Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Είμαστε οριακά στο να χαθεί το όποιο θετικό momentum είχε «χτιστεί» στην οικονομία…

00:01 - 22/02/17

 

Όπως αρκετές φορές έχουμε γράψει, η κατάσταση της οικονομίας (σε αριθμούς πάντα) δεν είναι τόσο τραγική όσο πιστεύουμε. Και θεωρούμε ότι τα στοιχεία του 2016 μας επιβεβαίωσαν. Και μάλιστα με ταχύτητα στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και έξυπνους χειρισμούς, υπάρχουν ελπίδες ότι η οικονομία θα μπορούσε να τα πάει ακόμη καλύτερα …..

Μέχρι εδώ όλα καλά!!!!!

Επειδή όμως ούτε έξυπνοι χειρισμοί γίνονται και φυσικά ούτε ταχύτητα  στις διαπραγματεύσεις υπάρχει, τα πράγματα γύρω από τη χώρα «σκοτεινιάζουν» όλο και πιο πολύ. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία από την πορεία της ελληνικής οικονομίας μας προβληματίζουν όλο και περισσότερο.

Αποκορύφωμα ήταν τα χθεσινά στοιχεία από την αγορά εργασίας. Ειδικότερα μείωση της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά σχεδόν 30.000 θέσεις κατέγραψαν τα στοιχεία της Εργάνης για τον Ιανουάριο του 2017, η χειρότερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα!!!!! Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.501, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.318. Από τις 156.318 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.609 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.709 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Και δυστυχώς αυτά τα στοιχεία δεν είναι τα μοναδικά που μας προβληματίζουν. Για παράδειγμα, μπορεί στο σύνολο του 2016 η πορεία του ΑΕΠ να ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων, όμως τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, με την επιστροφή της αρνητικής επίδοσης μετά από 2 θετικά τρίμηνα, είναι ένας ακόμη αριθμός που μας προβλημάτισε.

Παράλληλα κανείς δε μπορεί να παραβλέπει την φανερή αδυναμία (όλους αυτούς τους μήνες) μιας ουσιαστικής αύξησης των καταθέσεων (ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες τα πράγματα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά), ενώ για μια σειρά λόγων στάσιμη και εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων (επίσης υπάρχει επιδείνωση κατά τους τελευταίους μήνες). Και χωρίς ρύθμιση των κόκκινων δανείων, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάπου στο 2018 (όχι άμεσα πάντως) θα υπάρχει νέος κύκλος αβεβαιότητας για τις ελληνικές τράπεζες, με ότι αυτό σημαίνει για το χρηματιστήριο και την οικονομία.  

Δε λέμε ξαφνικά ότι τα πράγματα έγιναν εφιαλτικά …. Δε μας αρέσει να κινδυνολογούμε. Εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε εκφράσει τη συγκρατημένη μας αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, ακόμη και με κυβέρνηση το Σύριζα. Τα πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα … Η χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες και στη λογική του ελατηρίου, ότι δεν υπήρχε η αβεβαιότητα στις σχέσεις με τους δανειστές (για περίπου 8-10 μήνες), αλλά και με τη βοήθεια ενός μέρους των χρημάτων που είχαν βγει από το τραπεζικό σύστημα την εποχή των capital controls και τα οποία στήριξαν την κατανάλωση και την πληρωμή φόρων … τα πήγε μια χαρά ….. Αλλά για να συνεχιστεί αυτή η κάπως καλή πορεία σίγουρα χρειάζονται καλύτερα πράγματα από την κυβέρνηση.

Αλλά αυτό δε γίνεται. Η χώρα παραμένει βαλτωμένη, ασχολούμαστε με τους διορισμούς στο δημόσιο και τον κ. Καρανίκα (με το συμβολισμό που έχει η τοποθέτηση του σε μια τέτοια θέση). Κανείς ξένος επενδυτής δεν μας εμπιστεύεται και η ελληνική οικονομία αρχίζει να σέρνεται, με σταδιακή απώλεια του όποιου θετικού momentum είχε αρχίσει να στήνεται …

Επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος …. Αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει μυαλά, αν και ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα συμβεί αυτό.

Διαφορετικά το ένα θα φέρει το άλλο … Και προτού καταλάβουμε τι έχει συμβεί, οι στόχοι δεν θα πιάνονται, η συμφωνία με τους δανειστές δε θα κλείνει (ή θα κλείσει την τελευταία στιγμή), η αβεβαιότητα θα χτυπάει κόκκινο και στην καλύτερη περίπτωση η χώρα, πιθανόν το φθινόπωρο, θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με κίνδυνο να μιλήσουμε ακόμη και για αναβίωση των καταστροφικών σεναρίων ……

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....