Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 01/07/19

 

Τα ίδια, τα ίδια και τα ίδια

Έχοντας αναφέρει επανειλημμένως πως μετά από 10 χρόνια κρίσης, επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και αυτό κυρίως γιατί τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε μια κυβέρνηση με λογικές της δεκαετίας του 80’. Με ενδιαφέρον διαβάζουμε πως με βάση τα τελευταία στοιχεία. Και 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με προσλήψεις στο Δημόσιο αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η απασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τις 90.000 νέες θέσεις εργασίας του πρώτου τριμήνου, οι 30.000 ήταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απορροφώντας  30,6 χιλιάδες εργαζομένους. Ακολούθησαν οι λοιπές υπηρεσίες με +29,5 χιλιάδες και ο τουρισμός με +20,2 χιλιάδες.

Νομίζουμε πως όλοι καταλαβαίνεται γιατί χαρακτηρίζουμε την κατάσταση τα ίδια και τα ίδια.

Συγκεκριμένα, με ώθηση από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αυξήθηκε η απασχόληση στη χώρα μας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς απορρόφησε τους περισσότερους εργαζομένους, ακολουθούμενος από τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Αναλύοντας τις τάσεις της απασχόλησης ανά κλάδο, η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της καταγράφει τον καθοριστικό ρόλο του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την ασθενική συνεισφορά της παραγωγικότητας της εργασίας στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κυρίως εξαιτίας της αισθητής υποχώρησης των επενδύσεων. Επιπλέον, επισημαίνει πως εξαιτίας των δυσμενών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συρρικνώθηκαν και η αύξηση προέρχεται αποκλειστικά από τη μισθωτή απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η τράπεζα, με εξαίρεση τον κατασκευαστικό κλάδο, όλοι οι υπόλοιποι συνέβαλαν στην αύξηση των θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 2% (ήτοι 75,4 χιλιάδες άτομα) το 2018, ενώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 2,4% (ήτοι 90,2 χιλιάδες άτομα), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Μεγαλύτερη συμβολή, ωστόσο, είχε ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ο οποίος απορρόφησε 30,6 χιλιάδες εργαζομένους και ακολούθησαν οι λοιπές υπηρεσίες με +29,5 χιλ. και ο τουρισμός με +20,2 χιλ. Στη βιομηχανία, ο αριθμός των εργαζομένων διαμορφώθηκε στις 434,1 χιλιάδες, αυξημένος κατά 9,3 χιλιάδες εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ειδικά στη μεταποίηση, οι θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 83,7% του συνόλου στη βιομηχανία (363,5 χιλ.), αυξήθηκαν κατά 11,3 χιλιάδες.

Ως προς τον τύπο απασχόλησης, οι μισθωτοί αυξήθηκαν κατά 111,7 χιλιάδες το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι συρρικνώθηκαν κατά 21,6 χιλιάδες άτομα. Ως εκ τούτου, ο λόγος μισθωτών προς αυτοαπασχολουμένους αυξήθηκε οριακά στο 1,99 το 2018, από 1,94 το 2017 και 1,81 το 2010. Η τάση αυτή διατηρήθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2019, με τον συγκεκριμένο λόγο να αυξάνεται περαιτέρω και να διαμορφώνεται στο 2,03, και πάλι ως αποτέλεσμα της ανόδου της μισθωτής εργασίας (αριθμητής). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μεταβολή στην παραγωγικότητα της εργασίας (παραγόμενο προϊόν προς τον αριθμό των απασχολουμένων). Σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν αρνητική το πρώτο τρίμηνο του 2019, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση των επενδύσεων, οι οποίες λόγω της κρίσης αφορούν χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαιο που δεν έχει ανανεωθεί επαρκώς και δεν ενσωμάτωσε εξ ολοκλήρου τη νέα τεχνολογία και τις καινοτομίες της τελευταίας δεκαετίας.

Αναλυτικά, η παραγωγικότητα της εργασίας παρουσίασε βελτίωση την περίοδο 2009-2018 στον πρωτογενή τομέα (+37,4%), στη βιομηχανία (+4,4%) και στις κατασκευές (+3,7%), τομέας που παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις, ενώ αντιθέτως αισθητή υποχώρηση καταγράφηκε στις υπηρεσίες (-13,2%).

Συγκεκριμένα, στη μεταποίηση η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνεται ήδη από το 2011, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, με μια προσωρινή υποχώρηση το 2015. Μάλιστα, από το 2016 και έπειτα το παραγόμενο προϊόν στον κλάδο της μεταποίησης αυξάνεται ταχύτερα (+5,0%) σε σύγκριση με την απασχόληση (+2,9%).

Σταδιακή βελτίωση της παραγωγικότητας παρατηρείται και στον πρωτογενή κλάδο της οικονομίας, κατά την τελευταία διετία, κυρίως λόγω της αύξησης του προϊόντος του κλάδου (2017: +10%, 2018: +2,9%).

 
 
 

Αυτά να μην τα παραβλέπουμε

Και σε αυτό το σημείο ας θυμίσουμε τα όσα έλεγε ο ΣΕΒ σε μια από τις τελευταίες του εκθέσεις. Ένα “special report” το οποίο στέκεται στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρουνε οι πάντα σοβαροί αναλυτές του ΣΕΒ, η Ελλάδα αποτελεί σπάνια περίπτωση χώρας που φορολογεί επιθετικά τόσο την εργασία όσο και το «κεραμίδι». Και όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, η πολιτική αυτή από τη μια πλευρά στερεί δυνατότητες απασχόλησης, και από την άλλη απαιτεί υψηλότατα καθαρά εισοδήματα για την καταβολή εξαιρετικά επαχθών φόρων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την κατοχή ακινήτων. 

Το φορολογικό πλαίσιο στην Ελλάδα παραμένει ασταθές, αβέβαιο και μη ανταγωνιστικό για τις επιχειρήσεις σημειώνει ο Σύνδεσμος, αναφέροντας ότι λιγότερες από 500 επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 3 εκατ. ευρώ πληρώνουν πάνω από το 50% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, αναδεικνύεται το μέγεθος της απώλειας εσόδων που έχει το κράτος από τη στρατηγική του να υπερφορολογεί τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τους μετόχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο special report:

Για καθαρές ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ το κράτος «αφαιρεί» από τους μισθωτούς, μέσω φόρων και εισφορών, κατά μέσο όρο το 44% από το ποσό που πληρώνει ο εργοδότης. Μόνο 6 ευρωπαϊκές χώρες αφαιρούν περισσότερο. Για να είναι ανταγωνιστικό το ποσοστό επιβάρυνσης με φόρους και εισφορές επί του κόστους του εργοδότη θα έπρεπε να είναι γύρω στο 35%.

Για καθαρές αποδοχές 40.000 ευρώ τον χρόνο «αφαιρείται» μέσω φόρων και εισφορών το 60% του ποσού που πληρώνει ο εργοδότης. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αφαιρεί περισσότερο. Ενα ανταγωνιστικό ποσοστό επιβάρυνσης θα ήταν γύρω στο 40%.

Το 2009 τα φυσικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ανέρχονταν σε 527.000, το 2014 ήταν 275.000, παρά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το 2017 ο αριθμός τους μειώθηκε σε 239.000. H υπερφορολόγηση οδήγησε και στη μείωση των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΣΕΒ, το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες μειώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει μόνο από τη μείωση εσόδων από φόρους συναλλαγών τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, η υπερφορολόγηση της κατοχής των ακινήτων αποφέρει επιπλέον έσοδα περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή το κράτος καταστρέφοντας την αγορά ακινήτων με την υπερφορολόγηση αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα που έχασε ως έμμεση συνέπεια της υπερφορολόγησης της αγοράς ακινήτων.

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες που επιβάλλουν τους υψηλότερους φόρους κατοχής ακινήτων στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, οι οποίοι ανέρχονται στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ στη ζώνη του ευρώ ο μέσος όρος είναι 1,6%. Αυτό που καθιστά ιδιαίτερη την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές, είναι ότι ελάχιστες χώρες υπερφορολογούν ταυτόχρονα την ακίνητη περιουσία και την εργασία. Τα χρόνια της κρίσης, όπως προκύπτει από το special report, εκτοξεύτηκαν οι αποποιήσεις ακινήτων ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι γονικές παροχές και οι δωρεές εν ζωή. Συγκεκριμένα, από 200.000 γονικές παροχές που ήταν το 2010 έπεσαν το 2017 στις 50.000. Αντίστοιχα οι αποποιήσεις κληρονομιών από 30.000 που ήταν το 2013 ξεπέρασαν το 2017 τις 155.000.

 
 
 

«Tragic»

Από το τελευταίο ρεπορτάζ τώρα. Τη δραματική κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στον τομέα της εργασίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνει νέα έρευνα της Eurostat. Ένας στους τέσσερις -και πλέον- Έλληνες νεαρής ηλικίας βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας και εκπαίδευσης ένας στους τέσσερις Έλληνες, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2018.

Η χώρα μας κατατάσσεται στην δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το 26,8% των νέων ηλικίας 20 έως 34 ετών δεν απασχολείται επαγγελματικά, δεν μαθητεύει σε επιχείρηση ούτε σπουδάζει σε σχολή.

Σύμφωνα πάνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεαρές Ελληνίδες είναι μακράν πιο ευάλωτες από τους άνδρες καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν πως περισσότερες από μία στις τρεις (33,7%) δεν εργάζονται ή εκπαιδεύονται. Πρόκειται για μακράν το χειρότερο ποσοστό στην ΕΕ. Αντίστοιχα, για τους άνδρες το ποσοστό αποχής από την αγορά και την παιδεία είναι 20,1%.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος της περιθωριοποίησης των νέων στην ΕΕ είναι δέκα μονάδες χαμηλότερος από το ελληνικό ποσοστό, 16,5% ενώ η μοναδική χώρα που ξεπερνά την Ελλάδα είναι η Ιταλία, όπου σχεδόν το 29% των νέων δεν εργάζεται ούτε σπουδάζει.

Για την ιστορία, η καλύτερη συμμετοχή νέων στην απασχόληση και την εκπαίδευση καταγράφηκε στην Σουηδία, όπου μόνον το 8% των ανθρώπων 20 έως 34 ετών ήταν εκτός. Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με ποσοστό 8,4%.

 

 
 
 

Το αργότερο 6 μήνες μετά θα έχει χρεοκοπήσει

Στο ζήτημα Καλογρίτσα τώρα. Σύμφωνα με όλα τα τελευταία ρεπορτάζ, στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης μεταφέρεται η οριστικοποίηση της έκπτωσης του ομίλου Καλογρίτσα από το Πάτρα Πύργος. Και όλα αυτά μετά την αδυναμία του εργολάβου να προσκομίσει την εγγυητική καλής εκτέλεσης για να υπογράψει τις δύο συμβάσεις από τις οκτώ του έργου, στις οποίες είχε μειοδοτήσει με μεγάλες εκπτώσεις.

Εμείς πάντως είμαστε σχεδόν σίγουροι τι θα γίνει, ρισκάροντας μια πρόβλεψη. Πως το αργότερο σε 6 μήνες ο όμιλος θα έχει χρεοκοπήσει. Επί της ουσίας χρεοκοπημένος εδώ και πολύ καιρό είναι. Ωστόσο η κυβέρνηση Σύριζα όσο μπορούσε τον κράτησε στη ζωή. Επί της ουσίας στην εντατική εδώ και 5 χρόνια.  

 
 
 

Ο Αλαβάνος, ο Βαρουφάκης και ο Μητσοτάκης

Ακόλουθα έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Εκτός εκλογικής αναμέτρησης θα παραμείνει ο Αλέκος Αλαβάνος, όχι όμως και εκτός πολιτικής. Θεωρεί «μη προβλέψιμο» το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Και τούτο γιατί δεν ξέρει πόσο θα περάσει η πόλωση στους ψηφοφόρους, σε συνδυασμό βεβαίως με την αποχή. Ενδιαφέρον έχει αυτό που λέει για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δηλαδή συγκεντρώνει ψήφους, αλλά από πού; «Από τους ελαφρά αριστερούς που δεν θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν Βαρουφάκη, ο οποίος για αυτούς εμφανίζει και… πρόγραμμα». Οσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Αλαβάνος θεωρεί ότι κατάφερε να δημιουργήσει μια εικόνα συμπαθητική για το πρόσωπό του και αυτό θα τον βοηθήσει.

Μετά τις εκλογές εξελίξεις για Πετσίτη – ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη

Αν νομίζουν μερικοί ότι λόγω προεκλογικής περιόδου θα ξεχνούσα τα καμώματα του «Μανόλο του Παππά» και τα όσα συνέβησαν στην ΔΕΠΑ, πλανώνται πλάνην οικτράν. Σας ενημερώνω ότι:

nnn

Εξελίξεις αναμένονται μετά τις εκλογές σε πολλές ανοικτές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του σκανδάλου ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη – Πετσίτη. Ηδη για την υπόθεση «τρέχουν» τρεις ποινικές διώξεις για απιστία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη κατά Λαυρεντιάδη και συνεργατών του, αλλά και κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου. Ο τελευταίος έχει κατονομάσει συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης ότι γνώριζαν και ενθάρρυναν τους χειρισμούς του περί μεταχρονολογημένων επιταγών offshore εταιρειών προς τη ΔΕΠΑ και συμψηφισμού των… δεσμευμένων και υποθηκευμένων ακινήτων Λαυρεντιάδη έναντι χρέους. Εχει επίσης επιβεβαιώσει ότι ο Μανώλης Πετσίτης, γνωστός και ως «Μανώλης του Παππά», τον επισκεπτόταν στη ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου» την ώρα που πληρωνόταν από τα ELFE του Λ. Λαυρεντιάδη με 200.000 ευρώ και φιλοξενούνταν σε βίλα πληρωμένη από γνωστό δικηγόρο.

nnn

Ταυτόχρονα ο Θ. Κιτσάκος καταγγέλλει τον διάδοχό του στη ΔΕΠΑ Δημήτρη Τζώρτζη, ο οποίος επίσης απομακρύνθηκε κακήν κακώς πρόσφατα από την εταιρεία, για ολιγωρία στη λήψη μέτρων, όπως η υπαγωγή της υπερχρεωμένης Λιπασματοβιομηχανίας σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Η πλευρά του Δ. Τζώρτζη εξέπεμπε μέχρι πρόσφατα το μήνυμα περί έλλειψης πολιτικής βούλησης για λύση στο πρόβλημα, παρότι ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκηςείχε κι αυτός στο παρελθόν τοποθετηθεί υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου.

nnn

Αποτέλεσμα: τα χρέη της Λιπασματοβιομηχανίας Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ συνεχίζονται, οι εισαγγελείς και ανακριτές ερευνούν τις ποικιλόμορφες ευθύνες των εμπλεκομένων μέσα σε εναν κυκεώνα offshore και παρένθετων εταιρειών και οι πρώην διοικητές της ΔΕΠΑ αλληλοκαρφώνονται για ολιγωρία. Η συνέχεια μετά τις εκλογές.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....