Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 14/11/17

 

Τράπεζες

 

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες από διάφορα ΜΜΕ ότι περίπου στα 6δις ευρώ διαμορφώνονται οι πρόσθετες προβλέψεις που θα σχηματίσουν οι τράπεζες ενόψει της εφαρμογής του IFRS 9, δηλαδή το νέο λογιστικό πρότυπο που θα ισχύσει από 1/1/2018 και θα επιβάλλει στις τράπεζες να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων την πιθανότητα αναμενόμενων ζημιών από χορηγηθέντα δάνεια και να παίρνουν έτσι τις ανάλογες προβλέψεις. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ το οποίο επιβεβαιώνεται, το ποσό των 6δις ευρώ πρόκειται να ανακοινωθεί εντός των ημερών στον SSM και θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα των τραπεζών στα τέλη του έτους. Στα θετικά το γεγονός ότι το ποσό αυτό θα αποσβεστεί τμηματικά στην επόμενη πενταετία. Εντούτοις αυτή είναι μια ακόμη αρνητική εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι ξένοι αναλυτές κατά τις τελευταίες εβδομάδας. Και βάζοντας κάνεις κάτω όλα τα δεδομένα, τα stress tests που θα γίνουν τον Φεβρουάριο, τα προβλήματα που υπάρχουν με τους πλειστηριασμούς, τις τελευταίες αλλαγές στα λογιστικά πρότυπα και όλα τα σχετικά, νομίζουμε ότι καταλαβαίνει γιατί οι τράπεζες έχουνε αυτή τη συμπεριφορά κατά τους τελευταίους μήνες και υπάρχει ανησυχία πως τα πράγματα γίνουνε ακόμη πιο δύσκολα.    

 
 
 

 

Τράπεζες - Βαλκάνια

 

Και συνεχίζοντας με τις τράπεζες, νομίζουμε ότι κανείς δε μπορεί να αγνοήσει και τα όσα έγραψε χθες και το ΔΝΤ σε έκθεση του για τις ελληνικές τράπεζες και τις θυγατρικές στα βαλκάνια. Ειδικότερα, το ΔΝΤ στην έκθεση του κάνει ειδικές αναφορές στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια εστιάζοντας στην ανάγκη απόσυρσης των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ταμείο, από τα τέλη του 2015, οι απαιτήσεις των ιταλικών και ελληνικών τραπεζών αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο πάνω από το 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στα Σκόπια και τη Σερβία. «Επί του παρόντος, οι ανησυχίες αφορούν μόνον σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες», αναφέρει η έκθεση και τονίζει πως στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν ασκηθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τους «πεινασμένους από ρευστότητα γονείς» (liquidity-starved parents).

 

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές του ταμείου, η οικονομική αναταραχή του 2015 στην Ελλάδα προκάλεσε εκροή καταθέσεων λιανικής στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών σε Σκόπια και Σερβία, με τις αρχές της περιοχής να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις πιέσεις μέσω ενός ευρέος φάσματος εργαλείων.

 

Κατά το ΔΝΤ η αναταραχή έχει υποχωρήσει σήμερα και το επόμενο βήμα θα είναι η διαχείριση της απόσυρσης των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης τους προβλέπουν σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό.

 

«Η Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία, σχεδιάζει να πωλήσει τις θυγατρικές της στην Αλβανία και τη Σερβία (εκτός από εκείνες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία). Ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, η Εθνική Τράπεζα, ενδέχεται να πρέπει να πωλήσει τις θυγατρικές της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο του 2018, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Αλβανία, τα Σκόπια και τη Σερβία. Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε στις αρχές Αυγούστου να πωλήσει τη θυγατρική της στη Σερβία στην ουγγρική εταιρεία OTP. Η Alpha Bank ανακοίνωσε την 31η Ιανουαρίου 2017 ότι συμφώνησε με τον όμιλο MK της Σερβίας για την πώληση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Alpha Bank Srbija», τονίζει η έκθεση.

 
 
 

 

Χ.Α. – Ταλαιπωρία για μήνες

 

Πάντως θα ρισκάρουμε μια πρόβλεψη, σε σχέση και με τα όσα γράφουμε εδώ και καιρό. Ότι ασχέτως των όποιον βραχυπρόθεσμων αντιδράσεων, όλα δείχνουν ότι η ταλαιπωρία στο Χ.Α. θα κρατήσει αρκετό καιρό. Και αυτό όχι γιατί η ειδησεογραφία είναι τόσο αρνητική, αλλά κυρίως γιατί η αγορά έχει χάσει τελείως το όποιο ανοδικό trend είχε. Μάλιστα τα σύννεφα πάνω από το Χ.Α. μεγαλώνουν κυρίως λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις τράπεζες, προβλήματα που ξεκίνησαν από το τέλος του καλοκαιριού και συνεχίζονται.  

 

ΓΔ

 
 
 

 

ΕΧΑΕ  

 

Και για τη συνολική εικόνα της αγοράς άκρως ανησυχητική είναι και η εικόνα της ΕΧΑΕ, η οποία κατά τον τελευταίο καιρό και τα υψηλά των περίπου 6,20 ευρώ το καλοκαίρι έχει υποχωρήσει περίπου 30%. Σε κάθε περίπτωση η διαγραμματική εικόνα της ΕΧΑΕ έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ, με μεγάλη ανάγκη η μετοχή να επιστρέψει άμεσα υψηλότερα των 4,60 – 4,65 ευρώ (κλείσιμο χθες στα 4,45 ευρώ, -2,84%) για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και τα χειρότερα έχουν να κάνουν με μια πτώση της μετοχής προς τις επόμενες στηρίξεις που βρίσκονται στα επίπεδα των 4,20 – 4,30 και 4,00 – 4,10 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

 

 
 
 

 

Τιτάνας

 

Πολύ κακή συνεδρίαση χθες και για τη μετοχή του Τιτάνα, η οποία έκλεισε στα 19,66 ευρώ (-2,29%), δοκιμάζοντας πλέον τις εξαιρετικά ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 19,40 – 19,50 ευρώ, στηρίξεις τις οποίες είχαμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό και οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν κατά το προσεχές διάστημα. Και αυτό γιατί σε αυτή την περίπτωση θα μιλήσουμε μέχρι και για ουσιαστική επιδείνωση της μακροπρόθεσμης τάσης, με πτώση τουλάχιστον μέχρι τα 17,40 – 17,50 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Από την άλλη πλευρά με βάση την επιστροφή υψηλότερα των 19,50 ευρώ, o επόμενος στόχος είναι η επιστροφή υψηλότερα των 20,80 – 20,90 ευρώ έτσι ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται η εικόνα.  

 

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

14 Νοε 2017 10:00: CENTRIC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. (ΣΕΝΤΡ) Γενική Συνέλευση, ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 20, ΜΟΣΧΑΤΟ

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

13 Νοε 2017 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

GRIVALIA PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.

16:44:43

1

8,70

8,7

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

16:08:33

50.000

9,15

457.500

ΤΙΤΑΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ

15:55:12

190.506

19,63

3.739.632,78

ΟΤΕ Α.Ε.

15:45:07

50.000

10,36

518.000

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

13:47:06

1.002.005

0,249

250.000,2475

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

10:46:05

1.400.000

0,252

352.800

 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

10/11/17

M.L.S. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.  [ ΜΛΣ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

10 Νοε 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πρόεδρος κ Διευθ. Σύμβουλος

Ο Ιδιος

4,32

2.200

9.508,35

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.  [ ΕΛΠΕ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

10 Νοε 2017

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΠΕΠΠΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΕΠΠΕΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Άλλος Διευθυντής

Ο Ιδιος

7,60

2.110

16.036

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....