Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 01/02/18

 

Υπάρχει βάση για την γαλλική πρόταση

Ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ και με δεδομένο πως το χρέος θα είναι το σημαντικότερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει κατά το 2018, θα αναφερθούμε στις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το περιβόητο γαλλικό σχέδιο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα επιβεβαιώνονται, και με μεγάλη σημασία να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων, φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να προχωρήσει το γαλλικό σχέδιο. Θυμίζουμε πως αυτό προβλέπει τη σύνδεση των αποπληρωμών των υποχρεώσεων του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα στο σενάριο που η Ελλάδα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 2% του ΑΕΠ που προβλέπουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα μετά το 2021 τότε η Ελλάδα θα μπορεί να προεξοφλεί μέρος του χρέους με σταθερά όμως ότι οι πληρωμές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Παράλληλα, σε περίπτωση που οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αισθητά χαμηλότεροι (κάτι για το οποίο φωνάζει το ΔΝΤ) με αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 1% (ή και λιγότερο), οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν σειρά δράσεων, με κύρια την αναβολή πληρωμών τοκοχρεολυσίων για το μέλλον διατηρώντας το πλαφόν των πληρωμών για υποχρεώσεις του χρέους δεν υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.

Και όπως και αν το δει κανείς και εφόσον φυσικά το γαλλικό σχέδιο προχωρούσε, αυτό θα ήταν μια αρκετά θετική εξέλιξη, με επίτευξη ανάμεσα σε άλλα και συμφωνίας μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ. 

 
 
 

Αυτό λέει κανείς βλέποντας τις παραδοχές των stress tests

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είδαμε χθες τις παραδοχές για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών και προσωπικά θα κάνουμε δύο σχόλια.

Πρώτον ότι με βάση αυτές τις παραδοχές οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν και ο όποιος λογαριασμός θα είναι απολύτως διαχειρίσιμος. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουμε εμείς, αλλά μάλλον και αρκετοί αναλυτές.

Δεύτερον και κυρίως για αυτό γράφουμε το σχόλιο …… Αν κανείς δει τις παραδοχές (ακόμη και αυτές του δυσμενούς σεναρίου - σε σχέση ειδικά με τα προηγούμενα stress tests), καταλήγει στο συμπέρασμα πως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες τα πράγματα στη χώρα κατά τα επόμενα χρόνια να πάνε καλύτερα, τουλάχιστον στη γνωστή λογική αυτού που γράφουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι έχουμε δει τα χειρότερα. Και το λέμε αυτό γιατί ακόμη και στο δυσμενές σενάριο οι παραδοχές δεν είναι τόσο παράλογες. Μάλιστα ακόμη και σε αυτό το σενάριο, προβλέπεται ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ το 2020.  Και όλα δείχνουν το ότι η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα έχει δει τα χειρότερα, το πιστεύουν πλέον και αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι.

Για την ιστορία: 

Για το ΑΕΠ, το δυσμενές σενάριο προβλέπει συρρίκνωση 1,3% φέτος και 2,1% το 2019 προτού αναπτυχθεί κατά 0,2% το 2020. Το βασικό σενάριο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, 2,5% και 2,4% το 2018, 2019 και 2020 αντίστοιχα.

Οι τιμές των αστικών ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 0,5% το 2018 και να αυξηθούν κατά 0,5% το 2019 και 1% το 2020 στο βασικό σενάριο. Στο δυσμενές προβλέπεται βουτιά 7,3% για το 2018, 6,7% για το 2019 και 3,6% για το 2020.

Η ανεργία θα υποχωρήσει στο 19,9% αυτό το έτος και θα συνεχίσει να υποχωρεί στο 18,3% το 2019 και 16,6% το 2020 στο βασικό σενάριο, ενώ στο δυσμενές σενάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20,6% το 2018 για να υποχωρήσει στο 20% το 2019 και 19,1% το 2020.

Για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων το βασικό σενάριο προβλέπει ετήσια αύξηση 0,3% κάθε έτος, ενώ το δυσμενές προβλέπει βουτιά 9,2% το 2018, 6,1% το 2019 και 2,2% το 2020.

Για τον πληθωρισμό, το βασικό σενάριο προβλέπει να διαμορφωθεί στο 0,9% αυτό το έτος, 1% και 1,1% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, με το δυσμενές σενάριο να κάνει λόγο για μηδενικό πληθωρισμό το 2018, -1,1% το 2019 και -1,8% το 2020.

 
 
 

 

 

Σκόπια

Θα επανέλθουμε και σήμερα στο ζήτημα των Σκοπίων και θα επαναλάβουμε ότι όποιο και αν είναι το όνομα που στο τέλος θα επιλεγεί,  τελικά αυτό που θα μείνει είναι το Μακεδονία. Και για αυτό η χώρα μας δε μπορεί πια να κάνει τίποτα, κυρίως λόγω των λαθών που έγιναν αρκετά χρόνια πίσω (για να είμαστε ειλικρινείς και να τα λέμε όλα). Και μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Για παράδειγμα αν επιλεγεί το GornaMakedonija το οποίο κατά την άποψη μας δεν είναι κακή λύση, οι κάτοικοι των Σκοπίων πως πιστεύεται πως θα ονομάζονται.  GornaMakedonites ... Φυσικά και όχι. Απλά θα λένε ότι είναι Makedones. Και ότι η χώρα τους είναι η Makedonia. Ότι δηλαδή γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια (νωρίτερα και τα γνωστά γεγονότα πριν από περίπου 27 χρόνια).

Ωστόσο επαναλαμβάνουμε ότι τουλάχιστον επίσημα το γεγονός ότι το Σκόπια θα ονομάζονται GornaMakedonija δεν είναι και το χειρότερο σενάριο για τη χώρα μας.   

 
 
 

Ιστορική δήλωση

Και πιστεύουμε πως χθες είχαμε μια από τις πλέον ιστορικές δηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων. Αν και θα πιστέψετε ότι αστειευόμαστε, ειλικρινά το εννοούμε. Ποιός έκανε αυτή τη δήλωση; Ο Τ. Βίζερ του Euroworking Group. Τι είπε; Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αγκάλιασε τα μνημόνια, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σχόλια δικά σας..

 
 
 
 

Μεγάλη αστρονομική ανακάλυψη από τον Δημήτρη Μάρδα

Λίγο η ήσυχη βραδιά, λίγο τα φώτα της πόλης, λίγο το ολόγιομο φεγγάρι και ο ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, βρέθηκε σε μια χαλαρή, ρομαντική, διάθεση και θέλησε να τη μοιραστεί με τους φίλους του στο Facebook. 

Ο βουλευτής ανήρτησε μια φωτογραφία από την πλατεία Συντάγματος, στην οποία το φεγγάρι φαίνεται να λάμπει πάνω από τη Βουλή, συνοδεύοντας τη με το σχόλιο «Φέτος δεν μας έλειψε η πανσέληνος ακόμη και τον χειμώνα».

Όπως γράφουν τα Παραπολιτικά, για κακή του τύχη όμως δεν βρήκε τους αναγνώστες του στην ίδια διάθεση και η ανάρτηση του γέμισε σχόλια τρολ και...κακοπροαίρετων ανθρώπων που θεώρησαν πως ο βουλευτής ισχυρίζεται ότι παλιότερα δεν είχαμε πανσέληνο το χειμώνα. Στα σχόλια μπορείτε να δείτε από αθώα (ή οχι και τόσο αθώα) αστεία ως καταγγελίες και εκνευρισμό. Ξεχωρίζει βέβαια ανάμεσα σε όλα σχόλιο ενός κυρίου που πόσταρε μια αγγελία πώλησης αυτοκινήτου που κινείται οριακά ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το σουρεαλιστικό. 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....