Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 20/01/17

 

Δε θέλουν η αγορά πάει κάτω .. αλλά δεν έχει θετικές ειδήσεις

Ξεκινώντας με ένα σύντομο σχόλιο για το Χ.Α. θα λέγαμε ότι σε γενικές γραμμές αυτό που φαίνεται στο ταμπλό είναι ότι οι ξένοι επενδυτές που ελέγχουν το ελληνικό χρηματιστήριο δε φαίνεται σε αυτή τη φάση να θέλουν την αγορά αισθητά χαμηλότερα ….. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες τις τελευταίες διορθωτικές συνεδριάσεις, ο τζίρος παραμένει σε αισθητά χαμηλά επίπεδα και σαφώς χαμηλότερα από το τζίρο των τελευταίων 2 μηνών όταν και η αγορά κινούνταν ανοδικά. Και τα παραπάνω είναι από τους βασικούς λόγους που είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πιθανόν λίγο παρακάτω θα ολοκληρωθεί η διόρθωση. Βέβαια για να συμβεί αυτό απαιτούνται και κάποιες θετικές ενδείξεις, αφού όσο δεν έρχονται αυτές, τόσο υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν οι πωλητές εκείνοι οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην αγορά, πιθανόν και με απώλεια ισχυρών στηρίξεων.

 
 
 

630 – 635 μονάδες …

Και μιας και για στηρίξεις, όσο ο ΓΔ βρίσκεται χαμηλότερα των 650 μονάδων (έστω και οριακά), τόσο εύκολο είναι ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί η εικόνα και ο ΓΔ να κινηθεί προς τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 630 – 635 μονάδων. Γνωστό το σκηνικό, αφού πάρα πολλές φορές έχουν τονίσει ότι απώλεια αυτών των στηρίξεων οδηγεί την αγορά στις καθοριστικές στηρίξεις στις 590 – 600 μονάδες, όπου θα δοκιμαστούν πολλά πράγματα.  

 
 
 

ΔΕΗ

Στα της ΔΕΗ τώρα, στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια για πολλές «μικρές» ΔΕΗ, καθώς η πρώτη εφαρμογή του εναλλακτικού εργαλείου δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ήταν αναποτελεσματική, ενώ παράλληλα η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Και όπως είναι λογικό στη σκιά τέτοιων σεναρίων και με γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας, η ανησυχία για το μέλλον του οργανισμού μεγαλώνει.

Βέβαια όσον αφορά το ζήτημα της ρευστότητας της εταιρείας να αναφέρουμε και μια άλλη ενδιαφέρουσα είδηση. Ειδικότερα, διευκρινίσεις για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ έδωσαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναφορικά με τα ζητήματα ρευστότητας της ΔΕΗ ανέφεραν ότι το Δημόσιο θα προπληρώσει την κατανάλωση του επόμενου έτους στην επιχείρηση προκειμένου να ενταχθεί στο εκπτωτικό πρόγραμμα με όφελος 6% που έθεσε σε ισχύ η ΔΕΗ με στόχο και την εξοικονόμηση πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή, αλλά σημαντική, ανακούφιση στην εταιρεία, αν και υπάρχει πλήθος ανοιχτών ζητημάτων για τον οργανισμό.  

 
 
 

W. Ross

Να σταθούμε και σε κάτι άλλο. Στις συζητήσεις που έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στην Τραμπ, δεσμεύτηκε ότι θα παραιτηθεί από δεκάδες θέσεις που κατέχει και ότι θα πουλήσει εντός 180 ημερών τα περισσότερα περιουσιακά του στοιχεία.

 

Ο Ρος δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, να πουλήσει τη συμμετοχή του στο ομώνυμο επενδυτικό ταμείο WL Ross private equity funds. Το ταμείο αυτό έχει κάνει επενδύσεις σε επιχειρήσεις εκτός των ΗΠΑ, όπως στην Eurobank, την Τράπεζα Κύπρου και την κινεζική Huaneng Group, μία κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας. Ο Ρος θα παραιτηθεί, επίσης, από τις θέσεις που έχει στην Τράπεζα Κύπρου και στη Nexeo.

 

Στη δήλωση της οικονομικής του κατάστασης, που υπέβαλε στην αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία κυβερνητικής δεοντολογίας, ο Ρος ανέφερε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 336 εκατ. δολαρίων, που δεν αντανακλούν τη συνολική καθαρή περιουσιακή του θέση, η οποία εκτιμάται από το Bloomberg στα 2,9 δισ. δολάρια.

 

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δημοσίευσε τη δήλωση οικονομικής κατάστασης του Ρος στη Γερουσία, η οποία πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό του. Η πώληση της συμμετοχής του στο WL Ross private equity funds προβλέπεται να γίνει εντός 180 ημερών από την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία.

 

Στη συμφωνία δεοντολογίας η οποία εγκρίθηκε από την αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία, ο μεγαλοεπενδυτής ανέφερε ότι θα διατηρήσει τις επενδύσεις του στον κλάδο των μεταφορών και των δανείων για αξιοποίηση ακινήτων, ενώ δεσμεύθηκε να απέχει από τη λήψη αποφάσεων για θέματα, στα οποία εμπλέκονται οι επενδύσεις αυτές, για όσο διάστημα τις διατηρεί.

 

Ο Ρος αποκάλυψε στην 57σέλιδη δήλωσή του ότι έχει μετοχές στην Apple και τη Boeing και λογαριασμούς σε μετρητά, με συνολικό ύψος μεγαλύτερο από τα 150 εκατ. δολάρια. Όπως προκύπτει από τη συμφωνία δεοντολογίας, θα παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχει σε 38 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ivesco, που εξαγόρασε την WL Ross το 2006, καθώς και επτά θυγατρικές της.

 

Ο Ρος θα παραιτηθεί από την Exco Resources και 29 άλλα επενδυτικά ταμεία και φορείς, στους οποίους έχει οικονομική συμμετοχή, ενώ θα διατηρήσει μία συμμετοχή σε επτά από αυτά, περιλαμβανομένων των ταμείων που επενδύουν στη ναυτιλία. Θα διατηρήσει, επίσης, συμμετοχές σε αρκετά άλλα ταμεία, αλλά δεν θα συμμετέχει «προσωπικά και ουσιαστικά» σε αποφάσεις που έχουν σχέση με τους φορείς αυτούς.

Και επειδή πολλές συζητήσεις γίνονται για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στη μετοχή της Eurobank μια τέτοια κίνηση (η Τράπεζα Κύπρου δεν είναι πλέον εισηγμένη στο Χ.Α). προσωπικά δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει τόση ανησυχία. Αν και τίποτα δεν αποκλείεται, δεν είμαστε σίγουροι ότι ο Ross θα προχωρήσει στην πώληση των περιουσιακών του στοιχείων ή αυτό θα γίνει τυπικά, μεταβιβάζοντας πιθανόν το Fund σε κάποιο άλλο πρόσωπο ή πρόσωπα!

 
 
 

Χρηματιστηριακές

Και να κλείσουμε με μια δυσάρεστη είδηση από τη χρηματιστηριακό κλάδο, όπου τα τελευταία χρόνια σχεδόν πάντα έχουμε κακές και σχεδόν ποτέ θετικές ειδήσεις. Όπως λοιπόν μαθαίνουμε, άλλες δύο μικρές χρηματιστηριακές (από τις λίγες που έχουν απομείνει) ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο τους επόμενους 1-2 μήνες. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, σε μια από τις δύο περιπτώσεις, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας συζητάει να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο σε άλλη μεσαία εταιρεία, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, ο χρηματιστής έχει αποφασίσει να αποσυρθεί. Όπως μάλιστα έλεγε τις τελευταίες ημέρες με χαρακτηριστικό τρόπο: «Αυτό που γίνεται δεν έχει νόημα και ο κλάδος σχεδόν αποκλείεται να ανακάμψει  (από άποψης συναλλαγών) τα επόμενα 1-2 χρόνια».  

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

20 Ιαν 2017 00:00: ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΛΛ) Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

19 Ιαν 2017 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

14:31:39

400.000

0,634

253.600

ΟΤΕ Α.Ε.

12:17:22

50.000

8,80

440.250

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ

12:16:06

24.424

13,62

332.777

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

18/01/17

KLEEMANN HELLAS A.B.E.E.

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

18 Ιαν 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διευθ. Σύμβουλος

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

2,02

23.288

47.041,76

1

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

23.288

47.041,76

 

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 3
   

B

18 Ιαν 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

0,65

212.451

137.934,48

1

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

100.000

64.790

2

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

77.267

50.149,33

3

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

35.184

22.995,15

Πλήθος: 1
   

B

18 Ιαν 2017

Π

Παράγωγο

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

64,86

120

7.783,8

1

Είδος συναλλαγής:  Συναλλαγές σε παράγωγα ή συνδεόμενα με αυτά, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών που διευθετούνται σε μετρητά.

 

120

7.783,8

Πλήθος: 3
   

B

18 Ιαν 2017

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

0,65

371.951

241.426,35

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....