Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

-

 

 
 

00:01 - 27/11/17

 

Τράπεζες

 

Ξεκινώντας με τις τράπεζες, οι οποίες ταλαιπωρούνται τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας προβλήματα σε ολόκληρη την αγορά και στην τελευταία ειδησεογραφία με ενδιαφέρον θα αναμένεται η σημερινή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές για το καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών. Να μην παραβλέπουμε ότι την ουσιαστική λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2018, με τη διενέργεια ικανοποιητικού όγκου πλειστηριασμών μέσω του νέου συστήματος κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι θεσμοί. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει επίπτωση στο stress test.

 

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι τον προσεχή Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα διενεργούν τουλάχιστον 600 με 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ανά μήνα, διασφαλίζοντας ότι η αγορά θα έχει υπόσταση. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι μόνον η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάτι που μέχρι τώρα μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα, αλλά κυρίως το να πραγματοποιούνται ικανοποιητικές συναλλαγές, διαφορετικά το εργαλείο θα είναι άνευ ουσιαστικού νοήματος.

Προσωπικά πάντα ως GFF θα το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία. Ότι κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα αυτού του μέτρου. Σίγουρα πρέπει να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Ωστόσο κρατάμε επιφυλάξεις κατά πόσο θα υπάρχει βάθος στην αγορά και γενικά κατά πόσο θα αποδώσουν στην ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Επίσης να μην παραβλέπουμε και τον κίνδυνο να υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και ένας νέος κύκλος πτώσης των τιμών, μια πτώση των τιμών η οποία από την πίσω πόρτα θα μπορούσε να προκαλέσει νέα προβλήματα στις τράπεζες.

Κάπως έτσι λοιπόν θα λέγαμε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες μέσα στο 2018 οι τράπεζες να χρειαστούν νέες ΑΜΚ και ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι τραπεζικές μετοχές μέσα σε μόλις 3 μήνες έχουνε χάσει σχεδόν 50% από τα υψηλά στα μέσα Ιουλίου.  

 
 
 

 

Οι 5 μετοχές…

Για όποιον δεν έχει διαβάσει το σχετικό σχόλιο το οποίο υπήρχε στο GFF μέσα στο «ΣΚ», ας ρίξουμε μια ματιά στο τι έκανε την Παρασκευή οι 5 μετοχές που εμπλέκονται στην αλλαγή του FTSE 25. Θυμίζουμε ότι όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, στα πλαίσια της προκαθορισμένης αναθεώρησης των δεικτών, αλλαγές θα υπάρξουν στο σημαντικό δείκτη FTSE 25. Ειδικότερα και με εφαρμογή από τις 18/12, από το δείκτη θα αφαιρεθούν οι μετοχές του Ελλάκτωρα, της Τράπεζας Αττικής και της Fourlis. Και θέση των 3 αυτών εταιρειών θα μπει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ και της Τέρνα Ενεργειακής.

Παρακάτω λοιπόν παρουσιάζεται η μεταβολή των 5 αυτών μετοχών την Παρασκευή:

Μετοχή

Κλείσιμο

Δ%

ΕΥΔΑΠ

6,03 ευρώ

+4,33%

Τέρνα Ενεργειακή

4,27 ευρώ

+2,40%

Ελλάκτωρ

1,48 ευρώ

-3,27%

Fourlis

5,34 ευρώ

-2,20%

Attica Bank

0,046 ευρώ

Αμετάβλητη

 
 
 

 

ΕΥΔΑΠ

Με φόντο και την επερχόμενη είσοδο στον FTSE 25, με καλά κέρδη 4,33% έκλεισε την Παρασκευή η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στα 6,03 ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει την ημέρα με gap, το οποίο θα θέλαμε να δούμε πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες (αν δηλαδή είναι η απαρχή ανόδου ή όχι). Από άποψης τεχνικής ανάλυσης το στοίχημα είναι να διασπάσει η μετοχή τις ισχυρές αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 6,00 – 6,10 ευρώ. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας, με επόμενο στόχο σε αυτό το σενάριο τη διάσπαση των αντιστάσεων στα 6,30 – 6,40 ευρώ. Μια τέτοια διάσπαση θα ήταν ένα πραγματικά μεγάλο βήμα για τη βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα 6,80 – 6,90 ευρώ.

 
 
 

 

Lamda Development

Το 4 στα 4 έκανε την Παρασκευή η μετοχή της Lamda Development κλείνοντας στα 5,58 ευρώ. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι νεοτέρας αυτή η άνοδος κρίνεται απλά και μόνο ως αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά και τίποτα περισσότερο. Για να μιλήσουμε για ουσιαστική βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας μετά την πρόσφατη πτώση, αυτό που απαιτείται είναι μια περαιτέρω άνοδος και μια πρώτη επιστροφή και σταθεροποίηση υψηλότερα των 5,75 – 5,85 ευρώ (πολύ σημαντικές αντιστάσεις). Με βάση μια τέτοια κίνηση θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ουσιαστική βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας. Επόμενος στόχος σε αυτό το θετικό σενάριο, οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 6,00 – 6,10 και 6,45 – 6,55 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά και στο σενάριο της αποτυχημένης επιστροφής υψηλότερα των 5,75 – 5,85 ευρώ, το πλέον σημαντικό είναι η μετοχή να μη χάσει τα επίπεδα των 5,10 – 5,20 ευρώ. Απώλεια τους, θα ήταν μια αρκετά αρνητική εξέλιξη, αφού θα μπορούσε να στείλει τη μετοχή ακόμη και μέχρι τα επίπεδα των 4,55 – 4,65 ευρώ.   

 
 
 

 

ΟΛΘ

Σε μια από τις μετοχές για τις οποίες έχουμε θετική άποψη και την έχουμε γράψει σε επιμέρους σχόλια κατά τους τελευταίους μήνες, στις 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπως γνωστοποίησε ο συντονιστής και εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του προτιμητέου επενδυτή, δηλαδή της κοινοπραξίας DIEP GmbH-Terminal Link SAS-Belterra Ltd, Σωτήρης Θεοφάνης. Και σίγουρα αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τη μετοχή.

Στα της τεχνικής ανάλυσης του ΟΛΘ, με βάση την παραμονή υψηλότερα των 22,80 – 22,90 ευρώ, η εικόνα παραμένει σε γενικές γραμμές θετική, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 23,90 – 24,00 ευρώ. Διάσπαση και αυτών των αντιστάσεων θα μπορούσε με ευκολία να οδηγήσει τη μετοχή στις επόμενες αντιστάσεις στα 26,00 – 26,10 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

 
 
 

 

Forthnet

 

Και σε μια είδηση που αφορά την πολύπαθη Forthnet, σήμερα αναμένεται η Nomura να καλέσει τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές για την εταιρεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κίνηση «ξάφνιασε» τους ενδιαφερομένους καθώς η εταιρεία σύμβουλος των πιστωτριών τραπεζών ζήτησε η υποβολή προσφορών να γίνει με τα υφιστάμενα δημοσιοποιημένα στοιχεία της επιχείρησης. Όπως λένε οι εμπλεκόμενοι και τραπεζικά στελέχη, η παραπάνω κίνηση δείχνει τη πρόθεση των τραπεζών να κλείσουν το ζήτημα που ονομάζεται Forthnet.

 

Επαναλαμβάνουμε σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι πιστώτριες τράπεζες Εθνική, Alpha και Αττικής, με «μπροστάρη» την Πειραιώς, επιδιώκουν να κλείσουν το θέμα, ει δυνατόν μέχρι την αλλαγή του έτους. Κάτι τέτοιο ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Πηγές κοντά στη διαδικασία κάνουν λόγο για ενεργό ανάμειξη στη διαδικασία των Vodafone και Wind, που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, αλλά και της επενδυτικής εταιρείας Apollo Global Management, έχοντας κυρίως distress χαρακτηριστικά.

 

Επίσης, τις εξελίξεις παρακολουθεί και η κινεζική PCCW, η οποία καιροφυλακτεί για κάποια ευκαιρία στην ελληνική αγορά, με δεδομένο ότι έχει συμφέροντα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Η τελευταία δεν θα έβλεπε με κακό μάτι μια ευρύτερη επενδυτική κίνηση, πέραν όμως εκείνων που προδιαγράφει η πώληση των Cyta Hellas και Forthnet. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι στο αίτημά της προς τους ενδιαφερομένους, η Nomura δεν περιγράφει με λεπτομέρεια το είδος της συναλλαγής που επιθυμούν οι πελάτες της. Παράγοντες κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι δεν προσδιορίζεται αν πωλείται το 32,7% των μετοχών ή/και τα δάνεια της επιχείρησης.

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

27 Νοε 2017 00:00: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΕΧΑΕ)Δημοσιοποίηση Εννιαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

24 Νοε 2017 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.

16:49:20

21.764

0,990

21.550,7128

ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.

16:48:43

5.146

0,995

5.121,2992

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

16:33:53

73.398

9,15

671.958,69

JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

10:31:13

18.445

13,81

254.725,45

 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

23/11/17

JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ  [ ΜΠΕΛΑ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

23 Νοε 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αντιπρόεδρος ΔΣ

Ο Ιδιος

13,59

2.300

31.251,7

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.  [ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

23 Νοε 2017

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΓΙΟΚΑΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΙΟΚΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μέλος ΔΣ Εκτελεστικό

Ο Ιδιος

1,51

3.750

5.662,5

ΤΙΤΑΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ  [ ΤΙΤΠ ΤΙΤΚ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

23 Νοε 2017

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Μέλος ΔΣ Εκτελεστικό

Ο Ιδιος

20,44

4.000

81.767,32

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....