Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 23/05/17

 

Πιθανόν «flat» για εβδομάδες…

Και όπως λίγο πολύ αναμενόταν χωρίς την παραμικρή απόφαση για τη χώρα μας ολοκληρώθηκε το χθεσινό Eurogroup, με τις συζητήσεις να αναμένεται να συνεχιστούν … αν και όπως όλα δείχνουν και όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, οι συζητήσεις πηγαίνουν για το 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος. Τώρα στο Χ.Α. και στα πλαίσια των επιμέρους σχολίων μας, θα λέγαμε ότι ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει μια παλινδρόμηση της αγοράς κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει τον τελευταίο καιρό, η αγορά θα μπορούσε να θυμίσει τη συμπεριφορά της αγοράς κατά τους προηγούμενους μήνες όταν για παράδειγμα η αγορά για αρκετές εβδομάδες κινούνταν μεταξύ των 600 – 620 μονάδων …. Τι σημαίνουν όλα αυτά. Η αγορά θα μπορούσε να πάει λίγο χαμηλότερα ή ακόμη και να μείνει εδώ που είναι ….. Και με χαμηλό τζίρο το Χ.Α. να μείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετές εβδομάδες, κατεβάζοντας και τζίρο….

 
 
 

Ομόλογα

Με φόντο και τις τελευταίες εξελίξεις ας ρίξουμε μια ματιά και στην αγορά ομολόγων, όπου η κατάσταση δεν είναι κακή, αλλά και εδώ και όπως αναμενόταν μετά τα όσα έγιναν στο Eurogroup και τη στάση του Σόιμπλε, καταγράφηκε μια μικρή άνοδος των αποδόσεων.

Ειδικότερα, οι τελευταίες τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι οι ακόλουθες:

Ομόλογο

Απόδοση %

Ελλάδας 3 Μηνών

2,310

 

Ελλάδας 6 Μηνών

2,340

 

Ελλάδας 2 Ετών

5,512

 

Greece 3Y

6,876

 

Ελλάδας 10 Ετών

5,651

 

Ελλάδας 15 Ετών

6,356

 

Ελλάδας 20 Ετών

6,477

 

Greece 25Y

6,229

 

 
 
 

ΟΠΑΠ

Στα του ΟΠΑΠ, ο οποίος μετά από 3 πτωτικές συνεδριάσεις έκλεισε χθες με σημαντικά κέρδη 3,65% στα 9,65 ευρώ (+1,83%), με τη διαγραμματική εικόνα παραμένει θετική και το ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση να είναι μια διάσπαση των αντιστάσεων των 9,65 – 9,75 ευρώ, οι οποίες είχαν δοκιμαστεί προσφάτως. Σημειώνεται ότι επιτυχής διάσπαση αυτών των αντιστάσεων θα μπορούσε να βάλει τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, με επόμενους  στόχους τα επίπεδα των 10,00 – 10,10 ευρώ και σημαντικά υψηλότερα στα 10,90 – 11,10 ευρώ (φυσικά μια τέτοια πορεία εξαρτάται και από τη συνολική πορεία της αγοράς).

Από την άλλη πλευρά και σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, πέραν των 9,40 – 9,50 ευρώ, το μεγάλο ζητούμενο είναι να μείνει η μετοχή υψηλότερα των 9,00 – 9,10 ευρώ, με τις επόμενες στηρίξεις να είναι στα επίπεδα των 8,60 – 8,70 ευρώ.  

 
 
 

ΔΕΗ

Στην ειδησεογραφία από τη ΔΕH τώρα, η εταιρία βάζει μπροστά το σχέδιο διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ύψους 2,2δις ευρώ, με δυνατότητα παράλληλης τιτλοποίησης μέρους τους, προκειμένου να γεμίσει τα άδεια της ταμεία.

Σε προκήρυξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, η ΔΕΗ προσκαλεί διεθνείς οίκους να συμμετάσχουν στην παροχή εξιδεικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της εταιρείας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πελατολογίου της, με έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ενδεικτικός του μεγέθους του project είναι και ο προϋπολογισμός του έργου, ύψους... 12 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ανάδοχος του έργου θα επιλεγεί με βάση την πλέον συμφέρουσα προσφορά.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, στην ουσία, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, το αντικείμενο του συμβούλου θα είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων διαχείρισης των οφειλών και ο καθορισμός συγκεκριμένων δράσεων. Τέτοιες προφανώς είναι οι μαζικότερες αποκοπές με έμφαση σε όσους χρωστούν τα μεγαλύτερα ποσά, το κυνήγι για μεγαλοοφειλέτες και ειδικά όσους χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ - οι οποίοι σε ποσοστό 65% έχουν επανασυνδεθεί παράνομα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκης - και η αλλαγή στις πολιτικές διευκολύνσεων και διακανονισμών, που έχει φτάσει στα όριά της, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο διοικητής της.

Αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις χρεών, η ΔΕΗ επιδιώκει να προεισπράξει ρευστότητα μέσω της μετατροπής ανείσπρακτων οφειλών σε ομόλογα που θα διατεθούν σε επενδυτές σε χαμηλή τιμή και θα αποπληρωθούν με την είσπραξη των απαιτήσεων. Το ερώτημα φυσικά είναι κατά πόσο το σχέδιό της θα βρει ανταπόκριση στη διεθνή αγορά, κάτι που μένει φυσικά να φανεί. Από εκεί και πέρα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου στη Βουλή την πρόθεση της επιχείρησης για πρόσληψη εταιρείας συμβούλων με ειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλών, με στόχο, όπως είχε τότε πει, να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον κατά 10%.

Τα περιθώρια για την επιχείρηση είναι εξαιρετικά στενά και μένει να φανεί κατά πόσο η κυβέρνηση θα της επιτρέψει να προβεί σε πιο επιθετικές αποκοπές ρεύματος προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, μια σημαντική μερίδα των 2 περίπου εκατομμυρίων πελατών που της χρωστούν. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς εξακολουθούν να κινούνται σε αστρονομικά ύψη, αφού τα 2,2 δισ. αναλογούν στο 42% του ετήσιου τζίρου της (5,25 δισ. το 2016) και ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τρίτους ξεπερνούσαν πέρυσι τα 1,8 δισ.

Οσο για τις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων, είναι ένα ακριβό - και αβέβαιο - εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Το πόσο ανάγκη άλλωστε έχει η ΔΕΗ από ρευστότητα φαίνεται και από την αποδοχή προγραμμάτων όπως ο «Προπληρωμένος Λογαριασμός» που ξεκίνησε προ μηνών, προσφέροντας έκπτωση 6% για όσους προπληρώσουν την αξία λογαριασμών ενός έτους.

Σε εργαλεία όπως τα παραπάνω στηρίζεται η ΔΕΗ προκειμένου να αντιστρέψει την εικόνα της ασθμαίνουσας ρευστότητας της εταιρείας που, όπως ανέφερε στην έκθεση της 26ης Απριλίου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς σύμφωνα με «Τα Νέα» υπάρχει «περιορισμένη παραγωγή ρευστότητας από τις λειτουργίες, περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων κίνησης και σημάδια μείωσης της υποστήριξης από τις ελληνικές τράπεζες».

Δείγμα του μεγέθους του εγχειρήματος είναι ο προϋπολογισμός του έργου ύψους 12 εκατ. ευρώ, για τον οποίο ωστόσο, όπως αναφέρει στη διακήρυξη η ΔΕΗ, διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης (option) να αυξομειώσει τον συνολικό προϋπολογισμό σε ποσοστό ως προς την αύξηση 50% και ως προς τη μείωση 30% βάσει των πραγματικών αναγκών της. Δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο υποβολής των φακέλων μέχρι τις 16 Ιουνίου, τούτο σημαίνει ότι μέχρι ο ανάδοχος να ετοιμάσει τις προτάσεις του για τη βελτίωση του τρόπου είσπραξης μέρους των ληξιπρόθεσμων 2,2 δισ. ευρώ θα περάσουν κάποιοι μήνες.

 
 
 

ΕΧΑΕ

Κλείνοντας με την ΕΧΑΕ, όπως είχαμε προειδοποιήσει και λόγω του εξαιρετικά χαμηλού τζίρου, αρκετά άσχημο ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2017 για την ΕΧΑΕ, αν και προσωπικά δε θα αποκλείαμε να είναι ακόμη πιο άσχημο και η εταιρεία να εμφάνιζε μέχρι και οριακές ζημίες. Σε κάθε περίπτωση η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις προσδοκίες. Και εφόσον οι προσδοκίες των επενδυτών παραμείνουν θετικές, η μετοχή της ΕΧΑΕ θα μπορούσε να ακολουθήσει μια ανοδική πορεία, με προσδοκίες την περαιτέρω αύξηση των τζίρων στο Χ.Α. και κατ’ επέκταση της βελτίωσης της κερδοφορίας της εταιρείας.  

Για την ιστορία, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του oμίλου της ΕΧΑΕ μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 0,44 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 έναντι 1,86 εκατ. το πρώτο  τρίμηνο του 2016, μειωμένα κατά 76%.

 Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 5,5 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2017 έναντι 7,7 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένος κατά 28%, ενώ μετά την αφαίρεση του πόρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα υποχώρησαν στα 5,3 εκατ. έναντι 7,35 εκατ., μειωμένα κατά 27%.

Τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου είναι μειωμένα κυρίως λόγω της μείωσης της συναλλακτικής δραστηριότητας στην αγορά αξιών. Συγκεκριμένα, το α' τρίμηνο 2017 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,5 εκ. έναντι 71,7 εκ., παρουσιάζοντας μείωση 42%. Η μέση κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αυξήθηκε κατά 13,5% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο 2016 (44,3 δις έναντι 39,1 δις).

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 31.3.2017 στις 666,06 μονάδες, αυξημένος κατά 15,4% σε σχέση με το κλείσιμο στο τέλος της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (577,12 μονάδες).

Η ρευστότητα της αγοράς μετρούμενη με την κυκλοφοριακή ταχύτητα μειώθηκε στο 23,4% το α' τρίμηνο 2017 από 36,5% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε σε 70,4 εκ. μετοχές έναντι 124,4 εκ. μετοχές.

Στην αγορά παραγώγων, ο μέσος ημερήσιος αριθμός συμβολαίων αυξήθηκε κατά 7% (71,5 χιλ. έναντι 66,8 χιλ.), ενώ τα αντίστοιχα έσοδα διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης μειώθηκαν κατά 28% λόγω της πτώσης των τιμών των υποκείμενων μετοχών και της διαφοροποίησης του μίγματος προϊόντων στην αγορά.

Το μέσο έσοδο ανά συμβόλαιο μειώθηκε κατά 36% και διαμορφώθηκε στα 0,085 ευρώ έναντι 0,133 ευρώ ην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το κόστος λειτουργικών εργασιών και δαπανών του ομίλου σημείωσε μείωση 3,8% σε σχέση με το α' τρίμηνο 2016 (3,69 εκ. έναντι 3,83 εκ.).

Αντίστοιχα, το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών με νέες δραστηριότητες σημείωσε μείωση 3,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (4,02 εκ. έναντι 4,16 εκ.).

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) το α' τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκαν στα 0,62 εκ. έναντι 2,7 εκ. το α' τρίμηνο 2016.

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

23 Μαϊ 2017 00:00: FOURLIS Α.Ε ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΦΡΛΚ) Δημοσιοποίηση Τριμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

23 Μαϊ 2017 00:00: ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. (ΑΡΑΙΓ) Ημερομηνία Καταβολής Μερίσματος,

23 Μαϊ 2017 11:00: ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ (ΔΕΗ) Γενική Συνέλευση, ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 30 ΑΘΗΝΑ 10432

23 Μαϊ 2017 10:00: Ν. ΒΑΡΒΕΡΗΣ-MODA BAGNO Α.Ε. (ΜΟΝΤΑ) Γενική Συνέλευση, Χαλάνδρι Αττικής

23 Μαϊ 2017 17:00: ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. (ΠΛΑΙΣ) Γενική Συνέλευση, Γραφεία της έδρας της Εταιρείας που βρίσκονται στη Μαγούλα Αττικής (Θέση Σκλήρη, Έξοδος με αριθμό 2 της Αττικής Οδού)

 

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Β.Ε.Ε.  

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

19 Μαϊ 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Πρόεδρος κ Διευθ. Σύμβουλος

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

4,50

1.438

6.471

1

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

1.438

6.471

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε.  

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

19 Μαϊ 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Πρόεδρος ΔΣ

Ο Ιδιος

1,05

1.490

1.563,5

1

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

1.490

1.563,5

 

ΤΙΤΑΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

19 Μαϊ 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ ΠΛΑΤΩΝΑΣ

Άλλος Διευθυντής

Ο Ιδιος

10,00

950

9.500

1

Είδος συναλλαγής:  Αγορά, πώληση ή άσκηση δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και δικαιώματα αγοράς και πώλησης και τίτλους επιλογής (warrants)

 

950

9.500

Πλήθος: 1
   

A

19 Μαϊ 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΚΑΡΑΜΗΤΣΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΑΜΗΤΣΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Νομικός Σύμβουλος

Ο Ιδιος

10,00

1.054

10.540

1

Είδος συναλλαγής:  Αγορά, πώληση ή άσκηση δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και δικαιώματα αγοράς και πώλησης και τίτλους επιλογής (warrants)

 

1.054

10.540

Πλήθος: 1
   

A

19 Μαϊ 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΦΩΚΙΩΝ

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Άλλος Διευθυντής

Ο Ιδιος

10,00

2.107

21.070

1

Είδος συναλλαγής:  Αγορά, πώληση ή άσκηση δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και δικαιώματα αγοράς και πώλησης και τίτλους επιλογής (warrants)

 

2.107

21.070

Πλήθος: 1
   

B

19 Μαϊ 2017

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΒΙΔΑΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΒΙΔΑΛΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

Μέλος ΔΣ Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

24,97

8.000

199.785

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

19/05/17

22 Μαϊ 2017 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

16:51:43

2.000.000

0,338

675.000

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

16:43:55

24.858

0,919

22.837,0446

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ

16:32:05

24.000

17,00

408.000

ΟΤΕ Α.Ε.

16:10:52

24.844

10,29

255.644,76

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

15:24:21

27.642

0,918

25.367,0634

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

15:23:09

20.800

2,28

47.355,36

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

12:45:54

200.000

2,15

431.000

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

10:36:49

1.000.000

2,20

2.200.000

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....