού μέσου σε άλλο χρηματοπιστωτικό μέσο, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές

11.   Χορήγηση ή είσπραξη χρηματικών ή άλλων δωρεών και κληρονομιών

12.   Συναλλαγές σε προϊόντα βασισμένα σε δείκτη, σε δέσμες προϊόντων και παράγωγα προϊόντα, στον βαθμό που απαιτείται από το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014

13.   Συναλλαγές σε μετοχές ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ) που αναφέρονται στο άρθρο 1 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ και του Συμβουλίου (1), εφόσον απαιτείται από το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014

14.   Συναλλαγές που εκτελούνται από διαχειριστή ενός ΟΕΕ στις οποίες το πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ή ένα πρόσωπο που έχει στενούς δεσμούς με αυτό έχει επενδύσει, εφόσον απαιτείται από το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014

15.   Συναλλαγές που εκτελούνται από τρίτους στο πλαίσιο ατομικού χαρτοφυλακίου ή εντολής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό ή προς όφελος προσώπου που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ή προσώπου που έχει στενούς δεσμούς με αυτό

16.   Δανειοληψία ή δανειοδοσία μετοχών ή χρεωστικών τίτλων του εκδότη ή παραγώγων ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που συνδέονται με αυτά

17.   Ενεχυρίαση ή δανεισμός χρηματοπιστωτικών μέσων

18.   Συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....