Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 24/02/17

 

Οίκοι αξιολόγησης

Ενδιαφέρουσα ημέρα η σημερινή, όχι γιατί έρχεται τριήμερο και θα ξεκουραστούμε, αλλά γιατί σήμερα το απόγευμα προς βράδυ (μετά το κλείσιμο πάντως της συνεδρίασης) αναμένονται οι ανακοινώσεις της Fitch και της Moodys για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια δίνουμε μικρές πιθανότητες να υπάρξουν εκπλήξεις, με το πιθανότερο να είναι ότι οι δύο οίκοι θα τονίσουν την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση, μιλώντας παράλληλα για κάποια βελτίωση στα οικονομικά της χώρας, αλλά και προειδοποιώντας ότι πιθανές καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Συνοψίζοντας, σχεδόν αποκλείουμε αλλαγή της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, με το rating και το outlook να μένουν αμετάβλητα.  

 
 
 

 

Eurobank

Με την αγορά και ειδικά τις τραπεζικές μετοχές να θέλουν να αφομοιώσουν τα τρέχοντα επίπεδα, η παραμονή υψηλότερα των 0,59 – 0,60 ευρώ είναι το ζητούμενο για την Eurobank (κλείσιμο 0,62 ευρώ, +0,49%, χαμηλό ημέρας τα 0,597 ευρώ). Με βάση αυτήν την παραμονή η μετοχή μπορεί εκ νέου να διασπάσει τις ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 0,635 – 0,64 ευρώ και να κινηθεί προς τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 0,66 – 0,67 ευρώ. Διάσπαση και αυτών των αντιστάσεων στέλνει πλέον τη μετοχή στις αντιστάσεις στα 0,725 – 0,73 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.  

Στον αντίποδα, οριστική απώλεια των 0,59 – 0,69 ευρώ θα δημιουργούσε προβληματισμό, με πτώση μέχρι τις επόμενες στηρίξεις στα 0,635 – 0,64 ή και τις ακόμη πιο ισχυρές στηρίξεις των 0,50 – 0,51 ευρώ.

 
 
 

ΕΧΑΕ

Με κέρδη 0,84% στα 4,74 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή της ΕΧΑΕ, με το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα να είναι η παραμονή υψηλότερα των 4,45 – 4,55 ευρώ, στηρίξεις κλειδί για να συνεχίσει να βελτιώνεται η διαγραμματική εικόνα της μετοχής. Με βάση αυτήν την παραμονή, η μετοχή μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιχειρήσει να κινηθεί και πάλι προς τις ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 4,80 – 5,00 ευρώ (η διάσπαση των οποίων οδηγεί τη μετοχή στις αντιστάσεις στα 5,35 – 5,45 ευρώ).   

Στο αρνητικό σενάριο, απώλεια των 4,45 - 4,55 ευρώ θα μπορούσε να στείλει τη μετοχή μέχρι τις στηρίξεις στα 4,20 – 4,25 ευρώ ή και ελαφρώς χαμηλότερα στα επίπεδα των 3,90 – 4,00 ευρώ.

 
 
 

 

Έρευνα

Και θα κλείσουμε με μια ενδιαφέρουσα έρευνα σύμφωνα με την οποία …. πάρτι εκατομμυρίων ευρώ με τις διασώσεις τραπεζών της ΕΕ στις «πλάτες» χωρών έκαναν τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Transnational Institute. Ένα πάρτι που έγινε με τις ευλογίες της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και για το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες ξόδεψαν 747 δισ. ευρώ την περίοδο 2008 – 2015!

Ειδικότερα και σύμφωνα με έρευνα του Transnational Institute (TNI), με έδρα το Άμστερνταμ, οι τέσσερεις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών Pricewaterhouse Coopes, Ernst & Young, Deloitte και KPMG είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Χαμένες είναι οι ίδιες οι χώρες, οι οποίες τους ανέθεσαν την… σωτηρία τους και δη με παρότρυνση της EE: η Ελλάδα είχε ζημιές 29,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνολικού δημοσίου χρέους της, η Ισπανία 45,5 και η Ιρλανδία 46,6 δισ. ευρώ.

Από την έρευνα, με τίτλο «The Bail Out Business» («Η επιχείρηση διάσωσης»), προκύπτει ότι οι τέσσερεις αυτές εταιρείες αποτελούν ένα ολιγοπώλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των οποίων το μερίδιο ανέρχεται στο 60% της αγοράς. Σε χώρες, μάλιστα, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, όπως λ.χ. η Ισπανία και η Ιταλία, το μερίδιό τους ανέρχεται σε 80%.

Οι ορκωτοί ελεγκτές, κάτω από τα μάτια των οποίων κατέρρεαν οι τράπεζες, κέρδισαν τα περασμένα χρόνια εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ από τα Stress tests και τις υπηρεσίες παροχής συμβουλών στις χώρες μέλη της ΕΕ, για το πώς να σώσουν τις τράπεζές τους. Οι ευρωπαϊκές χώρες ξόδεψαν για τον σκοπό αυτό «με τη συγκατάθεση και την παρότρυνση των ευρωπαϊκών θεσμών 747 δισ. ευρώ» μεταξύ 2008 και 2015, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα. Σε αυτό το ποσόν πρέπει να προστεθούν και σχεδόν 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ για εγγυήσεις, όπως υπολόγισε η κριτικά ιστάμενη προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεξαμενή σκέψης του Άμστερνταμ. Διευκρινίζεται, δε, πως νέες σωτηρίες, όπως αυτή της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi δεν έχουν ακόμα συνυπολογισθεί...

Από το σύνολο των παραπάνω ποσών, τα 213 δισ. ευρώ έχουν οριστικά χαθεί, γράφουν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίο αξιολόγησαν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο σύνολο του ΑΕΠ της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου ή τις ετήσιες δαπάνες για την υγεία της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Ελλάδας και της Πολωνίας μαζί. Το Ινστιτούτο ΤΝΙ επισημαίνει περαιτέρω και το γεγονός ότι οι σωτηρίες των τραπεζών χρηματοδοτήθηκαν κυρίως μέσω νέων κρατικών χρεών, για τα οποία καταβάλλονται ετησίως και τόκοι.

Μεγαλύτερες είναι οι ζημιές για την Ιρλανδία, οι οποίες ανέρχονται σε 46,6 δισ. ευρώ και αποτελούν σχεδόν το 1/4 του δημοσίου χρέους της. Στη χώρα αυτή το κόστος εκτοξεύτηκε κυριολεκτικά λόγω της εξαγοράς τραπεζών. Λίγο πιο πίσω βρίσκεται η Ισπανία με ζημιές 45,5 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα είχε ζημιές... μόλις 29,8 δισ. ευρώ, ποσόν το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού δημοσίου χρέους της...

Εκεί, όμως, όπου υπάρχουν χαμένοι υπάρχουν και οι κερδισμένοι. Ο Sol Trumbo Vila και ο Matthijs Peters, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα τονίζουν ότι οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των διασώσεων των τραπεζών. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι εταιρείες αυτές έκαναν και από πριν καλές δουλειές με τις τράπεζες, αλλά σπάνια διαπίστωναν τα προβλήματα κατά τους λογιστικούς ελέγχους.

Η μια εξ αυτών, η Deloitte, για παράδειγμα, επιβεβαίωσε στην περίπτωση του -μετέπειτα κρατικοποιηθέντος- ισπανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Bankia, κέρδη ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2011. Αργότερα, διαπιστώθηκε μια τρύπα σχεδόν 24 δισ. ευρώ! Αντί της Deloitte τώρα τον έλεγχο στην τράπεζα τον διενεργεί η Ernst & Young, δηλαδή η εταιρεία η οποία ήλεγξε την Anglo Irish Bank, της οποίας η κατάρρευση οδήγησε την Ιρλανδία στην ομπρέλα σωτηρίας / στον μηχανισμό διάσωσης.

Οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών μαζί με άλλες μικρότερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών επεξεργάστηκαν επιπλέον και τα κρατικά πακέτα σωτηρίας των χωρών που βρίσκονται σε κρίση και παρά τα λάθη τους «διατήρησαν τον κυρίαρχο ρόλο τους την αγορά», υπογραμμίζει η έρευνα του (TNI).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Transnational Institute (TNI), Neues Deutschland

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

24 Φεβ 2017 12:00: ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΛΛ) Γενική Συνέλευση, Αθήνα,Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, Ε.Βενιζέλου 21, 2ος όροφος

24 Φεβ 2017 11:00: TRASTOR Α.Ε.Ε. ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΤΡΑΣΤΟΡ) Γενική Συνέλευση, Αθήνα, ξενοδοχείο Electra Palace Athens

 

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

23 Φεβ 2017 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

FOLLI-FOLLIE Α.Ε.Β.Τ.Ε.

11:55:12

78.076

18,52

1.445.967,52

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

22/02/17

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ  

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

22 Φεβ 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

4,73

1.120

5.301,67

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....