Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 20/11/17

 

Τραπεζικός Δείκτης

 

Ξεκινώντας με ένα σχόλιο για τον τραπεζικό δείκτη και σε σχέση με τα όσα γράφονται στη στήλη Κυνηγός τις τελευταίες ημέρες, μόνο ως φυσιολογική θα χαρακτηρίζαμε την αντίδραση της Παρασκευής, η οποία ήλθε ακριβώς στις ισχυρές στηρίξεις του τραπεζικού δείκτη στα επίπεδα των 610 – 620 μονάδων (κλείσιμο Παρασκευής 641,43 μονάδες, +4,44% - την Πέμπτη ο δείκτης μετά το -8% είχε κλείσει στις 614,17 μονάδες ακριβώς δηλαδή στις ισχυρές στηρίξεις). Θα επαναλάβουμε λοιπόν και σήμερα ότι το μεγάλο ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η παραμονή του τραπεζικού δείκτη υψηλότερα αυτών των επιπέδων. Και αυτό γιατί απώλεια τους, μαζί με την απώλεια των 570 - 575 μονάδων (μικρές στηρίξεις αυτές – πολύ πιο σημαντικές οι 610 – 620 μονάδες), μπορεί να οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές σε ένα νέο, πραγματικό μεγάλο, ξεπούλημα και πιθανόν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

 

 
 
 

 

Εθνική Τράπεζα

 

Και σε ένα σύντομο σχόλιο για την ΕΤΕ να γράψουμε ότι το μόνο σίγουρο είναι πώς δεν αρκεί η άνοδο της Παρασκευής (0,24 ευρώ, +6,19%). Η εικόνα παραμένει κάτι παραπάνω από αρνητική, με μεγάλες πιθανότητες ανά πάσα στιγμή να έχουμε ένα νέο κύκλο πτώσης και δοκιμασία των επόμενων ισχυρών στηρίξεων στα επίπεδα των 0,21 – 0,215 ευρώ, η απώλεια των οποίων οδηγεί τη μετοχή σε νέο κύκλο ξεπουλήματος. Τώρα αν θέλουμε πραγματικά να μιλήσουμε για μια πρώτη ουσιαστική βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας της μετοχής, αυτό που χρειάζεται είναι μια περαιτέρω ισχυρή αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 0,26 – 0,265 ευρώ. Ας συμβεί αυτό και βλέπουμε για τη συνέχεια….

 

 
 
 

 

Lamda Development

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πιτσιόρλας προχωρούν οι επενδύσεις στο Ελληνικό και στις Σκουριές, χωρίς πάντως να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Βέβαια όπως έχουμε γράψει η άποψη μας είναι ότι ειδικά όσον αφορά το Project του ελληνικού, η κυβέρνηση και γενικά οι πάντες το θέλουν πάρα πολύ και είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως τα προβλήματα θα ξεπεραστούν, πιθανόν και σχετικά σύντομα.

 

Ειδικότερα και όσον αφορά την επένδυση στο Ελληνικό που φυσικά αφορά την Lamda Development ο υφυπουργός σημείωσε ότι προχωράει και πρόσθεσε ότι: «η κυβέρνηση προωθεί το έργο βήμα-βήμα, διαμορφώνοντας ευρύτερες συναινέσεις κι αντιμετωπίζοντας προβλήματα από δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού που επηρεάζεται από τις παλιότερες καχυποψίες κι αντιπαλότητες προς το έργο. Κι από την πλευρά των επενδυτών που αντιμετωπίζουν με υπερβολική καχυποψία την κυβέρνηση, εγκλωβισμένοι σε μια προηγούμενη αντίληψη για τις σχέσεις επενδυτών-κυβέρνησης. Θεωρώ ότι πρέπει όλοι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά κι όλα θα προχωρήσουν. Έχουμε να υλοποιήσουμε ένα τεράστιο έργο και πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που θα αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Προωθούμε τις επενδύσεις, σεβόμαστε τους κανόνες και τις διαδικασίες και στη βάση αυτή του σεβασμού Δημόσιος κι Ιδιωτικός τομέας συνεργάζονται αρμονικά και παραγωγικά».

 
 
 

 

Νηρέας – Σελόντα

 

Σε άμεση σχέση με τις προειδοποιήσεις μας κατά τους τελευταίους μήνες στους μικρομετόχους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τις περιπτώσεις του Νηρέα και της Σελόντα (ειδικά με φόντο τα όσα γράφονταν και τις προσδοκίες που δημιουργούνταν για πώληση των εταιρειών σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών), τα πράγματα εξελίσσονται κάπως περίπλοκα.  

 

Προσωπικά δε μας εκπλήσσει καθόλου αυτό. Και θα προειδοποιήσουμε για ακόμη μια φορά τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, αφού δε μπορεί να αποκλειστεί κάποια συμφωνία μεταξύ ενδιαφερόμενου αγοραστή και των τραπεζών να προβλέπει και ΑΜΚ με παραιτήσεις παλαιών μετόχων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Για την ιστορία να κρατήσουμε ότι από το υψηλό των 0,32 στα μέσα του Ιουλίου η μετοχή του Νηρέα καταγράφει ήδη απώλειες 40%. Οι αντίστοιχες απώλειες στη μετοχή της Σελόντα είναι 52,5% (από τα 0,281 ευρώ στις 13/07 στο κλείσιμο των 0,131 ευρώ την Παρασκευή).  Και χωρίς τίποτα να είναι σίγουρο και χωρίς φυσικά να αποκλείουμε τίποτα (δηλαδή το θετικό σενάριο), κάπως έτσι συνήθως οι επενδυτές χάνουν τα χρήματα τους.

 

Νηρέας – Σελόντα  (2)

 

Και συνεχίζοντας με την ιστορία του Νηρέα και της Σελόντα και όπως έγραψε η Καθημερινή, τρεις «παγίδες» καλούνται να αποφύγουν οι εμπλεκόμενοι στον διαγωνισμό για την πώληση των τραπεζικών συμμετοχών στις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, την «Σελόντα» και τη «Νηρεύς»: Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού εις βάρος τόσο των εταιρειών όσο και των τραπεζών, συγκεκαλυμμένη συμμετοχή των παλαιών μετόχων πίσω από funds, αλλά και πιθανή απόρριψη της συγκέντρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Οι «παγίδες» αυτές, πάντως, δεν φαίνεται να αποτρέπουν τους επίδοξους αγοραστές, τουλάχιστον την πλειονότητα αυτών. Και μιλάμε για πλειονότητα, καθώς κύκλοι με γνώση των διαδικασιών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στις 13 Δεκεμβρίου 2017 να κατατεθούν έξι αντί για οκτώ δεσμευτικές προσφορές. Τούτο μπορεί να συμβεί, πρώτον, διότι θεωρείται πιθανό να υπάρξουν κάποιες αποχωρήσεις και δεύτερον, διότι ενδέχεται κάποιοι από τους επενδυτές να συμπράξουν καταθέτοντας κοινή προσφορά.

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρόνου, ήδη υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, καθώς σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα οριζόταν στο τέλος Νοεμβρίου. Τελικά ορίστηκε η 13η Δεκεμβρίου 2017, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης, το πολύ δέκα ημερών. Οι πωλητές, εν προκειμένω οι τράπεζες, επιθυμούν να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία, καθώς δεν θέλουν οι δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας να αποτελούν «βαρίδια» για αυτές στα stress tests που έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν στις αρχές του 2018.

 

Η άλλη «παγίδα» που απασχολεί ιδιαιτέρως τις τράπεζες είναι το προφίλ των συμμετεχόντων. Δεν είναι λίγες οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται σχετικά με κάποια επενδυτικά funds που έχουν εμφανισθεί τόσο σε σχέση με το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν όσο και τη σκοπιμότητα της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό. Παράγοντες της αγοράς και τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πίσω από κάποια funds «κρύβονται» οι παλιοί μέτοχοι των δύο εταιρειών. Για κάποια επίσης εξ αυτών εκφράζονται αμφιβολίες για τη διάρκεια της όποιας επένδυσής τους, υπό την έννοια ότι μπορεί ύστερα από 2-3 χρόνια να πουλήσουν εκ νέου τις εταιρείες.

 

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται, χωρίς βεβαίως κανείς να μπορεί να προκαταλάβει τις εξελίξεις, ότι τρεις υποψήφιοι συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες: α) το fund Amerra Capital Management LLC, το οποίο ήδη δραστηριοποιείται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών έχοντας εξαγοράσει από το 2016 την «Ανδρομέδα» βάζοντάς την σε τροχιά ανάπτυξης, β) το ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis, το οποίο επίσης έχει ήδη επενδύσει στις ιχθυοκαλλιέργειες εξαγοράζοντας το 2014 την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειας Γ. & Π. Μπιτσάκος» και γ) το fund HIG Capital, το οποίο γνωρίζει ήδη την ελληνική αγορά έχοντας εξαγοράσει από το 2014 τον όμιλο Μαΐλλη.

 

Η τρίτη «παγίδα» ακούει στο όνομα Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η εξαγορά πρέπει απαραιτήτως να εγκριθεί από αυτήν. Η απόκτηση έτσι κι αλλιώς και των δύο εταιρειών από έναν επενδυτή, καθώς αυτό είναι το βασικό σενάριο του διαγωνισμού και όχι η πώληση κάθε εταιρείας σε διαφορετικό επενδυτή, δημιουργεί έτσι κι αλλιώς συνθήκες τεχνητής δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, ανεξαρτήτως του εάν η «Σελόντα» και η «Νηρεύς» καταλήξουν σε επενδυτή που δραστηριοποιείται ήδη στον κλάδο. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ενδεχόμενα: πρώτον, η συγκέντρωση να μην εξεταστεί από την ελληνική επιτροπή, καθώς πάνω από το 80% του τζίρου των εταιρειών γίνεται εκτός Ελλάδας, αλλά από την αντίστοιχη αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεύτερον, να θεωρηθεί ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος μπορεί να εγκριθεί η συγκέντρωση.

 
 
 

 

Διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες

 

Και κλείνοντας με τις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένα τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, να κρατήσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση. Ότι σύμφωνα με τα όσα επίσημα ανακοίνωσε των τεραστίων διαστάσεων (ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αν όχι το μεγαλύτερο) Νορβηγικό επενδυτικό ταμείο προτίθεται να πουλήσει μετοχές αξίας 35δις δολαρίων εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου.

 

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, η μεγαλύτερη θέση του ταμείου είναι στις εταιρείες της Exxon και της Shell, με μια επένδυση η οποία φθάνει στα περίπου 9,5 με 10δις δολάρια. Μεγάλη θέση έχει το ταμείο και στην Chevron, την BP και την Total, ύψους περίπου 6δις δολαρίων.

 

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένα γεγονότα για σήμερα.

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

17 Νοε 2017 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

17:18:36

1.050.000

0,240

252.000

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

16:17:53

345.307

4,45

1.536.616,15

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

15:18:51

1.100.000

0,235

258.500

ΟΤΕ Α.Ε.

15:13:23

100.000

10,15

1.015.000

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

14:50:46

300.000

1,36

408.000

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

14:06:44

2.500.000

0,227

567.500

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

13:02:15

2.000.000

0,226

452.000

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

12:39:50

60.330

9,05

545.986,5

M.L.S. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.

11:31:41

120.000

4,18

501.600

ΟΤΕ Α.Ε.

10:39:26

33.000

10,10

333.300

 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

16/11/17

ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.  [ ΣΑΡ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

16 Νοε 2017

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Αντιπρόεδρος ΔΣ

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

12,47

4.400

54.885,1

ΙΑΣΩ Α.Ε.  [ ΙΑΣΩ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

16 Νοε 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διευθ. Σύμβουλος

Ο Ιδιος

0,79

251

198,29

ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ  [ΦΟΥΝΤΛ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

16 Νοε 2017

Α

Μετοχή

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Πρόεδρος ΔΣ

Ο Ιδιος

0,42

20.000

8.480

Πλήθος: 1
   

A

16 Νοε 2017

Π

Μετοχή

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΜΑΜΑΛΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

ΜΑΜΑΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Διευθ. Σύμβουλος

Ο Ιδιος

0,43

16.600

7.134,68

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....