Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 30/01/17

 

Οι 530 – 535 μονάδες και οι 590 – 600 μονάδες..

Με το μεγάλο ζητούμενο να είναι θετικές ειδήσεις από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, θετικές ειδήσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα τα οποία τείνουν να επιδεινωθούν επικίνδυνα, τα βλέμματα στρέφοντα στις ισχυρές στηρίξεις στις 630 – 635 μονάδες, οριακά υψηλότερα των οποίων έκλεισε η αγορά την Παρασκευή (636,54 μονάδες, -3,64%). Απώλεια και αυτών των στηρίξεων, το πιθανότερο είναι ότι θα στείλει την αγορά προς τις καθοριστικές στηρίξεις (για τη μέσο – μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς) στις 590 – 600 μονάδες. Και όπως άπειρες φορές έχουμε επισημάνει, αυτά τα επίπεδα σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν. Πάντως με δεδομένη την επιβάρυνση της ειδησεογραφίας, το σενάριο μιας πτώσης μέχρι τις τελευταίες αυτές στηρίξεις (590 – 600 μονάδες) φαντάζει εξαιρετικά πιθανό.

 
 
 

Τραπεζικός Δείκτης

Με μεγάλες απώλειες 7,38% στις 796,91 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης την Παρασκευή, με την κατάσταση να είναι εξόχως ανησυχητική δεδομένου ότι μετά την τελευταία μεγάλη πτώση ο δείκτης βρίσκεται στα όρια των εξαιρετικά ισχυρών στηρίξεων στις 790 - 795 μονάδες,  απώλεια των οποίων μπορεί να οδηγήσει το δείκτη σε ένα νέο sell off, μέχρι τουλάχιστον τις στηρίξεις στις 720 – 725 μονάδες.

 
 
 

Ελλάκτωρ

Σχέση με τα όσα έχουν γραφθεί στο GFF τους τελευταίους μήνες για την υπόθεση του επενδυτή Τσιβέλη, η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για τις μετοχικές ανακατατάξεις που έρχονται στην «Ελλάκτωρ».  Όπως έγραφε η Deal News το Σαββατοκύριακο, αφορούν το 10% της εταιρίας που ναι μεν βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ιδιώτη μεγαλοεπενδυτή Γιάννη Τζιβέλη, αλλά είναι ενεχυριασμένο πρόκειται να ρευστοποιηθεί από την Alpha Bank, λόγω «κόκκινων» οφειλών. Η τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με δυνητικά ενδιαφερόμενους, για να αποκτήσουν το μεγάλο «πακέτο» της «Ελλάκτωρ». Η αγοραία αξία του οποίου είναι τώρα στα επίπεδα των 21 εκατ. ευρώ. Αν και ακόμη παραμένει ανοικτό το ερώτημα για το «πού θα πάει το 10% των μετοχών», οι πληροφορίες λένε ότι η... ευρύτερη πλευρά Μπόμπολα είναι εκείνη που έχει το προβάδισμα. Με πιθανότερο παραλήπτη του «πακέτου» τον αντιπρόεδρο της εταιρίας, Δημήτρη Κούτρα που είναι επί σειρά ετών, από τους πιο άμεσους και συνάμα τους έμπιστους συνεργάτες της οικογένειας Μπόμπολα. Καθοριστικός, βέβαια παράγοντας, είναι αυτός της τιμής, καθώς η τράπεζα θέλει να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα. Ακόμη κι αν χρειαστεί να περιμένει να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της Ελλάκτωρ. Από ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δρομολογούμενες εξελίξεις, αναφέρεται ότι είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο, ένα μικρό κομμάτι από το συνολικό «πακέτο» που θα βγει «στο σφυρί» να καταλήξει σε θεσμικά χαρτοφυλάκια. Mε βάση, πάντως, τους υφιστάμενους συσχετισμούς μετοχικών δυνάμεων στην Eλλάκτωρ, ο Λεωνίδας Mπόμπολας κατέχει το 15%, οι αδελφοί Σάκης και Δημήτρης Kαλλιτσάντσης ελέγχουν το 10%, ενώ ποσοστό μικρότερο του 10% κατέχει ο Δημήτρης Kούτρας. O ηλικίας 71 ετών Γιάννης Tζιβέλης, μπήκε στην Eλλάκτωρ πριν από 10 χρόνια, είναι μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας, ενώ το μέσο κόστος κτήσης των μετοχών, εκτιμάται ότι είναι υπερδιπλάσιο από την τρέχουσα τιμή (1,18 ευρώ). H εκποίηση των μετοχών από την Alpha Bank, θα είναι η τρίτη πράξη του δράματος για εκείνον, καθώς έχουν ήδη εκποιηθεί από την τράπεζα οι ενεχυριασμένες μετοχές του Tζιβέλη, στον Tιτάνα και τον Φουρλή. Tο (αθετημένο) μεγάλο δάνειο που πήρε από την τράπεζα για το real estate (αποκτώντας το εμβληματικό ακίνητο στη Διονυσίου Aρεοπαγίτου) έμελλε να γίνει αιτία και αφορμή για το «κραχ» του μεγαλοεπενδυτή.

 
 
 

ΔΕΗ

Η αναφορά πως η ΔΕΗ θα κρατήσει τα χρηματικά διαθέσιμα του ΑΔΜΗΕ μετά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του είναι ανακριβής, διευκρινίζει η Επιχείρηση σε ανακοίνωση της σχολιάζοντας δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου.

Η Επιχείρηση σημειώνει ταυτόχρονα ότι, εκτός των ποσών που θα λάβει η ΔΕΗ για την πώληση του 24% στην State Grid και του 25% στο Ελληνικό Δημόσιο (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), σε εκπλήρωση σχετικής επιταγής του Ν.4389/2016 η ΔΕΗ θα λάβει επιπλέον το ποσό των 92,9 εκατ. ευρώ, ως προϊόν σχετικής πράξης αύξησης και μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.  Επίσης, σύμφωνα με τηνΔΕΗ στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχουν ανακρίβειες ως προς τη δομή της συναλλαγής του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ και την τελική μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, παραπέμπει στη σελίδα 14 της παρουσίασης των βασικών οικονομικών και λειτουργικών μεγεθών για το εννεάμηνο του 2016 (σελιδα 14).

Τέλος, η σχετική με τις αποκαλούμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ αναφορά πως "στην τελευταία δημοπρασία η ΔΕΗ πούλησε 36 ευρώ την κιλοβατώρα, ενώ η ίδια εκτιμά ότι το κόστος της είναι 40 ευρώ" δεν είναι ορθή. Η ΔΕΗ πούλησε σε μέση τιμή 37,39 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι κατά πολύ υψηλότερο.

 
 
 


Ενδιαφέρουσα είδηση

Σχέδιο για την έκδοση κοινού ευρωζωνικού χρέους ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Και αυτή ήταν ομολογουμένως από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις των τελευταίων μηνών.

 

Οι σχεδιαζόμενοι τίτλοι θα είναι μία δέσμη ομολόγων από διάφορα κράτη της ευρωζώνης και θα αποκαλούνται «Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα». Στόχος των ΕΑΟ θα είναι να μειώσουν το κόστος δανεισμού και τον κίνδυνο πτώχευσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

 

Δεν είναι γνωστό τι θέση θα μπορούσαν να έχουν τα ελληνικά ομόλογα στο εν λόγω σχέδιο.

Το σχέδιο όμως έχει προκαλέσει έντονες ενστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία ήταν πάντοτε αντίθετη στο ενδεχόμενο έκδοσης ενιαίου χρέους – καθώς το γερμανικό Δημόσιο θα κληθεί να μοιραστεί τις ευθύνες του δανεισμού με τις αδύναμες οικονομίες του Νότου.

 

Σύμφωνα με την «Handelsblatt», το συμβουλευτικό συμβούλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως το σχέδιο των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης ισοδυναμεί με «ευρω-ομόλογα από την πίσω πόρτα».

Η Κομισιόν ωστόσο, έχοντας τη στήριξη της Ευρωτράπεζας, φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει, και αναμένεται να εκδώσει σχετική έκθεση τον Μάρτιο.

 
 
 

Αμερικανική Οικονομία 

Να σας πούμε ότι δε μας προβληματίζει η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη μετά την εκλογή Trump θα σας πούμε ψέματα (πιστεύουμε ότι μάλλον θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες).

Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι η σημαντική επιβράδυνση που ξεπερνά τις προβλέψεις κατέγραψε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 η αμερικανική οικονομία. Όπως ανακοινώθηκε και παρά τις προβλέψεις για 2,2%, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε το τελευταίο τέταρτο του έτους κατά 1,9% σε ετήσια βάση έναντι του 3,5% που προέκυπτε από τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου.  Η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας ανεκόπη μετά το πρώτο μισό του έτους λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και της μείωσης των εξαγωγών. Τα επιχειρηματικά κέρδη επηρεάστηκαν αρνητικά και η συνολική ανάπτυξη έπεσε στο 1,6% που πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2011. Οι αναλυτές, πάντως, βλέπουν θετικές προοπτικές, καθώς η ανεργία κινείται σε ιστορικά χαμηλά και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,5%. Παράλληλα, στον αναπτυξιακό ρυθμό αναμένεται να συμβάλουν και οι εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για φορολογικές μειώσεις και περιορισμό των ρυθμιστικών κανονισμών.

 
 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένα γεγονότα για σήμερα

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

27 Ιαν 2017 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ

17:17:34

35.000

13,20

462.000

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

12:03:25

65.675

8,68

569.730,625

ΟΤΕ Α.Ε.

11:31:26

100.000

8,85

885.000

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

26/01/17

KLEEMANN HELLAS A.B.E.E.  

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

26 Ιαν 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διευθ. Σύμβουλος

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

2,02

4.596

9.283,92

1

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

4.596

9.283,92

 

M.L.S. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.  

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

26 Ιαν 2017

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πρόεδρος κ Διευθ. Σύμβουλος

Ο Ιδιος

4,08

62.000

252.960

1

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

62.000

252.960

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ  

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

26 Ιαν 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

4,78

1.100

5.256

1

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

1.100

5.256

Πλήθος: 1
   

B

26 Ιαν 2017

Π

Παράγωγο

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

479,64

11

5.276

1

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

11

5.276

 

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.  

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 2
   

B

26 Ιαν 2017

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

0,68

328.455

223.064,80

1

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

258.453

175.378,43

2

Είδος συναλλαγής:  Aπόκτηση, διάθεση, ανοικτή πώληση, εγγραφή ή ανταλλαγή

 

70.002

47.686,37

Πλήθος: 1
   

B

26 Ιαν 2017

Π

Παράγωγο

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

67,91

519

35.247,7

1

Είδος συναλλαγής:  Συναλλαγές σε παράγωγα ή συνδεόμενα με αυτά, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών που διευθετούνται σε μετρητά.

 

519

35.247,7

Πλήθος: 2
   

B

26 Ιαν 2017

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΑΡΧΟΝΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

0,68

272.781

185.783,07

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....