Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 01/06/17

Η απάτη … με το μετά τις γερμανικές εκλογές

Αν και τίποτα δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σε σχέση και με τα όσα γράφουμε τις τελευταίες ημέρες και όπως όλα δείχνουν, για μετά τις γερμανικές εκλογές φαίνεται να πηγαίνει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο από την αρχή επιδίωκε η Γερμανία και προσωπικά ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Β. Σόιμπλε θα εμφανιστεί δήθεν διαλλακτικός ότι το ζήτημα του χρέους δε θα πάει για το 2018 (όπως αρχικά ζητούσε), αλλά αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο, σε έκτακτο Eurogroup που θα γίνει για την Ελλάδα.  

Αλλά θα τολμούσαμε να πούμε ότι και αυτό είναι μια κοροϊδία … Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί όπως είχαμε γράψει κα με το υπάρχον εκλογικό σύστημα της Γερμανίας είναι δεδομένο ότι την επομένη των εκλογών του Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με Καγκελάριο τη Μέρκελ, αλλά και άγνωστο το ποιός θα είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ (50-50% να είναι ο Σόιμπλε). Ανάλογα και με το αποτέλεσμα, για να σχηματιστεί κυβέρνηση μπορεί και να απαιτηθεί αρκετός καιρός. Αν λοιπόν συμβεί αυτό και τα βάλουμε όλα κάτω, θα δούμε ότι το όλο ζήτημα πάει έτσι και αλλιώς για το 2018, όπως από την αρχή ζητούσε ο Β. Σόιμπλε. Πολύ λοιπόν φοβόμαστε ότι αν υπάρχει αναφορά για αποφάσεις το φθινόπωρο και αυτές τελικά θα αναβληθούν και το όλο ζήτημα θα πάει για το 2018!!

 
 
 

Αυτό ας το λάβουμε υπόψη

Ας αναφερθούμε και στο χθεσινό συνέδριο του Economist στη Γερμανία. Αν προσωπικά κρατάμε κάτι αυτές είναι οι δηλώσεις του στελέχους της Moody’s. Τι είπε ο Chief Credit Officer EMEA της Moody’s Investors Service Collin Ellis; Ότι κατά την άποψη του το ζήτημα του GREXIT δεν έχει ακόμα κλείσει. Και δεν αναφερόμαστε σε αυτή τη δήλωση για να κινδυνολογήσουμε. Αναφερόμαστε σε αυτήν την άποψη ως απόδειξη της καχυποψίας που εξακολουθεί να υπάρχει για την πορεία της χώρα μας. Και κακά τα ψέματα,  τα ζητήματα εμπιστοσύνης είναι τα πιο βασικά για μια οικονομία και τις επενδύσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι όσο η πλήρης εμπιστοσύνη στη χώρα μας δεν επιστρέφει, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται, πετυχαίνοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων πολύ μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 
 
 

To διαχειρίστηκε κακά η ελληνική κυβέρνηση

Είτε έτσι είτε αλλιώς, εμείς θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά. Η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίστηκε τελείως λάθος το όλο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Έχει στρέψει την προσοχή των πάντων (τόσο από το εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό) στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Τους έχει στρέψει περισσότερο από ότι θα έπρεπε. 

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δουλέψει περισσότερο στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και γενικά να φροντίσει να κλείσει την αξιολόγηση πολύ γρηγορότερα (αν όχι στο τέλος του 2016, τουλάχιστον κατά τους πρώτους 2 μήνες του 2017), δουλεύοντας το ζήτημα του χρέους, χωρίς όμως να το κάνει σημαία. Όλοι ήξεραν από την αρχή ότι ακόμη και αν πάρει κάτι τώρα η Ελλάδα, αυτό θα είναι μια δέσμευση για το χρέος και τίποτα περισσότερο. Αλλά για μια δέσμευση του χρέους δεν έπρεπε να χαθεί τόσος χρόνος και να γίνει τόσο κακή επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, το οποίο θα έπρεπε να δουλευτεί πιο αθόρυβα.

 
 
 

 

Iστορική φωτογραφία

 

Και ομολογουμένως η παραπάνω είναι φωτογραφία είναι ιστορική. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά βρέθηκαν οι πέντε τελευταίοι πρωθυπουργοί μαζί. Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι προκάτοχοί του Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σημίτης, οι οποίοι όλοι έδωσαν την Τετάρτη το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

 
 
 

Το ΣτΕ και ο Τόμσεν

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» .. Κάποιες μεθοδεύσεις είναι τόσο κραυγαλέες που προκαλούν αγανάκτηση. Τι να πει κανείς για την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας να ζητήσουν μέσω των νομικών συμβούλων του Κράτους να αναβληθεί η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της υπόθεσης που θα έκρινε τη συνταγματικότητα του περιβόητου «νόμου Κατρούγκαλου». Η σχετική αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων, που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» και αφορούν τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή όσων συντάξεων υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, είχε κατατεθεί το προηγούμενο καλοκαίρι.

nnn

Αρχικά οι αιτήσεις ακυρώσεως προσδιορίστηκαν να εκδικαστούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε πρώτη δικάσιμο στις 7 Απριλίου 2017, αφού το θέμα κρίθηκε μείζονος σημασίας, επειδή αφορά όλους τους συνταξιούχους. Ωστόσο, στις 7 Απριλίου που είχε οριστεί να γίνει η δίκη, έγινε αυτεπάγγελτη αναβολή για τις 2 Ιουνίου 2017, προκειμένου η εισηγήτρια να ετοιμάσει την εισήγηση. Προχθές και ενώ όλοι ανέμεναν την εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει νέα αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για το φθινόπωρο.

nnn

Ποιο ήταν το επιχείρημα; Οτι οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου μου λένε πως δεν ήταν έτοιμοι για τη δίκη της Παρασκευής. Δηλαδή έναν χρόνο μετά την υποβολή της αίτησης ακύρωσης και δύο μήνες μετά την αυτεπάγγελτη αναβολή οι νομικοί σύμβουλοι του Κράτους δεν είχαν ακόμη προετοιμαστεί.

nnn

Κάποιοι κακόπιστοι μου εξιστορούν ότι πίσω από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης κρύβεται ο ίδιος ο Πόουλ Τόμσεν. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, ο Τόμσεν, ο γαλανομάτης δανός διευθυντής του ΔΝΤ. Οπως προέκυψε από τα πρακτικά της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο Τόμσεν ήγειρε θέμα συμβατότητας των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισαν για το Ασφαλιστικό οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ελληνικό Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, διατύπωσε ενστάσεις για το Ασφαλιστικό, κυρίως ως προς τη μη ύπαρξη νομικής γνώμης για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις. Στη βάση αυτή ζήτησε να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η ύπαρξη μιας τέτοιας γνώμης. Για να προλάβει τα χειρότερα, δηλαδή τον χαρακτηρισμό του «νόμου Κατρούγκαλου» ως αντισυνταγματικού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση προέτρεξε (προτού ακόμη εξασφαλίσει τη γνωμοδότηση που ζητεί το ΔΝΤ για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα) να πάρει αναβολή από το ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποφύγει το πεπρωμένο και ειδικά ο «νόμος Κατρούγκαλου».

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....